MENÜ

Idén is megválasztották az Agrárminisztérium pálinkáját

Agro Napló 2021.10.11.

„A pálinka nemzetünk egyik kiemelkedő produktuma és hungarikumaink egyike, mely világszínvonalú minőséget képvisel úgy külsőségeiben, mint belső értékeiben” – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára október elején az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK), a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadóján.

Fotó: Fekete István

 

Erdős Norbert felidézte: az elmúlt 15 év sikerét, a pálinka nemzetünket autentikusan bemutató itallá vált, melynek helye van a magasabb igényű gasztronómiában is. Hozzáfűzte, a pálinka és a törkölypálinka előállításának technológiai háttere, megbecsültsége tovább nőtt, illetve bővült a pálinkafőzési kapacitás.

Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, aminek célja az volt, hogy széles közönséggel megismertethessék a kiváló hazai minőségű pálinkákat, valamint a fogyasztókban tudatosítsák a párlat gasztronómia jelentőségét, a kulturált, mértékletes fogyasztásának fontosságát.

A korábbiakhoz hasonlóan az idei verseny lebonyolítása szakmai elnök vezetésével, az Élelmiszer-gazdasági és -minőségpolitikai főosztály irányításával és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) szorosan együttműködve került sor. A Nemzeti Pálinkakiválóság Program idei megmérettetésére 23 pálinkaház 144 tétellel nevezett, ebből összesen 22 pálinkafőzde 78 tételét díjazták. A független szakértőkből álló Pálinkaminősítő Bizottság vakkóstolással végezett bírálata alapján összesen 56 pálinka Pálinkakiválóság, 22 pedig TOP Pálinkakiválóság minősítést kapott.

Az Agrárminisztérium pálinkája címet 2021-ben a Gyulai Pálinka Manufaktúra Érlelt Szilva Pálinkája nyerte el. Az elismerést tavaly az Árpád és Vadász Pálinka - Prémium Piros Vilmos Pálinkája kapta, míg 2019-ben a Márton Pálinkafőzde Magyar Kajszibarack Pálinkája vehette át a díjat.

Takács László, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program szakmai elnöke elmondta: az évek során nagyon sokat változott a verseny, idén is a hazai pálinkaházak színes kínálatából kerültek kiválasztásra azok a tételek, melyek magas minőségüknek köszönhetően méltán képviselik az ágazatot. Hozzátette, a korábbi évekhez hasonlóan idén is elkészül majd a Pálinkakiválóságok Könyve 2021 című kiadvány, amelynek bemutatójára előreláthatóan novemberben kerül sor. A könyv elektronikus és nyomtatott formában is elérhető lesz év végére – tartalmazza az ismetetés. Amit az AM adott közre.