MENÜ

Idén 33. alkalommal rendezték meg a Nyúltenyésztési Tudományos Napot

Agro Napló 2022.10.05.

A nyúlágazatot érintő aktuális kérdésekről tanácskoztak a szakma legfontosabb szereplői a kaposvári nyúltenyésztési konferencián.

 

A KÁN Egyetemi Napok keretében idén immár 33. alkalommal rendezték meg az eseményt, amelyen Nagy István agrárminiszter támogatásáról és együttműködéséről biztosította az ágazat képviselőit – értesült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közleményéből az Agro Napló.

 

kan-nyultenyesztesi-konf-01

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

Idén is hatalmas érdeklődés övezte a Nyúltenyésztési Tudományos Napot, amely a KÁN Egyetemi Napok nulladik napján, 2022. szeptember 29-én rendeztek meg. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán tartott, egész napos konferencia résztvevői a nyúltenyésztés teljes vertikumát felölelték: egyetemen és kutatóintézetben dolgozó oktatók, kutatók és hallgatók, a nyúlágazat vezető szakemberei és termelői is jelen voltak a rendezvényen. Idén is lehetőség volt online részvételre, ezzel a lehetőséggel a tavalyi évhez hasonlóan sokan éltek.

 

kan-nyultenyesztesi-konf-02

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

A megjelenteket Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy az agrárminisztérium nyitott az ágazat szereplőivel való párbeszédre és a konstruktív együttműködésre, és várják a szakmai szervezetek javaslatait az ágazat helyzetének javítása érdekében.

 

kan-nyultenyesztesi-konf-03

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

Ezt követően Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid rektorhelyettes arról beszélt: nagyon fontos, hogy az egyetemi és a termelői szféra együttműködése érdekében stratégiai együttműködési megállapodások szülessenek a cégek és az egyetem között. Mint fogalmazott: az egyetem ilyen irányú elkötelezettségét bizonyítja, hogy mindkét nyúltenyésztéssel és nyúlhús feldolgozással foglalkozó vállalattal már együttműködik.

 

kan-nyultenyesztesi-konf-04

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

 

A konferencián színes és változatos program várta az érdeklődőket, amelynek keretében a nyúltenyésztés különböző területeiről 11 előadás hangzott el. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is egy kerekasztal beszélgetés zárta a rendezvényt. A beszélgetés moderátora, Juráskó Róbert a Nyúl Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnöke, témaindító előadásában a magyar nyúltenyésztés 2021-es évéről tartott beszámolót, majd ezt követően hazai neves, elismert szakemberek mondták el véleményüket és értékelték az ágazat jelenlegi helyzetét.

 

(Forrás: MATE)