Heti fókusz: Szakszerű trágyázás a búza tápanyagfelvétel-ütemének ismeretében

Agro Napló
A Borealis szakembere tájékoztat az erre irányuló kísérleteik tapasztalatairól.

Mézes Zoltán
Borealis L.A.T

Többlettermés azonos költség mellett? A válasz: tápanyag-hasznosulás!

A következő évek kiemelt témája lesz az Európai Unióban a növénytermesztés során felhasznált műtrágyák hasznosulásának növelése. Ehhez kiváló minőségű, műtrágyákra van szükség, melyek a növények számára felvehető formában tartalmazzák a tápanyagokat. Sok műtrágya érhető el a piacon, viszont a növények csak a számukra megfelelő kémiai formában levő tápanyagokat tudják felvenni. Az egyik kulcs tehát, hogy olyan terméket vásároljunk, amely valóban hasznos a növénytápláláshoz, és nem csak ásványi anyagokat juttatunk ki vele a területre. A másik fontos tényező, hogy akkor és ott álljon rendelkezésre a tápanyag, amikor és ahol a növénynek szüksége van rá. Ehhez pontosan ismerni kell a növények fenológiai fázisához köthető tápanyagigényét, de számolni kell az adott időszak meteorológiai viszonyaival, és egyéb tényezőkkel is. Jó tápanyag-utánpótlási tervet ma már a legtöbben digitális eszközök segítségével készítenek. De miben lehetnek hasznosak ezek az eszközök?

A búza műtrágya igényét rengeteg tényező befolyásolja, például: talaj tápanyag tartalma, elvárt hozam, elővetemény, növényi maradványok (szalma), termesztett fajta, stb. A kijuttatás idejét is a növény aktuális fejlettségi állapotához kell igazítani – megelőzve ezzel a kimosódást, ami környezetszennyezést, valamint jelentős gazdasági veszteséget is okoz, illetve a tápanyag lekötődést, ami lassabb feltáródást, így termés kiesést is okozhat. Könnyen belátható, hogy ennyi tényezőt figyelembe venni a tervezésnél nem könnyű feladat. Ezért a Borealis L.A.T mérnökei kifejlesztették a NutriGuide®-ot (melyet ide kattintva regisztrációt követően ingyenesen kipróbálhat), egy digitális tápanyag- utánpótlás tervező webalkalmazást, amely kiszámolja a kívánt búza termésátlaghoz szükséges összes tápanyagot, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legjobb Borealis L.A.T termékeket ajánlja. Az N-Pilot® pedig egy hordozható mérőeszköz, amely a táblán történő mérés során kiszámolja a szükséges tavaszi fejtrágya mennyiségét a növényállomány igénye alapján, az adott termőhelyre. Mindkét eszköz alkalmas a műtrágya hasznosulás drasztikus növelésére – egyúttal a nem kívánt környezetterhelés csökkentésére. A címben foglalt állítás igazsága a fentiek tükrében könnyen belátható. A prémium műtrágya hatékonyan felhasználva jelen terménypiaci viszonyok mellett komoly gazdasági előnyt jelent. Érdemes tehát olyan műtrágyát választani a búzatermesztéshez, amely mellé parcellára szabott tápanyag-utánpótlási terv is készíthető néhány kattintással.

Az őszi búza optimális fejlődéséhez feltétlenül szükséges az őszi NPK+S vagy NP+S alaptrágyázás, ahogy azt kísérleteink is bizonyították. A búza főleg a nitrogén, a foszfor és a kén hiányára érzékeny, kálium hiányra kevésbé reagál terméshozam csökkenéssel.

Az 1. grafikon magyarországi búza kísérleteink átlagát mutatja. Az oszlopok alatti sorban a kijuttatott nitrogén adagok megoszlása látható (őszi alaptrágya + 1. tavaszi fejtrágya + 2. fejtrágya + 3. fejtrágya) Legjobb eredményt a középső kísérleti beállítás adta, ahol az alábbi kezeléseket végeztük:

Teljes nitrogén mennyiség (N): 150 kg / ha (hatóanyag)
Őszi alaptrágyázás: 400 kg / ha COMPLEX 15/15/15 +7SO3+Zn
1. tavaszi fejtrágyázás: 185 kg / ha NAC 27 N
2. tavaszi fejtrágyázás: 260 kg / ha NAC 27 N
NPK-val kijuttatott kén (S): 28 kg / ha SO3

Azok a parcellák, melyek kaptak műtrágyát, a kontrollhoz képest mintegy 1-1,7 t/ha hozam többletet adtak. Pozitív különbség mutatkozott azon parcellák javára is, amelyek NPK alaptrágyát is kaptak, szemben a kizárólag nitrogén trágyával kezelt területek hozamával. Valamint fontos következtetés az is, hogy a megosztott tavaszi műtrágya kijuttatás – azaz a növény igényéhez igazított növénytáplálás hozta a legjobb eredményt.

A Borealis L.A.T a következő költséghatékony, kiemelkedő minőségű és kiváló szórásképpel rendelkező termékeit javasolja:

Káliummal jól ellátott területekre ajánljuk továbbá:

Foszforban gazdag területeken pedig jól használható:

További információ:
www.borealis-lat.com/hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!