MENÜ

Heti fókusz: Stresszfaktorok és stresszkezelés a tavaszi vetésű növényeknél

2021.04.13.

Mikor és milyen készítményekkel védekezhetünk a tavaszi vetésű növényeinket ért stresszhatásokkal szemben? A szakértői válaszokért kattintson!

Stresszfaktorok és stresszkezelés a tavaszi vetésű növényeknél

A hozzászólásokért kattintson!

rácz tibor fmc varga zsolt-fmc horvath_andras-ikr-agrár
Rácz Tibor
FMC-Agro Hungary Kft.
Dr. Varga Zsolt
Hechta Kft.
Horváth András
IKR Agrár Kft.
 barath_david-natur_agro tasi_attila_sumi-agro visizoltan-500
 Baráth Dávid
Natur Agro Hungária Kft.
Tasi Attila
Sumi Agro Hungary Kft.
Visi Zoltán
UPL Hungary Kft.

Rácz Tibor (FMC-Agro Hungary Kft.) fmc_logo

 

A tavaszi vetésű kultúráink rövidebb ideig vannak kitéve az időjárás viszontagságainak, mint az ősziek, de a tenyészidejükhöz kapcsolódó stresszfaktorok bőven előfordulhatnak ez idő alatt is, akár egymást követően ellentétes előjellel.

Elég csak a 2020-as tavaszra gondolnunk, amikor a 2 hónapos aszályt május végétől az elhúzódó csapadékos időszak követte. A késői fagyok pedig nem csak a gyümölcs- és zöldségkultúrákban okoztak kárt május közepén, hanem akár a napraforgóban és a kukoricában is.

 

fagykáros kukorica 20200521-k
Fagykáros kukorica, 2020.05.20.

víznyomásos hibridkukorica püspökladány 2008.06.25. 021-k

Víznyomásos hibridkukorica, Püspökladány, 2008.

 

A hőségnapok és a magas UV sugárzás is kihívás elé állíthatja növényeinket, a nyári viharok pedig gyakran járnak jégveréssel, főleg „szárazon” okozva nagy kárt.

 

jégverés szolnok megye 2-k

Napraforgó jégverés után (2016/05 Szolnok megye)

 

E mellé még az emberi tényező is társulhat olykor, ha egyes gyomirtó szeres kezelések során a szomszédos, érzékeny kultúrákra elsodródik a permetlé. Gyomirtószer-stresszt észlelhetünk a korábbi évek le nem bomlott maradéka miatt is.

A károsodott növényekben a különböző stresszfaktorok révén keletkezett szabad gyökök roncsolják a növényi sejtfalakat és membránokat, gátolják az anyagcsere-folyamatokat, csökkentik a fotoszintézis hatékonyságát. Szerencsére van lehetőségünk növényeinket ezen stresszhelyzetekre felkészíteni, illetve segítséget nyújtani a különböző fenológiai fázisokban.

A Radistart® Gold biológiai hatású mikrogranulált startertrágya és talajkondicionáló a keléshez szükséges foszfor és cink mellett egyéb tápelemeket (nitrogén, kalcium, kálium, magnézium, kén) és biológiai hatású összetevőket (zeolit, tengeri algakivonat) is tartalmaz. A zeolit a csíranövény környezetében képes a nedvesség megkötésére, a tápelemek könnyebb felvehetőségének biztosítására, az algakivonat összetevői pedig a stresszoldásban segítenek, így a hagyományos startertrágyákhoz képest sokkal jobb kelés és növénykondíció érhető el.

 

radistart-vs-versenytars

Balra standard készítménnyel kezelt kukorica erőteljes sárgulás és nitrogénhiány tüneteit mutatja, jobbra Radistart® Gold kezelés (18 kg/ha) után egészséges állomány (Csököly, 2020.06.17.)

 

Borsó betakarítást követően a csemegekukorica vetésekor alkalmazott Radistart® Gold egyöntetű keléssel és jó kondícióval segítette a növényt Tiszavasváriban.

 

 

A stresszoldó készítmények közül azok lehetnek a legeredményesebbek, amelyek többféle stresszfaktor jelenléte esetén is képesek segíteni a növényeknek.

Az FMC-Agro új stresszoldó, kondicionáló készítménye: a RhizoMagic™ összetevőinek köszönhetően rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. A tanninok az antioxidáns hatásban, a fucoidan a védekezési mechanizmusok fokozásában, a laminarin a sejterősítésben, a mannit a vízháztartás szabályozásában, az alginit a talajkondicionálásban, a hozzáadott növényazonos L-aminosavak a hőmérséklet toleranciában játszanak szerepet. Együttes jelenlétük biológiai többlethatással (szinergizmus) jár.

Vizsgálatok is kimutatták (a magas szervesanyag-tartalomnak is köszönhetően), hogy a RhizoMagic™ kezelések után a legfontosabb növényi hormonok (auxin, gibberellin, citokinin stb.) mennyisége és aránya pozitív irányban változott.

A készítmény makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmaz, így egyúttal levéltrágyázást is végzünk, ráadásul a jelenlévő biológiai összetevőknek (alga, aminosavak) köszönhetően sokkal jobb hasznosulással.

A RhizoMagic™ szárazságtűrésre gyakorolt hatásának egyik szemléletes példája, amikor a Kaposvári Egyetemen egy speciális ultra-érzékeny növényi képanalizáló berendezés segítségével mértük a stresszes növények biofoton-emisszióját. A kísérletben napraforgó aszálystressz imitációja történt és a vizsgálat látványosan igazolta a kezelés pozitív hatását.

 

rm-kezeles-biofoton-kaposvar

Balra kezeletlen kontroll, jobbra RhizoMagic™ növénykondicionálóval kezelt napraforgó biofoton emissziója szárazság-tesztet követően (Kaposvár, 2019)

 

Miután a készítmény stresszoldó, növénykondicionáló és levéltrágya funkciót is ellát, így stresszmentes állományban is érdemes alkalmazni. A nádudvari napraforgókísérletben a RhizoMagic™ kezelések eredményeképpen mennyiségi és minőségi javulás egyaránt tapasztalható volt 2020-ban.

 

napraforgo-mennyisegi-es-minosegi-vizsgalata

A RhizoMagic™ a napraforgó termésátlagát és minőségét is emelte (Nádudvar, 2020.)

 

Kukoricában akár gyomirtó szerrel együtt (Diniro® Gold), vagy később a rovarvédelemmel (Coragen® 20 SC) is eredményesen alkalmazható. Nádasdladányban több, mint fél tonnával emelte meg a termést a RhizoMagic™ kezelés (többszörös megtérülés), mely a molykártevők elleni stresszidőszakban Coragen® 20 SC rovarölő szerrel együtt kijuttatva további termésnövekedést eredményezett.

 

arukukorica-termesatlag-2020

A RhizoMagic™ jelentősen növelte a kukorica termésmennyiségét (Nádasdladány, 2020.)

 

Kukoricában és napraforgóban a kezelések elvégzését a kultúrnövény korai fejlődési szakaszában a gyökeresedés elősegítésére, valamint a korai gyomirtók okozta esetleges stressztünetek kiküszöbölésére ajánljuk. Stresszkezelés (pl. hidegkár, aszály, melegstressz, gyomirtó stressz) esetén a két kezelés közötti idő csökkenthető, a permetezést javasolt a stresszhelyzet minél korábbi időszakában kijuttatni, ekkor a kezelések összevonhatók. A RhizoMagic™ ajánlott szántóföldi dózisa 1,5-2 l/ha,felhasználható 2-4 alkalommal a tenyészidőszak végéig. A RhizoMagic™ 10 literes műanyag kannás kiszerelésben, versenyképes hektárköltséggel került forgalomba. Stresszoldás a növényeknek. És Önnek is!

További információ:
www.fmcagro.hu


Dr. Varga Zsolt (Hechta Kft.) hechta-logo-2021

 

Aszály – fagykár – tápanyaghiány! A tavalyi évhez hasonlóan az idei tavasszal is pontosan ez a három abiotikus stresszfaktor határozta és határozza meg a tavaszi vegetáció indulását. Az amúgy enyhe téli periódust követően az április közepéig elhúzódó (éjszakai fagyokkal párosult) hideg és csapadékmentes időszak döntően befolyásolja a tavaszi növények vetési dinamikáját. A szélsőséges időjárási anomáliák elkerülhetetlen stresszt okoznak az őszi és tavaszi vetésű kultúrák fejlődésében.

Az abiotikus stresszorok negatív hatása mellett fokozatosan számítanunk kell a biotikus (kórokozók, kártevők, gyomok) és az antropogén tényezők (kemikáliák felhasználásából eredő hatások-fitotoxicitások) okozta stresszek növénytermesztésre gyakorolt hatásával.

 

 

A növényeket ért biotikus tényezőket a növényvédelmi technológiákkal megfelelően tudjuk kezelni, azonban külső – főként időjárási tényezők okozta – hatásokat számottevően nem tudjuk befolyásolni, ezeket a növény számára komoly kitettséget jelentő faktorokat megelőzni, vagy csak enyhíteni van lehetőségünk. A jelenlegi helyzetben a legnagyobb ‘stresszkezelő’ az éltető víz lenne, amelyre jelenleg minden szántföldi területnek és minden növénykultúrának rettenetesen szüksége van!

 

 harmatcseppek-dr-varga-zsolt

1. kép: Szárazságban a reggeli harmatcseppek is sokat számítanak (2021.04.08.)

 

Mit tehetünk és mire érdemes odafigyelni a tavaszi vetésű kultúrákat ért stresszhatások tompítása esetében?

1. Fontos a megfelelő minőségű talajmunka és vetőágy elkészítése, amelyben törekedni kell  a talaj víztartalmának megőrzésére. Ezt segíti az optimális talajélet fenntartása, amelyet talajoltó baktériumok, vagy mikrobiológiai készítmények és az Amalgerol® 3-4 l/ha-os dózisának alkalmazásával nagymértékben elősegítünk.

2. A vetés során éredemes alternatív technológiai elemeket (biológiai hatású mikrogranulált és folyékony startertrágyák) is kihasználni, amellyel növeljük a kialakuló gyökértömeget és pozitív hatást gyakorolunk a növény és talaj közötti kapcsolatra. A célirányos és optimális tápanyagellátással a növény kondícióját erősítjük, így az ilyen növények toleránsabbak lesznek az őket ért biotikus és abiotikus stresszekkel szemben. Az Amalgerol® Starter (4% N; 24% P2O5; 2% K2O; 1,25% S; 2% Zn; 5% Amalgerol® Essence) egyedi, biológiai hatású mikrogranulált startertrágya, amelynek hatása az Amalgerol tartalom miatt a talajélet regenerálásában is fontos szerepet játszik.

3. A talajlakó és talajból fertőző kórokozók (Fusarium spp., Rhizoctonia spp., Sclerotinia sclerotiorum) hatékony visszaszorításában meghatározó az ezen szervezetek ellen alklamazható mikrobiológiai megoldások alkalmazása. A Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, így ezen tulajdonságuk teszi lehetővé, hogy a különböző – főként talajlakó – kórokozó szervezetek ellen nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatóak. A Tigra a Trichoderma asperellum gombafaj magas spórakoncentrációját tartalmazó szilárd készítmény, amelynek 5 kg/ha technológiai szintű alkalmazásával több irányból érvényesülő komplex hatékonyságot érhetünk el.

4. A tavaszi kultúrákban (napraforgó, kukorica, szója, cukorrépa) alkalmazott gyomirtások a környezeti tényezőkkel (csapadékintenzítás, UV sugárzás, stb.) összefüggésben kivétel nélkül átmeneti stresszt okozhatnak a fejlődésben lévő növényeknek. A kis növényeken több esetben különös deformálódásokat, színelváltozást (sárgulás), levélszáradás tapasztalhatunk, amelyeket a gyomirtó szerek felverődési, felpárolgásai okoznak. Ezek a fitotoxikus hatások stresszelik a növényeket, visszavetik a fejlődésüket és ha más stressztényezőkkel együtt lépnek fel (pl. aszály), akkor nagyobb terméskiesést is eredményezhetnek. A fitoxikus tünetek megjelenésekor a növények gyors regenerációját az Amalgerol® 3-4 l/ha, vagy a szintetikus aminosavakat is tartalmazó Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével érhetjük el.

 

gyomirto-szer-stressz-dr-varga-zsolt

2. kép: A gyomirtó szer okozta stresszt az Amalgerol® 3-4 l/ha-os dózisával kezelhetjük

További információ:
www.hechta.hu


Horváth András (IKR Agrár Kft.) ikr-agrar-logo

 

Kultúrnövényeinket termesztésük során számos kedvezőtlen hatás (stressz) éri, amelyek kiküszöbölése, káros következményeinek mérséklése jelentős termésjavulást eredményez. E káros hatásokat okozhatják környezeti tényezők – fagy, hőhatás, aszály, jégverés. Jelentős tényező a károsító szervezetek – gyomok, állati kártevők, gombák – által kiváltott, valamint a termesztési technológiából adódó hatások, mint például a gyomirtó szerek okozta fititoxicitás.

Az IKR Agrár Kft. kínálatából most olyan termékeket, illetve technológiai ajánlatot mutatunk be, amelyek pozitív, termést növelő hatásai jelentős mértékben a növényeket folyamatosan érő különféle stresszhatások mérséklésében nyilvánulnak meg.

Hi Spore – mikrobiológiai készítmény, amely hazai talajból izolált Trichoderma asperellum gomba T1 törzsét 10 m/m %-ban tartalmazza

Trichoderma egy növénybarát mikroszkopikus gomba nemzetség. Megtelepedve a gyökerek felületén szimbiózisba kerül a kultúrnövénnyel. A gomba az általa kibocsátott szerves savakkal feltárja a talajban kötött formában lévő foszfort, és pozitívan befolyásolja a növények nitrogén háztartását. Térparazitaként viselkedve, kedvezőtlen mikrokörnyezetet alakít ki a kórokozó gombák és más káros mikroorganizmusok számára, kiszorítva azokat a növény közvetlen környezetéből. Emellett a növényben un. Indukált Szisztemikus Rezisztenciát (ISR) vált ki, azaz immunizálja a növényt, amely ezáltal ellenállóbbá válik mind a károsítók okozta biotikus-, mind az abiotikus, azaz a környezeti tényezők okozta stressz-hatásokkal szemben.

 

hispore-2

Trichoderma/Sclerotinia szembeoltásos kísérlet lefolyása (oltást követő 1–6. napon)

 

Trichoderma gombák jelentős szerepet töltenek be a talajban zajló lebontási folyamatokban is. Például a két fő ”olajos” kultúránkat károsító Sclerotinia sclerotiorum gomba szaporító képleteinek (szklerócium) lebontását jelentősen felgyorsíthatjuk Trichoderma gombaizolátum talajba juttatásával. A termék szántóföldi kultúrában 1,0 kg/ha dózisban, permetezéssel juttatható ki. Felhasználási idő tekintetében rugalmas. Gombaölő szerek kivételével növényvédő szerekkel és levéltrágyákkal kombinációban is kijuttatható.

 

Trichoderma-val kezelt (balra) és kezeletlen napraforgó-állomány (hatósági kísérlet, Boldva)

A termékismertető prospektus elérhető ide kattintva!

 Amalgerol Essence + Lovospeed termékkombináció

Az Amalgerol Essence összetevői alga- és növényi kivonatok, növényi illó- és egyéb olajok, a növények számára fontos szintetikus aminosavakkal, hormonokkal, mikroelemekkel kiegészítve. Hatása kettős. Egyrészt, kedvezően hat a talajban élő hasznos mikroszervezetek felszaporodására, az egészséges talajélet fenntartására. Másrészt, a növénybe kerülve serkenti a biokémiai és élettani folyamatokat, ezáltal biztosítani tudja a növényeket érő folyamatos biotikus és abiotikus stressz-faktorok okozta káros hatások csökkentését, a növények gyorsabb regenerálódását.

 

amalgerol_lovospeed_agronaplo

 

A csomag másik komponense a Lovospeed – egy magas nitrogén tartalmúmagnéziumotként és mikroelem-csomagot tartalmazó lombtrágya, amely az intenzív növekedési időszakában harmonikus tápanyagellátásban részesíti kultúrnövényeinket. A talajkörnyezet kedvező alakításával, a növényeket ért stresszhatások csökkentésével, valamint az intenzív tápanyagellátással elért összhatás látványos és meggyőző eredményeket mutat. Az Amalgerol Essence és a Lovospeed együttes alkalmazásakor az előbbi dózisa 2,0-2,5 l/ha, az utóbbié 15-20 l/ha.

 

ikr_lombtragyak_ads_1200x1200_v2

 

Ha Ön is szeretné csökkenteni a termesztett kultúrnövényeit érő káros hatásokat, válassza a IKR Agrár Kft. által forgalmazott növényvédő szereket és levéltrágyákat!

Értékesítőink országos lefedettséggel várják megkeresését:
www.ikragrar.hu


Baráth Dávid (Natur Agro Hungária Kft.) natur-agro-logo-csik-kep_00

 

A fagy, a szárazság, a toxikus nehézfémek, a szalinitás és egyéb környezeti tényezők, melyeknek a növények helyhez kötöttségük okán ki vannak téve, stresszállapotot idéznek elő, ami erősen korlátozza növekedésüket, szaporodásukat, és megakadályozza, hogy elérjék a genetikai teljesítőképességüket - vagyis csökkentik a terméshozamot és a beltartalmi értékekre is kedvezőtlen hatással vannak. Bár a tavaszi vetésű kultúrák értelemszerűen kevesebb ideig vannak kitéve az stresszt okozó szélsőséges időjárási körülményeknek őszi vetésű társaikhoz képest, az aszályos időszakok, a hőségnapok, a magas UV-sugárzás, a nyári viharok mellett egyre gyakrabban a kései fagyok is problémákat okozhatnak az előbbiek esetében is.

Az őszi vetésű növényekhez hasonlóan a tavaszi vetésű kultúrák esetében is nagyon fontosak a növényfejlődés korai szakaszában elvégzett kezelések, melyek hatására a növények eredési és növekedési esélyei jobbak lesznek, míg a környezeti stresszhatásokkal szemben jóval ellenállóbbakká válnak - mindez akár az elmúlt évek, mind a magunk mögött hagyott hónapok időjárási tapasztalatait figyelembe véve is lényeges szempont.

A napraforgó és a kukorica esetében is sokat segíthetnek a kémiai anyagok alternatívájaként egyre elterjedtebb élő algákat tartalmazó biostimulátorok, melyek elősegítik a tápelemek beépülését. Az algák főként aminosavak, vitaminok és a növekedésszabályozók fiziológiai hatása révén befolyásolják a sejtek anyagcseréjét a kezelt növényekben, ami fokozott növekedést és termést, valamint magasabb stressztolerancia-szintet eredményez.

A kezelés hatására a növény felületén vékony algabiofilm képződik, ami lehetővé teszi a tápanyagok gyorsabb felvételét, csökkenti az transzspirációt és további védelmet nyújt a patogén mikroorganizmusok és paraziták ellen. A készítményben található aminosavak segítik a levélen keresztüli tápelemfelvételt, a gyökérbe vándorolva pedig a makroelemek felvételéhez járulnak hozzá.

Ilyen biostimulátor a Natur Agro Hungária Kft. által forgalmazott, a növények harmonikus fejlődéséhez szükséges makro-, mezo-, és mikroelemekkel dúsított Natur Plasma T is.

Az élő algák által kialakított oldatban minden tápanyag megtalálható, amire a növénynek szüksége van a kiegyensúlyozott fejlődéshez: komplex aminosav-, valamint hormontartalom, kiegészítve a növények számára nélkülözhetetlen, 15 tápelemet tartalmazó harmonikus összetétellel. Növekedést serkentő és intenzív gyökérnövekedést segítő hatása mellett növeli a növényi immunitást, javítja a stressztűrő képességet: a kezelt állományok regenerációs képessége megnő, így azok jobban bírják a szélsőséges időjárási körülményeket.

A Natur Agro Hungária Kft. által ajánlott lombkezelési technológia része a Natur Active komplex lombtrágya is. A készítmény azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében, a kezelést kiegészítő MONO-adalékok pedig megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések kiegészíthetők, megfelelő alkalmazásukkal a kezelés célzottá, még hatékonyabbá válik.

A Natur Agro Hungária lombkezelési technológiájának hatékonyságát számos szántóföldi kísérlet is igazolta. Tavaly, villányi partnerünknél beállított összehasonlító kíséretnek helyt adó tábla állományát – az ország több részén is tapasztalt – késő tavaszi fagy sújtotta. Ebben a stresszhelyzetben szenvedő állományon végeztük el a biostimulátoros kezelést hektáronként 2 liter Natur Plasma T-vel, 5 liter Natur Active-val, illetve 1-1 liter Mono Kén és Mono Cink adalékkal.

natur-agro-kep_01-1200

 

A beavatkozás a stresszhatások kompenzálásán túl is hatékonynak bizonyult. Partnerünk saját mérése szerint a kezelés eredményeképp 14,8%-os terméstöbbletet tudtunk elérni a kezeletlen kontroll állományhoz képest.

 

natur-agro-kep_02-1200

A terméseredmények 13,7%-os nedvességre egységesítve.
A bevételek 55 000 Ft/tonna terményárral kalkulálva.
A kezelés költségei lédig (göngyöleg nélküli) 2020-as listaárakon lettek kiszámítva.

 

Mindez a kezelés költségének levonását követően is 33 345 forint extra bevételt jelent hektáronként!

Kísérleteinkről részletesen ingyenesen letölthető kiadványunkban olvashat. Ha a termékek felkeltették érdeklődését, keresse tanácsadóinkat!


Tasi Attila (Sumi Agro Hungary Kft.) 74-szoja-tamogatoi-kor-sumiagro

 

A rézhiány kialakulására különösen érzékenyek kalászos gabonáink  

Már a tizenkilencedik században ismert volt a kalászosok „láptalajbetegsége”, melynek okát csak később állapították meg és rézhiánynak azonosították. A réz mikroelem hiányának kedvezőtlen hatása tehát leginkább kalászos gabonáinkon vált ismertté, s ma már kijelenthető, hogy a búza, az árpa és a zab e hiánybetegségre rendkívül érzékeny. Főleg a fiatal, különösen aktív növekedésű leveleken jelenik meg az első tünet, melyeken fonnyadási jelenségek mutatkoznak, majd ezek a növényi részek hamuszürkére, ill. szürkészöldre váltanak. Ezután jellemző változás, hogy ezek a fonnyadó levelek minden átmenet nélkül kifehérednek és száradoznak, majd a csúcsi rész besodródik és dugóhúzószerűen elcsavarodik. Egyes búzafajtákon gyakran kifehéredés elmaradásával is kialakul a levelek csavarodása és száradása. Leginkább a levélcsúcstól induló sávos kivilágosodás jellemző, mely kiterjed a levelek felső harmadára és elhaláshoz vezet. Őszi árpán többnyire sárgásfehér elváltozás figyelhető meg a levelek széleinek intenzív besodródásával. Rézhiány esetén, ha a kalász és virágképzésre egyáltalán sor kerül, azok kisebbek és deformáltan fejlődnek. Ha a külsejük normálisnak is látszik, nincs megfelelő szemképződés, gyakran csak léha szemek alakulnak ki. Ezt a kalászosoknál nagyon jellemző tünetet a kalászok kifehéredése kíséri, melytől súlyosabb esetekben a tábla fehéres „csillogást” mutat. Innen származik a „fehérkalászúság” vagy „levél-csúcsfehéredés” elnevezés is.

 

rezhianyos kalasz(1)

 

A rézhiány megjelenése az időjárási jellemzőktől függően ugyanazon a táblán vagy termőhelyen évről évre ingadozhat a talaj ideális réztartalma mellett is. Ennek oka, hogy hosszabb szárazság esetén gátolt a víztranszport, ami a rézhiány kialakulásához vezet. A víz és tápanyaghiány, ill. a rézhiány által gátolt anyagcsere-mechanizmusok végül a levélrészek elhalásához, vontatott növekedéshez vezetnek és jelentős termésveszteséget okozhatnak. Ennek a hiánybetegségnek az elkerülése érdekében különösen az érzékeny növények esetében hatékony beavatkozásra van szükség, melyre a „felszívódó” réztartalmú Sergomil-L 60 lombtrágya kiemelten javasolható. Magyarország talajai nagyrészt rézhiányosak, így rézion szolgáltató képességük sem elegendő; ráadásul a réz segíti a nitrogén hasznosulását. Mindez azt jelenti, hogy a jelentősen megdrágult nitrogén alapú műtrágyákból kevesebb is elegendő, vagy a többlet nem elveszik, hanem hasznosul.            

A Sergomil-L 60 lombtrágya bemutatása, felhasználásának jellemzői és mellékhatásai

A készítmény egy különleges lombtrágya a növények rézhiány-tüneteinek enyhítésére, ill. a hiánytünetek kialakulásának megelőzésére. A termék glükózsavas kelatizációban tartalmazza a hatóanyagait: felszívódó réztartalma 5,5%, monoglukonát tartalma pedig 45%, amely egy a növény számára könnyen hasznosítható szénhidrátforrás és energizáló hatásával növeli a hatékonyságot. Ennek köszönhetően a Sergomil-L 60 lombtrágya alkalmazását látványos zöldítő hatás kíséri, s az újszerű, nem ionos formában lévő felszívódó réz-molekula-komplexnek köszönhetően levélen keresztüli gyors hatás jellemzi.

sergomil 1itl flakon 3d_fehér h_2021

Hatékonyan növeli a fehérje és szénhidrátszintézist, rézpótló szerepe mellett a növények ellenálló képességének (polifenol-anyagcsere) fokozásával pedig külön hangsúlyozható értéket képvisel. A réz hatóanyag közvetlen gombák és baktériumok elleni mellékhatása is jelentős, figyelmet érdemel!

Felhasználási javaslat kalászosokban

A készítmény engedélyezett dózisa 1,5-3,0 liter hektáronként, s felhasználása egy vagy két alkalommal javasolható. Hagyományos termesztésben 1,5-2,0 l/ha a gyakorlati dózis, míg biotermesztésben inkább 2,5-3,0 l/ha az ajánlott. Kijuttatása bokrosodástól kalászhányás végéig elvégezhető, gyors hatása miatt későbbi rézpótlásra is alkalmas! Kombinálása esetén pedig keverhetőségi próba elvégzése javasolható. A gyakorlatban leginkább az első növényvédelmi kezelésekben kerül felhasználásra, így legtöbbször a gyomirtó szerekkel egy menetben. Ilyen kombinációkban megfigyelhető jelenség a gyomirtó hatékonyságának a növekedése is, ami valószínűleg a pH optimalizációra vezethető vissza.

A kalászosok termesztése során gyakran találkozhatunk korompenészes fertőzésekkel is, melynek elhatalmasodását a Sergomil-L 60 jelentősen mérsékli. Ez a felismerés a lisztharmat fertőzéseken kívül ismét hangsúlyozható, hiszen az egyéb gombás betegségekre is beigazolódott. A korompenészes tünetek már messziről felismerhetők, mivel a táblán sötétebb foltok alakulnak ki, a növények feketések, alacsony növésűek, a kalászok léhák, így komoly mértékű veszteség is jelentkezhet. Két permetezés esetén, az egyes kijuttatások között legalább 15 napnak el kell eltelni.

További információ:
www.sumiagro.hu


Visi Zoltán (UPL Hungary Kft.) upl_openag_2019_logo

 

A növényfajtákban és – hibridekben rejlő hozamok a legkülönbözőbb okok miatt, csak részben aknázhatók ki. Ezen okok között időjárási és klimatikus tényezők ugyanúgy megtalálhatók, mint termesztéstechnikai beavatkozások kiváltotta stresszhatások. Ezek kivédése és a termelés jövedelmezőségének növelése szükségessé teszi olyan anyagok használatát a mezőgazdasági termelésben, amelyek segítik a növényeket a stresszhatások leküzdésében, illetve abban, hogy hozamukban és a termelés minőségében egyre inkább közelítsenek a genetikailag meghatározott terméspotenciáljukhoz.

Ezekben az esetben alkalmazott készítmények/megoldások a növényi életfolyamatokra, tápanyagfelvételre, hormon- és enzimtermelésre kifejtett hatásaikkal segítik a növényt érő stressz leküzdésében. Ilyen hatások lehetnek időjárásból fakadók (fagy, szélverés, homokverés, kisebb jégverés), vagy technológia okokból bekövetkező (növényvédőszer perzselés) is. Ezekben az esetekben a stresszkezelés meghatározó eleme, hogy a károsodás bekövetkeztét követően minél hamarabb megtörténtjen a kijuttatás.

A legnagyobb kihívás/stressz most a termelőknek, hogy a csapadék szegény környezetben biztosítsák költséghatékonyan a maximális termés mennyiséget. A UPL csomagajánlatai a növényi stresszhelyzetek, tápelem hiányok feloldására adnak költséghatékony megoldást.

A kalászosainknál legyen szó őszi, vagy tavaszi vetésűek, jelenleg az aszályos időjárás miatt a tápanyag-ellátottság korlátozott. Az Adob Gabona egy kifizetődő megoldás lehet ezen időszak áthidalására, mivel a gabonafélék speciális igényeihez alakították ki. Nagyon magas hatóanyag tartalom (réz, mangán), gyors és teljes oldódás jellemzi. Két nóduszos állapotban, (akár fungiciddel kombinálva) tudjuk még a magas termést és a minőséget maximalizálni Forthiallal. A készítmény algaalapú biostimulátorok közé tartozik, azaz a magas, biológiailag aktív hatóanyagai révén a növény élettani folyamataiba avatkozik be, ezáltal serkenti a korábban kijutatott műtrágyák, illetve talaj természetes tápanyagainak aktív felvételét a növénybe.

Kapás növényeik közül a napraforgó vetése javában folyik. Napraforgóban a kétszikű gyomok irtására használt készítmények eltérő fitotoxicitási képet mutathatnak évjárat függvényében. Ezen stresszhelyzethez párosulhat még hozzá a hideg és a szél okozta sérülések.  Összességében a blokkolt növényeknek, ebben az érzékeny időszakban, gyors segítségre van szükségük. 2003-ban kapott engedélyt az Atonik napraforgóban. Azóta eltelt időben bebizonyította, hogy nem csak a levél növekedését serkenti, hanem a napraforgót súlytó stresszhatásokat is hatékonyan oldja. Amennyiben a kezelt területen erős fitotoxicitás tapasztalható, a felhasznált dózist emeljük 1 l/ha mennyiségre. Posztemergens gyomirtás esetén az Atonik a gyomirtó készítménnyel együttesen, tankkeverékben is kijuttatható. Ez esetben elkerülhetjük a levélsárgulás tüneteinek kialakulását anélkül, hogy a gyomirtás hatásosságát befolyásolnánk. Az Atonik a tünetek megjelenése után is kijuttatható.  Ilyenkor gyorsítja a regenerációt, segít a stresszhatás mielőbbi feldolgozásában.

 

atonik chart1-page-001

atonik kep-page-001

 

A termés mennyisége és minősége (olajtartalom) szempontjából kiemelt fontosságú a 10-12 levélpáros állapot (R1 fázis), ez rendkívül energiaigényes szakasz a növény életében. Ebben az időszakban javasoljuk kijuttatni 2-4 kg/ha dózisban az Adob Repce-Napraforgó készítményünket. A készítmény 11 tápelem ellátottságát tudja emelni, ezekből is kiemelve a ként és a bórt. Csillagbimbó állapotban követi az elsősorban bórigényes növények táplálására szolgáló Borotek készítményünk 1l/ha dózisban. Abban az esetben, ha nincs lehetőség a későbbi permetezésre, akkor a két terméket egy időben juttassuk ki a növény 6-8 leveles korában.

Innovatív napraforgó táplálás, bór kiegészítéssel: Multoleo

Az R1 fenológiai állapotban a Multoleo az enzimekkel szabályozott tápanyagfelvételét serkenti, illetve a fotoszintézis aktivitásának fokozásával, valamint a gyökértömeg növelésével javítja a növény tápanyag-ellátottsági szintjét. Ennek köszönhetően a tányér differenciálódása magasabb szinten megy végbe, közvetlenül hatva a majdan kialakuló tányérátmérőre. Mivel a készítmény nagy mennyiségben tartalmaz bórt, közvetlenül is javítja a napraforgó ellátottságát ebből a tápelemből, ami már ilyen korai időszakban is fontos. A Multoleo jól keverhető más készítményekkel, de ilyen esetekben a permetlétartályba mindig utolsóként kerüljön. A felszívódás elősegítése miatt adjunk a permetléhez 0,05–0,1%-os koncentrációban Silwet Star hatásfokozó adalékanyagot, amely a szőrözött levélfelületen segíti a permetlé terülését és ezáltal az algakészítmény hatóanyagainak jobb bejutását a növénybe.

multoleo2-page-001-1

multoleo3-page-001-1

 

A kukorica termelők számára is van újdonságunk a cinkkel dúsított biostimulátorunk, a Zeal. A készítmény hatóanyagai (GA 142 algakrém) aktiválják azon létfontosságú enzim működését, melyek segítségével megnő a talajból történő víz- és tápanyagfelvétel hatásfoka. Ezáltal magasabb lesz a fotoszintetikus aktivitás, megnő a növény tápanyagellátottsága, segítve így a virágrügyek differenciálódásának folyamatát. A készítményt kukorica 4-6 leveles állapotában, 2-3 l/ha dózisban 250 l vízmennyiséggel javasoljuk kijuttatni.

A fent említett készítmények csomagban is elérhetőek!

További információért hívja területi képviselő kollégáinkat vagy látogasson el a www.upl-ltd.com/hu weboldalunkra.

 

-an összeállítás-