MENÜ

Indulhat a növényvédelmi drónpilótaképzés – amint jelentkeznek az intézmények

Agro Napló 2022.03.16.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a felnőttképzési intézmények figyelmét, hogy jelentkezhetnek a pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi képzés megszervezésére és lebonyolítására.

 

A légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításával létrejött az a korszerű jogszabályi környezet[i], (melyről korábban lapunk is beszámolt) amely immár Magyarországon is lehetővé teszi a növényvédő szerek drónokkal történő kijuttatását, egyúttal összefoglalja a tevékenység elvégzéséhez szükséges képzettségi, adminisztrációs és műszaki előírásokat.

Mindezek alapján a Nébih várja azon felnőttképzési intézmények jelentkezését, amelyek megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel rendelkeznek a növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzés megszervezéséhez és lebonyolításához – értesült a Nébih felhívásából az Agro Napló.

Lényeges, hogy a felhívásra csak olyan intézmény jelentkezhet, amely engedélyezett felnőttképzési intézményként van nyilvántartva. A kijelölés feltételrendszeréről és eljárásrendjéről, valamint a részletes programkövetelményről a hivatal honlapján tájékozódhatnak a jelentkezők.

A Nébih a jelentkezéseket elsősorban e-mailben várja az [email protected] címen, továbbá elfogadja postai úton (Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság, 1537 Budapest Pf. 407.) is. Ezt követően a jelentkezőket rögzíti az elektronikus nyilvántartásban, amelyről minden esetben hivatalos értesítést küld.

A képzések elindításával és a szakképzett növényvédelmi drónpilóták kinevelésével, remélhetőleg mielőbb a magyar gazdák rendelkezésére állhat ez az új, pontosabb és célzottabb kijuttatást lehetővé tevő, környezetkímélő légi permetezési technológia.

 

[i] Hivatkozott jogszabály:

a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet 3. § (10) bekezdése

Letölthető mellékletek:

 

(Forrás: Nébih)