Itt vannak az aktuális információk a 2022-es zöldítési lehetőségekről!

Agro Napló
A Magyar Államkincstár tájékoztatót tett közzé a 2022-ben alkalmazható Zöldítési lehetőségekről.

A közlemény kitér arra, hogy 2022. gazdálkodási évben a korábbi szabályokkal ellentétben lehetőség nyílik parlagon hagyott terület EFA elem megjelölésére minden élelmiszer- és takarmánytermesztési céllal művelt tábla vonatkozásában is. E termesztési tilalom eltörlése azt jelenti például, hogy az ideiglenes gyeppel borított területeket az idei évben annak ellenére is el lehet számolni parlag EFA elemként, ha azt a gazdálkodó kaszálással vagy legeltetéssel hasznosítja – értesült az Agro Napló.

A bejelentés során a valós hasznosítást kell rögzíteni, de meg kell jelölni EFA parlag területként kívánják elszámolni 1-es súlyozási tényezővel.

Parlag EFA elem bejelentése esetén sem a táblán elhelyezkedő EFA elemek (kunhalom, fa és bokorcsoport, kistó stb.), sem pedig ökológiai jelentőségű másodvetés bejelentésére nincs lehetőség.

Az idei évben a fentieken kívül a parlag EFA elemek esetében eltörlésre kerül a növényvédő szer használati tilalom.

Parlagterületekre vonatkozó szabályozás – diverzifikációs kötelezettség

A 2022. gazdálkodási évben benyújtott Egységes Kérelemben lehetőség nyílik arra, hogy a szántóföldi növénnyel bevetett területek parlagként kerülnek beszámításra a diverzifikációba még abban az esetben is, ha a gazdálkodó az adott tábla hasznosításaként nem a pihentetett területet (parlag=PIH01-et) jelöli meg.

A tájékoztató kitér továbbá a Parlagterületekhez kapcsolódó mentesülési feltételekre is, azonban e mentességre csak indokolt esetben törekedjünk.

A teljes tájékoztató az alábbi linken érhető el.

 

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!