MENÜ

Ilyen intézkedések várhatók ősztől az MNB-nél

Agro Napló 2022.09.06.

Folytatta a kamatemelési ciklust a Magyar Nemzeti Bank, valamint további szigorító intézkedéseket is belengetett az őszre Virág Barnabás alelnök – írja a Forbes magazin szerzője, Oberfrank Balázs.

Fotó: MTI/Soós Lajos

 

További 100 bázisponttal emelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a jegybanki alapkamatot, ami így már 18 éve nem látott szintre, 11,75 százalékra emelkedett. A döntés láttán joggal érezhettük azt, hogy hozta a kötelezőt az MNB: a 100 bázispontos emelés megfelelt az elemzői várakozásoknak, valamint a múlt havi szigorítás mértékével is megegyezett.

A Monetáris Tanács kamatdöntő ülését követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás MNB-alelnök úgy értékelt, hogy a kamatemelés határozott folytatásáról döntöttek. Ezen kívül további szigorító intézkedéseket is bejelentett, amivel a bankok szabad pénzmennyiségét igyekeznek lekötni:

  • a bankokra vonatkozó kötelező tartalékrátát 1-ről 5 százalékra növelik,
  • az MNB a jövőben rendszeres diszkontkötvény-aukciókat hirdet (szintén a bankok számára),
  • valamint hosszú lejáratú betéti eszközt vezetnek be.

A három új elem ősszel jelenik meg a jegybanki eszköztárban. A konkrét részletekről előbb még a hazai szereplőkkel fognak egyeztetni, de az biztos, hogy mindegyik elem kamatozását az alapkamathoz fogják kötni.

 

Olvassa el a részleteket a Forbes magazin internetes oldalán ide kattintva!