Kanadai támogatással segíti a konfliktus sújtotta kelet-ukrajnai gazdákat a FAO

Agro Napló
Kanada 2,3 millió dolláros finanszírozásával a konfliktusövezet mentén élő gazdák támogatása további két évre biztosított.
Kép: ©FAO/ Antoine E.R. Delaunay

Egyre rosszabbodnak a Kelet-Ukrajnában élők megélhetési körülményei, így a Kanadai kormány segítsége nem is érkezhetett volna megfelelőbb időben. Az ország 3 millió kanadai dolláros (2,3 millió amerikai dollár) támogatása lehetővé teszi, hogy a FAO folytassa sürgősségi és helyreállítási tevékenységét Donyeck és Luhanszkban.

A heteken belül kezdődő program egyrészt a mezőgazdasági termelés alapanyagait, másrészt a gazdák számára tudást és lehetőséget biztosít a termékek közös feldolgozására és értékesítésére.

Bár Donyeck és Luhanszk régiók leginkább a nehéziparukról ismertek, az itt élő több ezer család megélhetése sokban a mezőgazdaságtól függ. A megtermelt zöldségek pedig majdnem kizárólag kis családi gazdaságoktól származnak. A fegyveres konfliktus és az azzal járó áremelkedés, a hitelhez jutás nehézségei, a dráguló transzportköltségek komoly teherként nehezednek ezen emberek mindennapjaira.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által végzett tavalyi felmérés szerint a rászorulók száma megháromszorozódott, helyzetünk hosszút távú megoldásért kiállt.

A Kanada által finanszírozott program több mint 14 ezer családot ér el közvetlenül: Állati takarmányhoz és élőállathoz (szárnyas és nyúl) juthatnak azok, akik a konfliktus mentén élnek, míg a magas minőségű zöldség- és burgonya vetőmagot azon családok kaphatják, akiknél a földművelés biztonsági feltételei adottak. Utóbbi területen a gazdák együttműködését támogató továbbképzések is várhatók.

Fontos szempont, hogy az egyszeri beavatkozás fenntartható eredménnyel járjon, ennek kulcsa a mezőgazdasági tevékenységek (állattenyésztés és növénytermelés) mielőbbi újraindítása.

A FAO jelenleg több mint egy tucat programot valósít meg Ukrajnában.

KAPCSOLÓDÓ TARTALMAK

FAO jelentés: Ukrán családok súlyos helyzetben
www.fao.org/news/story/en/item/357207/icode/

Videó: Aratás golyózáporban Kelet-Ukrajnában
www.fao.org/emergencies/resources/videos/video-detail/en/c/357524/

Szárnyasokat kaptak kelet-ukrajnai gazdák a FAO-tól
www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/326305/

Norvég segítség Ukrajnának az új mezőgazdasági stratégia elindításához
www.fao.org/europe/news/detail-news/en/c/382729/  

A FAO és humanitárius segélyek 2016-ban
www.fao.org/emergencies/appeals/2016/en/

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!