Így építhetjük újjá az agrár-élelmezési rendszereket

Agro Napló
Az automatizálás a mezőgazdaságban fontos szerepet játszhat az élelmiszertermelés hatékonyabbá és fentarthatóbbá tételében. De az egyenlőtlenségeket is növelheti.
Fotó: ©FAO

Az élelmezés és a mezőgazdaság helyezete 2022-ben kiadvány, melyet évről évre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) készít, azt boncolgatja, hogy miként járulhat hozzá az automatizálás az agrár-élelmezési rendszerekben a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához. Ezzel összefüggésben tanácsokat is ad a döntéshozóknak e potenciál kiaknázására és a hibák elkerülésére – értesült a FAO közleményéből az Agro Napló.

Kezdve a bérelhető traktorokkal Ghánában vagy a tengeri rákok gépi tanulást és robotikát használó csomagolásával Mexikóban. A jelentés 27 esettanulmány mentén mutat be példákat a világ számos pontjáról, melyek különböző szintű technológiákat használnak, a termelő méretének és jövedelmének megfelelően.

Feltárja a technológiák alkalmazásának gyökerét és számos tényezőt is, melyek hátráltatják ezt, különösen a kistermelők esetében. Ezen elemzés alapján, a FAO jelentés számos szakpolitikai javaslatot is tesz, hogy a mezőgazdasági automatizálás révén befogadó, fenntartható és ellenálló agrár-élelmezési rendszerek jöjjenek létre.

Továbbá a jelentés foglalkozik a legáltalánosabb aggállyal az automatizálás esetében – hogy a munkahelyek megszűnését okozza – megállapítva, hogy ezen félelem az eddigi tapasztalatok tükrében alaptalan.

Általánosságban kijelenthető, hogy az automatizálás enyhíti a munkaerőhiányt és ellenállóbbá és hatékonyabbá teszi az agráriumot, illetve növeli a termék minőségét, az erőforrás-hatékonyságot, hozzájárul a megfelelő munkakörülményekhez és a környezeti fenntarthatósághoz – állítja a kiadvány.

„Mi, a FAO-nál hiszünk abban, hogy a technológiai fejlődés és a termelékenység növelése nélkül nem lehet a több száz millió rászorulót felszabadítani a szegénység, éhezés és táplálkozási problémák béklyóiból”

– írta a FAO főigazgatója, Csü Tong-jü a kötet előszavában. „Ami a legfontosabb, hogy miként visszük véghez a folyamatot, nem pedig az, hogy megtörténik-e vagy sem. Gondoskodni kell róla, hogy az automatizálás úgy kerüljön bevezetésre, hogy az támogassa az inkluzivitást és a fenntarthatóságot.”

(Forrás: FAO)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mi mindenre jó a köles?

Mi mindenre jó a köles?

Ahogy a globális élelmezési rendszereket egyre nagyobb kihívás elé állítja a növekvő világnépesség élelmezése, úgy értékelődik fel az ellenálló gabona...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!