2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Heti fókusz: Van mivel dicsekedni! Íme a legújabb repcehibridek!

Agro Napló
A 2022-től forgalomba kerülő újdonságokat Partnercégeink szakemberei ismertetik. A válaszokért kattintson!

Van mivel dicsekedni! Íme a legújabb repcehibridek!

A válaszokért kattintson!

Szalai Ferenc
Bayer Crop Science
Sólyom János
Corteva Agriscience
Dr. Kismányoky András
KWS Magyarország Kft.
   
 

Blum Zoltán
RAPOOL Hungária Kft.

Asbóth András
Syngenta Kft.
 

Szalai Ferenc (Bayer Crop Science) 

A repce vitathatatlanul technológiai növény, rengeteg múlik a talajmunkálatok és a növényvédelmi beavatkozások mikéntjén és időzítésén. Azonban semmiképpen sem szabad félvállról venni a hibridválasztást sem. Hiszen már csak ezzel az egy jó választással megkereshetjük a vetőmagköltségünk többszörösét is a nagyobb termés révén. Emellett sokat adhat a termésvédelmünkhöz is!

Gondolok itt többek között a kipergés-ellenállóságra, melyről a DEKALB méltán híres, köszönhetően a nemesítésben használt, olajretekből származó genetikai háttérnek. A terméspotenciál megvédésén túl a talajba kerülő magkészletet is csökkenthetjük ez által.

Hibridjeink betegségekkel szembeni ellenállása is kiváló. Phoma ellen legalább az RLM 7 gén rendelkezésre áll bennük, de sok hibrid mind emellett poligénes rezisztenciával is bír. Szántóföldi kísérleteinknél végzett állomány- és tarlóvizsgálataink alkalmával a vizsgált konkurenciák átlagánál szignifikánsan erősebb szklerotínia elleni toleranciát igazoltunk.

Ezen kiváló tulajdonságok hátterében komoly nemesítési és tesztelési program áll. Ennek köszönhetően tudhat a Bayer olyan kiváló hibrideket a portfóliójában, mint a DK EXCITED, mely a tavalyi évben szinte minden kísérletben az első helyen végzett.

Erős mezőnybe érkezett legújabb hibridünk, a DK EXPOSE. Megfelelve a kor elvárásainak, tartalmazza a TuYV (tarlórépa-sárgaság vírus) elleni rezisztencia génjeit, azonban az előző években bevezetett hibridektől eltérően ez, a régi DEKALB genetikákra emlékeztető, magasabb, robusztusabb hibrid. Kiváló tél előtti fejlettsége ellenére egyáltalán nem jellemző rá gyökérnyaki megnyúlás, így a „hagyományos” régi teleket is kiválóan tolerálja. Ellenben a tavaszi időszakban egy késői újraindulás és (portfólió szinten) legutolsó szárba indulás jellemzi. Ezen tulajdonsága adhat plusz védelmet az utóbbi éveket jellemző április eleji fagyok okozta szárrepedések ellen, melyek aztán a betegségek kapujává is válhatnak növényeink számára. Későbbi újraindulása és virágzása ellenére más hibridekkel egy időben, azonos szemnedvesség mellett került betakarításra.

Grafikon: Bayer Crop Science fejlesztő kísérletek eredménye, 2021 (9 helyszín átlagában)

Termésben fej-fej mellett végzett az elmúlt – országos szinten nézve a repcetermesztésnek nem a legideálisabb – két évben a DK EXCITED hibridünkkel, miközben bezsebelte a fejlesztői kísérleteink közel felén az első helyezést.

A DK EXPOSE könnyen válhat a jó termőhelyeken a termelők kedvenc csúcstermő hibridjévé.

A három legújabb DEKALB genetikák (DK EXPOSE, DK EXBURY, DK EXCITED) közül választva megalapozhatjuk a repcetermesztésünk sikerességét!

További információ:
www.dekalb.hu

Sólyom János (Corteva Agriscience) 

A Corteva Agriscience™ őszi káposztarepce portfóliójában generációváltás kezdődött el még 2021-ben. Olyan hibrideket mutattunk be a hazai termelők részére, amelyek jelentősen javítják a termelési hatékonyságot. Ezekhez csatlakozik idén a PX141, mint legújabb MAXIMUS® hibridünk.

A közép-korai érésidejű PX141 pedig a féltörpe, MAXIMUS® hibridjeink sorát erősíti, magában foglalva minden előnyt, amit a féltörpe hibridek kínálnak a termelőknek. Ilyen a kedvező növénymagasság a teljes vegetációs időszak során, az őszi túlnövekedés minimális esélye, az egyenletes érés és a gyorsabb betakarítás. A nagy termőképesség mellett van még egy nagyon értékes tulajdonsága: kitűnő kórtani tulajdonságokkal is rendelkezik, ugyanis a Sclerotinia fertőzésével szemben kiválóan tolerál, és ellenáll a tarlórépa sárgaság vírusnak.

A termelés sikerének fokozása érdekében alkalmazza a legújabb generációs gyomirtó szereinket (Belkar™ és Runway™), emellett ősszel a télállóság növelésére, tavasszal az oldalhajtások számának maximalizálására javasoljuk a Metkon™ 60** regulátor hatású gombaölő szer használatát a hibrid esetében.

További információ:
www.corteva.hu

** A Metkon™ 60 megegyezik a Conatra készítménnyel

Dr. Kismányoky András (KWS Magyarország Kft.) 

Az elmúlt években a repcetermesztőknek számos kihívással és nehézséggel kellet szembenézniük.  A repcetermesztés mindinkább nagyobb odafigyelést igényel. Alkalmazkodni kell a hatóanyag szigorításokhoz, az erősödő betegség és rovarkártevő nyomáshoz, valamint az időjárási és piaci bizonytalanságokhoz. A gazdálkodók számára a hibrid választás mindig is nagy jelentőséggel bírt a szántóföldi gazdálkodásban. A betakarítás sikeréhez már a hibridek gondos megválasztása is nagyban hozzájárul.  

A KWS vetőmag értékesítésében az őszi káposztarepce az egyik legfontosabb növény ezért kiemelten fontos a portfólió sikeres hibridekkel való bővítése. A 2022-ben két új hibridet ajánlunk a gazdálkodók figyelmébe. A HANNELI és HAYA hibridekkel bővülő hibrid választékunk megoldást nyújt a hazai repcetermesztést érintő legfontosabb kihívásokra.

Az idei évben bevezetésre kerülő HANNELI kiváló terméspotenciállal és agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, mint például az erőteljes őszi fejlődés a télállóság és állóképesség. A hibrid ősszel különösen gyors fejlődésű, ezért vetése alkalmas heterogén talajviszonyok között, valamint megkésett vetésekhez és szántás nélküli repcetechnológiához is.

HANNELI és sztenderd hibridek termés eredménye a NÉBIH 2021. évi káposztarepce kisparcellás fajtaösszehasonlító középérésű 2/A kísérleteiben. (n=6)

A HANNELI magas terméshozamot biztosító tulajdonságai döntő fontosságú a gazdálkodók számára. Ezek a tulajdonságok a Tarlórépa Sárgaság Vírus ellenállóképesség, Rlm7 fómás levélfoltosság és szárrák rezisztencia és a kipergés ellenállóság.  A HANNELI egyenletes érése, valamint magas kipergés-ellenállása együttesen jelentősen csökkentheti a termésveszteséget a repcebetakarítás időszakában, de betakarítás idején fellépő munkacsúcsot is mérsékelni képes.

HAYA a KWS repce portfólió legkorábbi hibridje. Azon termelőknek ajánljuk a korai virágzású és érésű repce hibridünket, akiknek fontos a korai betakaríthatóság. Gazdaságokban, ahol a betakarítás idején jelentős munkacsúcsok alakulhatnak ki, megoldás lehet eltérő éréscsoportú hibridek termesztése. Korai betakaríthatóságával jobban tervezhető a betakarítás. Intenzív termesztéstechnológia hibridje, jó tápanyag gazdálkodású, kedvező vízháztartású területekre ajánljuk. A HAYA hibridünk is magas betegség ellenállóképeséggel rendelkezik. A fómás levélfoltosság és szárrák rezisztenciáról az Rlm7 gén gondoskodik és Tarlórépa Sárgaság Vírus ellenállóképességel is rendelkezik.

KWS fejlesztési kísérletek termés eredményei 2020. (n=4)

Időjárásunkra egyre jellemzőbbé válnak a gyakran visszatérő hőhullámok, amelyek hatására leáll a termésképzés, szemtelítődés folyamata. E termés csökkentő tényezőre lehet megfelelő válasz a korai hibridek termesztése. Egyes repcetermesztő területeken a rövidebb tenyészidő előnyt jelenthet a hosszú tenyészidejű hibridekkel szemben.

Az idén bevezetésre kerülő hibridjeink is elérhetőek lesznek az INITIO vetőmag csávázószeres kezeléssel is. Az INITIO egy egyedülálló, a KWS által kifejlesztett vetőmag csávázószer, amely biztosítja a növények gyors és erőteljes kezdeti fejlődését, valamint a betegségekkel szembeni védelmét. Ez a támogatás különösen a növény korai életszakaszában rendkívül fontos.

INITIO INSECT+ egy rovarölőszeres összetevőt tartalmaz, amely megvédi a kelőfélben lévő fiatal növényeket ebben a különösen sebezhető fejlődési szakaszban. A 3 leveles stádiumig a fiatal növények tápanyag felvétele jelentősen alacsonyabb. A növény fejlődése lendületesen indul, és maximális terméseredményt ér el.

Az innovatív KWS hibridekkel a gyakorlatban is teljes mértékben kiaknázhatják óriási terméshozam-potenciáljukat.

További információ:
www.kws.hu

Blum Zoltán (RAPOOL Hungária Kft.) 

Az elmúlt években a RAPOOL Magyarországon megkezdte annak az új repcegenerációnak a bevezetését, amelynek hibridjei a megnövekedett időjárási és technológiai kockázatok ellenére is a korábbiaknál jobban képesek biztosítani a repcetermesztés magas szintű jövedelmezőségét. Ezt a munkát 2022-ben is folytatjuk, és a már bevezetett hibridek mellett ennek a generációnak a további tagjai is rendelkeznek tarlórépa sárgaságvírusa ellenállósággal, szemmel láthatóan vigorózusabbak, a környezeti stresszhatásoknak jobban ellenállnak. Ennek eredményeként a termésszintjük magasabb és stabilabb, mint a régebbi hibrideké, ami köszönhető bizonyítottan jobb tápanyag-hasznosító képességüknek is.

Mindezeken túl pedig kedvező beltartalmi tulajdonságokkal, magasabb olajtartalommal rendelkeznek, ami érdemben növeli a repcetermesztés jövedelmezőségét. Az idén bevezetésre kerülő hibridjeinkkel – MANHATTAN és MATRIX CL – tovább bővül a „klímastabil”, új generációs repcéink már eddig is széles köre. Ez a megbízható genetikai bázis biztosítja, hogy valamennyi repcetermesztő számára a területéhez, technológiai igényeihez legjobban illeszkedő hibridet tudjuk ajánlani. 

MANHATTAN ÚJ

A MANHATTAN széleskörűen használható, sokoldalú, középérésű hibrid. Kiválóan alkalmazkodik a különböző időjárási és termőhelyi adottságokhoz, megtartva a magas termésszinteket. Őszi fejlődése visszafogott, ennek köszönhetően vetésideje rugalmasan megválasztható. Fagytűrése kimagasló, tavaszi fejlődése közepes, a késői tavaszi fagyokkal szemben ellenálló. Jó termésstabilitással rendelkező hibrid.

A MANHATTAN kombinálja a RAPOOL portfóliójában már sztenderdnek számító tarlórépasárgaságvírus-rezisztenciát a kipergés-ellenállósággal és az RLM7-es fómarezisztenciával. Tápanyag-hasznosító képessége a RAPOOL kínálatán belül is az egyik legkiemelkedőbb, a magas technológiai színvonalon kijuttatott tápanyagtöbbletet maximálisan meghálálja. Az időjárási viszonyoktól függően javasolt a hibrid őszi és/vagy tavaszi regulálása. Kipergés-ellenálló tulajdonságának köszönhetően betakarítása deszikkálás nélkül is ütemezhető. Ideális választás azon termelők számára, akik nemcsak a vetést, de a betakarítást is rugalmasan szeretnék időzíteni, elkerülve a munkacsúcsok kialakulását.

Kinek ajánljuk?

Azoknak, akik a legmagasabb termésszinteket célozzák meg, de nem csak a legjobb adottságú területeken vagy a legmagasabb technológiai színvonalon termelnek repcét. Akik sokoldalú és jól alkalmazkodó hibridet keresnek, kiemelkedő tápanyag-hasznosítással.

MATRIX CL ÚJ

A MATRIX CL a RAPOOL legújabb középérésű, herbicidtoleráns hibridje. Kiváló alkalmazkodóképesség és széles körű alkalmazhatóság jellemzi. Őszi fejlődése és tavaszi szárba indulása is közepes intenzitású. Jól viseli a kedvezőtlenebb feltételeket, magas hozam és termésstabilitás jellemzi száraz körülmények közepette is. Olajtartalma kiemelkedő a Clearfield-szegmensben.

Kinek ajánljuk?

Azon termelőknek, akik a gyomproblémás területeken sem szeretnének kompromisszumot kötni a termésmennyiség és az olajtartalom rovására.

A járt utat nem elhagyva kitartani

A jelenlegi helyzetben rendkívül nehéz és kockázatos a felvásárlási árakra vonatkozó hosszú távú becslést adni. Csak a körültekintően megválasztott genetikai háttér és a technológia következetes betartása vezethet eredményre. A RAPOOL hazai körülményekhez adaptált, aktuális hibrid- és technológiai ajánlásai valamennyi gazdálkodó számára megfelelően stabil alapot nyújtanak ahhoz, hogy magas szinten biztosítani tudják a repcetermesztés eredményességét, megőrizve a repce kiemelkedő jövedelmezőségét más növényfajokkal szemben is.

2022-es repcevetőmag-katalógusunk ide kattintva letölthető.

További információ:
www.rapool.hu

Asbóth András (Syngenta Kft.) 

A Syngenta Kft. az utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett a repce nemesítési és tesztelési programjára, melynek újabb zászlóshajója érkezett meg idén a magyarországi termelőkhöz.

A sikeres repcetermesztésnek rendkívül sok olyan tényezője van, amire nem tudunk hatást gyakorolni, de az egyik legfontosabb eleme, azaz a jó hibridválasztás a termelő kezében van.  Az egyre hektikusabb időjárási körülmények miatt még nagyobb szerepet kap a jól megválasztott genetika, melyben a stressztűrő képesség mellet a kiegyensúlyozott,  magas terméspotenciálnak van a leghangsúlyosabb szerepe.

Éppen ezért az adott termőhelyen a legjobb alkalmazkodóképességű hibrid kiválasztása  alapvető eleme a sikeres repce termesztésnek.

A repce igényes, de jövedelmező kultúra Magyarországon, ezért a nagyobb odafigyelés és az adott termesztéstechnológiához igazított hibridek kulcsfontosságú szereplői a profitábilisabb termesztésnek.

A Syngenta nemesítői az új hibridekkel ezt a lehetőséget adják az Önök kezébe, melynek vadonatúj képviselője az SY Floretta hibridünk.

SY Floretta terméseredménye (Syngenta fejlesztői kísérletek, 2021 Magyarország, 8 hely)

A  magyarországi kísérleti rendszerben már 2020-ban kitűnt nagy és impozáns állományt nevelő habitusával, hosszú, kitelt becőivel. Télállósága tavaly is jelesre vizsgázott, amely alapvető feltétele a tavaszi erős és egészséges állomány további sikeres fejlődésének. Közepes termőhelyi adottságok között is kiválóan megállja a helyét, de kiemelkedő terméspotenciálját a  jó termőhelyi adottságok között tudja igazán megmutatni. Betegségekkel szembeni ellenállósága átlagon felüli és a Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben is rezisztens. Magas olaj- és alacsony glükozinát tartalommal rendelkezik. Sikeres európai kísérleteket követően idehaza a 2021-es fejlesztői kísérleteinkben átlagosan 4,7 t/ha eredménnyel zárt.

Kijelenthetjük tehát, hogy egy olyan hibrid érkezett termelőink kezébe, mely az intenzív termesztési körülményekre kiválóan reagál rekordtermésével, de a stresszes területeken is biztonsággal megállja a helyét.

SY Floretta – a kimagasló termés záloga

További információ:
www.syngenta.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Innovatív hibridekkel és technológiai fegyelemmel kiküszöbölhetjük a hatóanyag visszavonások és az időjárási viszontagságok következtében fennálló ano...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!