MENÜ

Jócskán megdrágítja a brit élelmiszereket a szélsőséges időjárás

2018.08.28.

Az angolok már a pénztárcájukon érzik a klímasújtott jövőt: pénzügyi elemzők szerint nemzetgazdasági szinten több tízmillió fonttal drágul a heti bevásárlás az idei szélsőséges időjárás miatt.

 

A klímaváltozás szélsőséges időjárási hatásaiból idén mi is részesültünk, egyes termékek árai Magyarországon is elszaladtak nemcsak a hazai, de az Európa-szerte tapasztalható negatív hatások importdrágító hatásai miatt is. A brit fogyasztók azonban font árfolyamingadozása és a brexit miatti bizonytalanságok miatt már eddig is komoly pénzromlást tapasztaltak, amit a következő 18 hónapban tovább fokoz majd az idei szélsőséges időjárás miatti áremelkedés.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn ismertetett tanulmánya szerint a nagybani brit élelmiszerárak a következő időszakban legalább 5 százalékkal emelkednek, és ez 45 millió fonttal - több mint 16 milliárd forinttal - növeli a heti fogyasztási költségeket, 7,15 fonttal - 2600 forinttal - drágítva egy-egy brit háztartás esetében a havi bevásárlást.

Az MTI által ismertetett tanulmány rögzíti, hogy Nagy-Britannia minden idők egyik legmelegebb és legszárazabb nyarát élte át az idén; a napi középhőmérsékletek április óta meghaladták a hosszú távú átlagot, és egyes országrészekben ötven napnál is hosszabb ideig nem volt eső.

Mindezt ugyanakkor hideg, csapadékos tél előzte meg, és e szélsőségek máris látszanak a hazai élelmiszertermelés nagybani árain: márciustól júliusig a hagymafélék termelői ára 41 százalékkal, a répáé 80 százalékkal, a salátaféléké 61 százalékkal, a kenyérgabonáké 20 százalékkal, az eperé 28 százalékkal emelkedett.

A Nagy-Britanniában felhasznált takarmány- és étkezési gabona jelentős része más európai országokból érkezik, ám ezeken a területeken is hőmérsékleti rekordokat mértek az idén. A tartalékok egyelőre megakadályozták a gabonaárak drasztikus megugrását, de az ágazati előrejelzések és a határidős árfolyamok ezen a piacon is közelgő áremelkedésre utalnak - hangsúlyozzák a CEBR londoni elemzői.

Szerintük különös aggodalom forrása a búza, amely jelentős súllyal van jelen a brit és az európai fogyasztási kosárban. Az Európában betakarított búzamennyiség az idén várhatóan 5 százalékkal csökken, és az európai határidős búzaárak április vége óta 30 százalékkal emelkedtek.

A CEBR elemzői hangsúlyozzák, hogy 18 hónapig is eltarthat, mire a nagybani árak kiugrása teljesen átszűrődik a fogyasztási inflációba, így - jóllehet a nyári hőség már túljuthatott csúcspontján - a szélsőséges időjárás fogyasztói költségeinek emelkedése várhatóan még csak ezután kezdődik.