MENÜ

Jelentős fejlesztés előtt a hazai élelmiszeripari vállalkozások

Agro Napló 2021.11.04.

A magyar tulajdonban lévő, vidéki nagy- és kisvállalkozások rendkívül megerősödtek az elmúlt tizenegy évben, jó példa erre a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt, amely mintegy 8 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkezik – hangoztatta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára október végén Jászapátiban.

Fotó: Vermes Tibor

 

Az államtitkár kiemelte, a belföldi vállalat jelentős élelmiszeripari szereplő Magyarországon, mivel a cégcsoporton belül működő üzemek a Jászság egyik legnagyobb zöldségfelvásárlói és -csomagolói, az Orto Verde Kft., a mintegy 400 tonna gyorsfagyasztott gyümölcsöt és 3500 tonna gyorsfagyasztott zöldséget előállító nagyrédei Jász-Tész Kft., valamint a jelentős országos tejüzemként működő Naszálytej Zrt. több mint 500 főnek ad munkát.

Erdős Norbert emlékeztetett: a 2021-2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak a hazai mezőgazdasági vállalkozások, hiszen a 4265 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak majd a mezőgazdasági és élelmiszeripari szereplők. A példátlan mértékű forrásnak köszönhetően komoly fejlesztések várnak az ágazatra.

Lóczi Miklós, a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. elnök-vezérigazgatója a cégcsoport további fejlesztéseiről azt mondta, hogy a cégcsoport tagjai az elmúlt időszakban több pályázatot is benyújtottak, így több milliárd forintból épülhet majd takarmánykeverő üzem, takarmánytároló, robotfejős szarvasmarha istálló, de új élelmiszeripari gépeket is beszereznek és korszerűsítik a hűtőházat is.

A találkozón részt vett Farkas Ferenc polgármester, aki elmondta, hogy a cégcsoporttal évek óta gyümölcsöző az együttműködésük a fejlesztésekkel és a pályázatokkal kapcsolatban.