2024. március 3. vasárnap Kornélia

Fontos határidő a biomassza-kereskedőknek!

Agro Napló
A Nébih felhívja a biomassza-kereskedők, -feldolgozók és az üzemanyag-forgalmazók figyelmét, hogy március 20-ig kell elektronikus úton benyújtaniuk a 2022. évre vonatkozó BIONYOM adatszolgáltatást.

A BIONYOM nyilvántartás elektronikus bevallási felülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjának Ügyfélprofil felületéről indítható. A BIONYOM elektronikus adatszolgáltatáshoz kapcsolódó nyomtatványok, tájékoztatók és útmutatók, valamint a témához kapcsolódó további, hasznos információk elérhetők a Nébih honlapján.

A BIONYOM adatszolgáltatásról

Az érintetteknek a hivatal által üzemeletetett, közhiteles elektronikus nyilvántartás (BIONYOM) adatszolgáltató felületén évente egyszer, a tárgyidőszakot követő év március 20. napjáig kell eleget tenniük e kötelezettségüknek. Gazdálkodó szervezetek esetében a megfelelő meghatalmazással rendelkező természetes személy, továbbá a cég képviseletére jogosult személy jogosult az éves jelentés beküldésére – értesült a Nébih közleményéből az Agro Napló.

Az adatszolgáltatás két részből áll:

  • Egyrészt a tárgyidőszakban kiadott és felhasznált fenntarthatósági nyilatkozatok és kapcsolódó kereskedelmi dokumentáció megfelelő adatait kell rögzíteni az e célra szolgáló táblázatban.
  • Az adatok feltöltését követően, a vonatkozó digitalizált kereskedelmi dokumentációt is csatolni szükséges.

Felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy a Nébih honlapján, ide kattintva érik el az új adattartalommal felruházott hivatalos formanyomtatványokat, valamint a 2022. évi kereskedelmi adatok rögzítésére szolgáló Adatszolgáltatási Excel-sablont.

A szakterület hatósági felügyeletét ellátó szervezeti egységünket pedig a 06-1/336-9488-as telefonszámon, továbbá az mgei@nebih.gov.hu e-mail címen érhetik el.

Kapcsolódó jogszabály:

*a bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók és biomasszából előállított tüzelőanyagok fenntarthatósági követelményeiről és igazolásáról szóló 821/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!