Fontos változások a növényegészségügyi bejelentésekben

Agro Napló
Módosult az április 30-ig szükséges növényegészségügyi bejelentések formanyomtatványa.

A vonatkozó rendelet1 alapján, a termelőknek bejelentési kötelezettségük van a növényegészségügyi vizsgálatokra vonatkozóan. A vizsgálathoz kapcsolódó Bejelentési űrlap tartalma megváltozott, számos pontja ugyanis kiegészült az (EU) 2016/2031 rendelet alapján. A továbbiakban az illetékes vármegyei kormányhivatalokhoz már az új űrlap benyújtása lesz szükséges.

Az új Nyilvántartásba Vételi / Adategyeztetési Űrlap letölthető a Nébih Növényegészségügy aloldaláról.

A vármegyei növényvédelmi felügyelők a növényegészségügyi ellenőrzéseket a vizsgált növényen előforduló károsítók felderítésére legalkalmasabb időszakban, legalább évente egy alkalommal végzik, amelyről hatósági jegyzőkönyvet állítanak ki. A vizsgálati dokumentumok visszavonásig vagy a következő szemléig, a tárgyévi vegetációs időszakra érvényesek.

A kérelmet, valamint a bejelentést továbbra sem szükséges papíralapon benyújtani, hanem ügyfélkapun keresztül vagy emailben is eljuttatható a vármegyei kormányhivatalokhoz – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményéből az Agro Napló.

A rendelet1 alapján az adatszolgáltatási, nyilvántartási és nyilvántartásba vételi kötelezettséget elmulasztó termelőre 15.000–1.000000Ft-os növényvédelmi bírság szabható ki2

A rendelet1 1. és 2. melléklete tartalmazza továbbá a bejelentés-kötelezett károsítók körét is. A Nébih kéri a termelőket, hogy amennyiben nem-honos károsítókat vagy az általuk okozott tüneteket észlelnek, jelentsék azt az illetékes vármegyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályán.

bejelentés-kötelezett károsítók listája elérhető a Nébih honlapján. 

Hivatkozott jogszabály:
1 A növényegészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001. (I.17.) FVM rendelet
2194/2008. (VII. 31.) Kormány rendelet
 
 
(Forrás: Nébih)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!