MENÜ

Innovatív ötletek a jövő élelmiszeriparáért a keszthelyi workshopon!

Agro Napló 2023.07.17.

Sikerrel zárult a E³UDRES² Future Food BootCamp július 2–7. között, amely a MATE főszervezésével valósult meg Keszthelyen.

 

Ennek keretében kilenc partneregyetem 30 kiválasztott külföldi hallgatója keresett megoldásokat a jövő élelmiszeriparának kihívásaira, a témában jártas magyar cégekkel, partnerintézményekkel. Az öt projektcsapat feladata az volt, hogy az előzetesen és a helyszínen kidolgozott megoldásokat ne csak az üzleti lehetőségek szempontjából, hanem a környezetre és a társadalomra gyakorolt hatásuk alapján is dolgozzák ki és mutassák be.

A maratoni workshop záró sajtótájékoztatóján Huszthy Balázs, a MATE Innovációs Központ vezetője elmondta, hogy a E³UDRES² szövetség a megalakulásakor azt a célt tűzte ki, hogy intelligens és fenntartható régiók kialakításának mozgatórugójává váljon, valamint nyílt és elkötelezett tudáscserére fókuszál.

Ebbe a koncepcióba illeszkedett a Keszthelyen megvalósult workshop, ahol a jövő és a jelen élelmiszeripari kihívásai kerültek terítékre, kiemelten fókuszálva a fenntarthatóságra, az innovációra és a mesterséges intelligencia szerepére – hangsúlyozta Dr. Friedrich László, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet igazgatója. Mint hozzátette, a program kiválóan megmutatta, hogy ezeken a területeken a fiataloknak nagyon kreatív és használható ötleteik vannak – értesült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közleményéből az Agro Napló.

 

Videó: Youtube/Keszthelyi Televízió

 

Az egyhetes programban a magyar szervezetek közül az Innomine DIH Nonprofit Kft., a Lissé Édességgyár Kft., a Munch Europe, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Supp.li Kft. működött közre, mely cégek egyben katalizátorai is voltak a hatékony munkának.

​​​​​​​A programban a E³UDRES² alábbi partneregyetemei vettek részt: St. Pölten University of Applied Sciences (Ausztria), Instituto Politécnico de Setúbal (Portugália), Polytechnical University Timisoara (Románia), Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (Magyarország), UC Leuven Limburg (Belgium), Vidzeme University of Applied Sciences (Lettország).

 

(Forrás: MATE)