MENÜ

Japán utat nyitott a magyar sertéshús előtt

Agro Napló 2020.12.30.

Magyarország az első olyan afrikai sertéspestissel érintett ország a világon, amellyel Japán megállapodott a regionalizáció kérdésében – közölte a szaktárca lapunkkal.

 

Ennek megfelelően a szigetország a jövőben kizárólag hazánk afrikai sertéspestissel (ASP) érintett területeiről tiltja a sertéshús és hústermékek kiszállítását. A megállapodás jelentős gazdasági előnyt jelenthet a magyar állattartóknak, élelmiszer-előállítóknak.

A megállapodfás két éves tárgyalássorozat lezárultával született meg december közepén Japánnal regionalizációs elv elfogadásáról – emlékeztetet az Agrárminisztérium (AM). Az előkészítő munka magyar részről dr. Bognár Lajos országos főállatorvos vezetésével zajlott, Magyarország tokiói nagykövetségének támogatásával.

Erdős Norbert, a szakminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kiemelte: Japán a világon elsőként Magyarország számára biztosítja az ASP-vel érintett országok közül a regionalizáció lehetőségét.

Ennek értelmében, már nem az egész ország, hanem kizárólag hazánk ASP-vel érintett területeiről származó sertéshússal és hústermékekkel szemben él kereskedelmi korlátozás a távol-keleti szigetországban. A lehetőség, amellett, hogy komoly gazdasági előnyt jelent a magyar állattartók, előállítók számára, jelentős elismerés a magyar állategészségügyi szakemberek munkája és az ASP-járvány megfékezéséért tett intézkedéseik felé is – tartalmazza a tájékoztatás.

Hozzátéve: hazánk afrikai sertéspestistől mentes területeiről az állategészségügyi exportbizonyítvány jóváhagyását követően folytatódhat a kivitel, ezáltal biztosítva a magyar cégek versenyképességének fenntartását a japán piacon.