MENÜ

Hiánypótló vízgazdálkodási képzés indul Mosonmagyaróváron

Agro Napló 2022.01.17.

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara országosan is hiánypótló képzést, mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológus alapszakot indít ez év szeptemberétől, amelyre február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási általános felvételi eljárásban – tette közzé honlapján a győri felsőoktatási intézmény.

 

A klímaváltozás, a szélsőséges időjárási anomáliák mind jobban előtérbe helyezik a korszerű és tudományos alapokon nyugvó vízgazdálkodást, ezért az itt végző hallgatók piacképes és keresett tudás birtokába jutnak – emeli ki az ismertetés.

A Széchenyi István Egyetem a szóban forgó képzés elindításával a kor kihívásaira kíván válaszolni. A vízgazdálkodás nehéz helyzete ugyanis nemcsak a mezőgazdaságot, hanem az élet szinte minden területét érinti. Így a most indítandó alapszak a mind súlyosabbá váló problémák megoldását kívánja segíteni. Ezért mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológus képzés országosan is egyedülálló lehetőséget kínál a hallgatók számára, hogy korszerű, naprakész környezetvédelmi, vízgazdálkodási és mezőgazdasági ismereteket kapjanak tanulmányaik során.

 

széchenyi-istván-egyetem-mosonmagyaróvár

A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karának otthona, a tavaly megújult mosonmagyaróvári vár. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Ahhoz, hogy az agrárium alkalmazkodni tudjon a változó körülményekhez, naprakész tudással rendelkező, képzett szakemberekre van szükség. A szélsőséges időjárás, a szárazság, az egyenlőtlen csapadékeloszlás, valamint a termőföldek kimerülése olyan tényezők, amelyeket nemcsak a jobb terméshozamok, de a fenntartható gazdálkodás, a környezetünk védelme érdekében is megfelelő módon kell kezelni. Ezek a körülmények globális problémát jelentenek, ezért a Széchenyi-egyetemen induló szak piacképes diplomát kínál, olyan tudást, amelyre hazai és nemzetközi szinten is nagy szükség van a korszerű mezőgazdaságban” – fogalmazott a szeptemberben induló, új alapszakkal kapcsolatban Szakál Pál, a Széchenyi István Egyetem Víz- és Környezettudományi Tanszékének professzora.

Mint mondta: a mosonmagyaróvári karon egészen a kezdetekig visszanyúló hagyományai vannak a vízgazdálkodás oktatásának, amely az Óvári Akadémián 1818-tól kiemelt területként volt jelen, és számos nemzetközileg is elismert szakembert adott az országnak, mint Kvassay Jenő vagy Mosonyi Emil.

A képzés során a Széchenyi István Egyetem nagy figyelmet fordít az öntözés, a tápanyagpótlás, a hidrokultúrás növénytermesztés, a tógazdálkodás (haltenyésztési ismeretek) elsajátítására is. A magas szintű gyakorlati oktatást a színvonalas képzőhelyek, a külső társtanszékek, az egyedülálló mintagazdasági hálózatok nagy száma biztosítja.

A szakon végzettek a mezőgazdasági vízgazdálkodási vagy a környezetgazdálkodási agrármérnöki mesterszakon folytathatják a tanulmányaikat, illetve diplomájukkal sok helyütt tudnak elhelyezkedni többek között mezőgazdasági, ipari és közigazgatási területeken – tartalmazza az összegzés.