Idén is rekordot döntött a Magyarok Kenyere program

Agro Napló
A „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” program keretében 2018-ban minden eddiginél több, négyezerhatszáz – 2700 magyarországi és 1900 határon túli – magyar gazda ajánlott fel búzaadományt. Az ebből készült liszt és tésztaadományt most Eszéken adták át.

A napokban 245 horvátországi magyar gyermekhez és családjukhoz juttatnak el öt tonna lisztet és 860 kilogramm tésztát a szervezők – derült ki a „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” program keretében tartott ünnepélyes adományozóünnepségen 2018. november 23-án Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban. A programot szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetői, valamint Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége térségbeli gyerekeknek adtak át adományokat. Idén immár nyolcadszor indult útjára a „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” jótékonysági kezdeményezés, amelynek keretében a Kárpát-medencében gyűjtenek búzát magyar gazdák, majd az abból készült liszt szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez kerül.  

A 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból 2018-ban összesen 565 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy négyezerhatszáz  magyar gazda – 2700 határon inneni és 1900 határon túli – felajánlása révén. Még soha annyian nem vettek részt adományozóként a programban, mint 2018-ban, a tavalyi 3969 fős rekord is megdőlt. A felajánló gazdálkodók a learatott búzájuk egy részét minden évben a gyűjtőpontokra viszik, amelyek július közepétől augusztus közepéig várják az adományokat. Augusztus közepétől az összegyűjtött búzát közeli malmokban őrlik meg. A magyar gazdák által összegyűjtött 565 tonna búza a közreműködő malmok őrlése után mintegy 340 tonna lisztet eredményezett, amely közel 80 ezer gyermek ellátását szolgálja.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége a gazdatársadalmat összefogva, tagságát mozgósítva, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve szervezi a programot. A Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem program ma már az egész Kárpát-medencét átölelő jelentős kezdeményezés, amely minden évben határozottan tanúbizonyságot tesz arról, hogy a határon inneni és túli magyar gazdák önzetlenül képesek összefogni a nemes célok érekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!