MENÜ

Így szerezzen be igazolást a jogszerű földhasználatról!

Agro Napló 2021.09.06.

A jogszerű földhasználat igazolásának beszerzéséről szolgál praktikus tanácsokkal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), vagyis hogy járjanak el a gazdák a jogszerű földhasználat igazolásáról szóló felszólítás esetén – erről a köztestület honlapján lehet tájékozódni.

 

Az ismertetés felhívja a figyelmet: a Magyar Államkincstár (MÁK) felszólító végzést küld augusztus végétől azoknak a gazdálkodók, ahol nem ellenőrizhető vagy nem egyértelműsíthető a benyújtott idei egységes kérelmükben szereplő területek földhasználata.

Csak azok kapnak értesítést, ahol a kincstár nem talál a közhiteles nyilvántartásokban földhasználatot igazoló adatot (tulajdoni lap, földhasználati bejegyzés), az egységes kérelem benyújtása során nem került felcsatolásra földhasználatot igazoló dokumentumot, vagy az adatok, dokumentumok nem teljes mértékben fedik az igényelt terület nagyságot.

A földhasználat igazolására szolgáló dokumentum lehet például egy szerződés másolat, rokonság igazolás, illetve minden olyan egyéb dokumentum, amely Hivatalból nem lekérhető, ellenőrizhető. Így ezekben az esetekben nem a földhasználati vagy tulajdoni lap beküldésre van szükség.

Az érintetteknek a felszólító végzés alapján 10 napon belül nyilatkozatot kell tenniük a földhasználat igazolására vonatkozóan. Ez a nyilatkozat a Kincstár elektronikus kérelemkitöltő felületen tehető meg. Fontos megjegyezni, hogy jelszó nélkül elérhető a felület ezen része, ahol felszólító végzés átvételét követő első naptól fel lehet csatolni a földhasználatra vonatkozó dokumentumokat.

A kincstár a jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzéseket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldi ki az ügyfeleknek. Ez azt jelenti, hogy – a saját ügyfélkapus benyújtástól eltekintve – a gazdák képviselői (meghatalmazottak, elsődleges képviselő, kamarai meghatalmazottak) kapják meg ezáltal a végzéseket – tartalmazza az összefoglaló.