Heti fókusz PLUSZ: Terbutilazin-mentes megoldások kukoricában

Agro Napló
A talajvizek védelmét szolgáló EU rendelet szerint bármely terbutilazin hatóanyagot tartalmazó gyomirtó készítményt ugyanazon a területen hektáronként háromévente egyszer maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet kijuttatni. A rendelethez igazodó megoldásokat Partnercégeink szakemberei mutatják be. A válaszokért kattintson a hozzászóló nevére vagy fényképére!

Terbutilazin-mentes megoldások kukoricában

A válaszokért kattintson a hozzászóló nevére vagy fényképére!

Dr. Lukács Domonkos
Corteva Agriscience
Domokos Lajos
FMC-Agro Hungary Kft.
Nagy László
KITE Zrt.
   
  Dr. Magyar László
Sumi Agro Hungary Kft.
Papp Zoltán
Syngenta Kft.
 

Dr. Lukács Domonkos (Corteva Agriscience) 

Az Európai Bizottság a felszín alatti vizek védelme érdekében korlátozta a terbutilazin hatóanyag felhasználását. Ennek értelmében ugyanazon a területen csak minden harmadik évben (és legfeljebb 850 g/ha mennyiségben) lehet használni terbutilazin hatóanyagot. Így tehát, aki az idei kukorica vetésre szánt területen az elmúlt két évben már alkalmazott ilyen készítményt kukoricában, napraforgóban vagy cirokban, annak most terbutilazin mentes gyomirtó szert kell választania. Erre mindenképpen figyelni kell a gyomirtó szer kiválasztásánál, mert a felelősség minden esetben a termelőt terheli.

A Corteva Agriscience™ kínálatában számos olyan kukorica gyomirtó szer található, amely - terbutilazinnal vagy anélkül - képes széles hatásspektrumot és hosszan tartó hatást biztosítani a kukorica gyommentesen tartására.

TERBUTILAZIN MENTES KUKORICA GYOMIRTÓ SZEREINK:

Széles hatásspektrumú, több hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szer kereskedelmi csomag, hosszan tartó hatással. Erős kétszikű fertőzés (pl. selyemmályva, libatop, csattanó maszlag, keserűfű-félék, napraforgó árvakelés, szerbtövis fajok) esetén ajánljuk a kukorica kelése után kijuttatva. Összetétele: 440 g/ha Principal® Plus és 0,3 l/ha Python™ 280 SC. Hatóanyagai elsősorban a gyomnövények levelein keresztül felszívódva fejtik ki hatásukat, de jelentős tartamhatással rendelkeznek a később kelő kétszikű gyomnövények ellen is. A fejlettebb egyedek ellen is jó hatékonysággal alkalmazható. Dikamba és floraszulám tartalmának köszönhetően mezei acat, sövényszulák vagy fekete üröm által fertőzött területeken is látványos hatás érhető el.

A kukorica kelésétől hatleveles fejlettségig kijuttatható gyomirtó szer csomagunk egy költséghatékony megoldás magról kelő és évelő, kétszikű és egyszikű gyomnövényekkel fertőzött kukorica állományban. A készítmény hosszú tartamhatással rendelkezik a kétszikűek ellen, amely a tenyészidőszak végéig tart. A tartamhatás feltétele a kezelést követő két hétben hulló 10-20 mm csapadék. Keverhető Zn- és N-tartalmú levéltrágyákkal, és az Instinct™ nitrogén menedzsment készítménnyel.

A kukorica gyomirtások meghatározó komponense. Három hatóanyaggal (rimszulfuron, nikoszulfuron, dikamba) és széles gyomspektrummal rendelkezik. Kijuttatása rugalmasan időzíthető a kukorica 3 leveles állapotától 7 leveles állapotáig, időjárástól függetlenül, a gyomnövények fejlettségéhez igazodva. A magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 leveles, az évelő egyszikűek 15-25 cm magasságban, a magról kelő kétszikű gyomfajok 2-4 leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre. Mezei acat (Cirsium arvense) megjelenése esetén annak tőlevélrózsás állapotában, apró szulák (Convolvulus arvensis), illetve sövényszulák (Calystegia sepium) esetében azok 15-20 cm-es fejlettségekor kell a védekezést elvégezni. A Principal® Plus felhasználható önmagában 330 - 440 g/ha mennyiségben, vagy osztott kezelés formájában.

Prémium gyomirtó szer a magról kelő és évelő kétszikű gyomnövények ellen. Három hatóanyagának köszönhetően a kukorica fejlettebb, nehezen irtható gyomnövényeivel is elbánik. Egyszikűirtó készítményekkel (pl. Victus® 40 OD), folyékony műtrágyákkal, lombtrágyákkal tankkeverékben is kijuttatható a kultúrnövény 4-6-leveles korában.

A Corteva Agriscience™ kínálatában elérhető gyomirtó szerek a gyomfajok széles spektruma ellen hatékonyak, így minden gyomosodási szituációra kellően hatékony megoldást tudnak biztosítani a gazdálkodóknak. A kereskedelmi csomagokban lévő termékeink (pl. Principal® Plus, PythonTM 280 SC, LontrelTM 72 SG, Victus® 40 OD) önállóan is megvásárolhatóak és kombinálhatóak egymással, így az adott terület gyomflórájához igazítva kialakítható a megfelelő gyomirtási technológia – akár terbutilazin nélkül is.

További információkért keresse területi képviselőinket és látogasson el honlapunkra!

Domokos Lajos (FMC-Agro Hungary Kft.) 

A kukoricagyomirtás tervezésekor különösen fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a tényezőkkel, amire befolyásunk lehet: a terület sajátosságaival, az elő- illetve utóveteménnyel, valamint a gyomflórával. Az utóbbi években mindezeken felül a folyamatosan szigorodó uniós előírások is nagyban befolyásolhatják a döntéseinket.

2023-tól azokon a területeken, ahol az előző évben terbutilazin-tartalmú gyomirtó szer került kijuttatásra, 3 évig nem használható ugyanez a hatóanyag. Erre a kihívásra reagálva az FMC megalkotta terbutilazin-mentes gyomirtószer-csomagajánlatát kukoricában.

A Diniro® Flex csomag 4 hatóanyagot tartalmaz, ezzel megfelelően széles hatásspektrumot biztosít. A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatopfajok, disznóparéj-fajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó árvakelés, kakaslábfű, muharfajok, kölesfajok stb.) mellett több, évelő gyom ellen is jó hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok stb.).

Balra kezeletlen, jobbra Diniro® Flex kezelés hatására tiszta kukoricaállomány (Balatonfőkajár, 2022.)

A Diniro® gyomirtó szerben lévő három hatóanyag (nikoszulfuron + proszulfuron + dikamba) megoldja a már kikelt gyomok elleni teljes védelmet, évek óta bizonyít és akár önállóan is megállja a helyét a kukoricagyomirtásban.

Ezt egy teljes dózisú Successor® 600 gyomirtó szerrel egészítjük ki, amely a petoxamid-tartalmával segít tartamhatást biztosítani a magról kelő egyszikű és bizonyos kétszikű gyomok ellen is. A hatáskifejtés feltétele a 20 mm körüli bemosó csapadék.

A Diniro® Flex csomagban a petoxamid dupla dózisa lehetővé teszi, hogy a magról kelő egyszikű gyomok ellen egy nagyon markáns és hosszantartó talajon keresztüli hatást kapjunk, beleértve a kölest, muhart, kakaslábfűvet és a fenyércirkot is. A kísérleti tapasztalatok azt mutatják, hogy az így összeállított technológiai csomag hatékonyságban nem marad el a nagy felületen használt versenytárs termékektől, mindamellett, hogy kiemelkedő tartamhatással rendelkezik a kukoricagyomirtásban oly sok gondot okozó egyszikű gyomok ellen.

A jól bevált megoldás terbutilazinnal:

Azokon a területeken, ahol nem használtak az előző év(ek)ben terbutilazint, továbbra is használható a FMC kínálatában immár hatodik éve szerepel a Diniro® Gold kukoricagyomirtó csomag, ami hatóanyagösszetételének köszönhetően egyre növekvő népszerűségnek örvend. A Diniro® gyomirtó szerben lévő három hatóanyag megoldja a már kikelt gyomok elleni teljes védelmet, míg a csomagban lévő Successor® TX (terbutilazin + petoxamid) a 2 l/ha-s dózisával megadja azt a markáns talajon keresztüli tartamhatást, ami lehetővé teszi az ideális időzítést a kijuttatásban. A Diniro® Gold az összes fontos kukorica-gyomnövény ellen hatékony.

Segítségével lehetőségünk van a kukoricát középposzt időzítéssel gyomirtani, és jól tudunk alkalmazkodni mind az időjáráshoz, mind a gyomok fenológiai állapotához.

További információ:
www.fmc-agro.hu

Nagy László (KITE Zrt.)

A kukorica növényvédelmének gerincét a gyomirtás alkotja, annak a hatékonysága nagyban meghatározza a termesztés eredményességét. Az elmúlt évek aszályos tavaszi időjárása és az egyre kiszámíthatatlanabb csapadékeloszlás miatt a posztemergens gyomirtási technológia maradt meghatározó.

A kukorica gyomflórájában számos veszélyes magról kelő és évelő kétszikű gyomnövény van, az ötödik gyomfelvételezés idején a legnagyobb borítottsággal rendelkező leggyakoribb tíz gyomfaj között meg kell említeni az élen szereplő parlagfüvet (Ambrosia atremisiifolia), a fehér libatopot (Chenopodium album), a csattanó maszlagot (Datura stramonium), a karcsú (Amaranthus chlorostachys) és a szőrös disznóparéjt (Amaranthus retroflexus), az évelő fajok közül pedig a mezei acatot (Cirsium arvense) és az apró szulákot (Convolvulus arvensis). A 2018/2019 évben végzett hatodik országos gyomfelvételezés eredményei ugyan még nem jelentek meg, de az utóbbi években egyértelműen megfigyelhető a parlagfű, a csattanómaszlag, az árvakelésű napraforgó és a szárazabb évjáratokban a mezei acat előretörése.

A KITE terbutilazin-mentes megoldásként a kukorica évelő és a magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen a Magellánt javasolja.

A Magellán hármas hatóanyag-kombinációt tartalmazó posztemergens gyomirtószer, mely a hatásmechanizmusát tekintve szisztemikus (felszívódó). A hatóanyagai közül a floraszulam az aceto-laktát-szintetáz gátlók (ALS) hatóanyag-csoportjába tartozik, melynek a jellegzetes tünete a levélen kezdetben antociánosodás, majd sárgulás, végül teljes nekrózis tapasztalható, illetve a kezelést követő napokban a hajtás- és a gyökércsúcs növekedése leáll. A klopiralid és fluroxipir hatóanyag a növények fejlődését szabályozó hormonok működését befolyásolják. Hatásukra az érzékeny gyomok csavarodnak, torzulnak és fokozatosan sárgulnak, majd 1-2 héten belül (a hőmérséklet és az időjárás függvényében) elpusztulnak.

A Magellán 1,25 l/ha-os dózisa önmagában is kiváló hatást biztosít a 2-4 leveles fejlettségű árvakelésű napraforgó (IMI és az SU ellen is), illetve a parlagfű, selyemmályva, szerbtövis fajok ellen. Az évelő kétszikű fajok közül a mezei acat, aprószulák 10-15 cm fejlettségi állapotában a legérzékenyebb a készítményre, az évelő fajok esetében a 1,5 l/ha dózisban történő használata javasolt. Amennyiben az egyszikű fajok ellen is védekezni kívánunk, a Magellánt kombinálhatjuk nikoszulfuron hatóanyagú szerekkel, illetve amennyiben az évelő kétszikűek mellett a magról kelő egyszikű gyomok dominálnak, a szulkotrion hatóanyagú szerekkel is kiegészíthetjük.

Magellán hatása az aprószulákra

A készítmény önmagában a kukorica 1 leveles fejlettségtől egészen 7 leveles fejlettségig használható, amennyiben kombinációban alkalmazzuk, a kombinációs partner kijuttathatóságának a fenológiai határait is figyelembe kell venni.

 

Magellán hatása a mezei acatra

A kukorica növényvédelmével kapcsolatos további információkkal kapcsolatban keresse agronómiai-üzletkötő szaktanácsadóinkat!
www.kite.hu

Dr. Magyar László (Sumi Agro Hungary Kft.) 

Az elmúlt évtized szélsőséges, hőmérsékleti és csapadékviszonyait tekintve kiszámíthatatlan időjárás a korábban rutinszerűen összeállított kukorica gyomirtási technológiák újragondolását, és más szemléletű megközelítését tette szükségessé. Mindemellett továbbra is elsődleges szempont a kukorica kezdeti gyommentes fejlődésének biztosítása, amelyet a preemergens kezeléssel tudunk leginkább elérni. A Sumi Agro széles termékpalettáján több, mint egy évtizede megtalálható olyan készítmény, ami mindkét fenti kihívásra jó megoldási lehetőséget kínál

Sok egyéb más mellett, az idei év egyik nagy szakmai kihívása lehet a gyomirtási technológiák új szemléletű megtervezése a kukoricában. Mára ugyanis, még a rendszeres vetésváltás ellenére is jelentős mértékben lecsökkent azon kukorica területek nagysága az üzemi vetésszerkezetben, ahol ebben a gazdasági évben lehetőség nyílik még az EU 2022-ben bevezetett korlátozó rendeletének – miszerint ugyanazon a területen hektáronként három évente egyszer, maximum 850 g/ha terbutilazin hatóanyag használható – betartása mellett ilyen típusú készítmények, illetve kombinációk alkalmazására. Ráadásul a helyzetet még tovább bonyolítja, hogy a terbutilazin hatóanyagú készítményeket más növénykultúrákban, pl. napraforgóban, vagy cirokban is elterjedten használják. Mindezek mellett az sem könnyíti meg a megfelelő szerkiválasztást, hogy továbbra is kukoricában áll rendelkezésre a legnagyobb herbicidválaszték.

 A terbutilazin manapság egy rendkívül fontos hatóanyag, ami atrazin kivonását követően szinte az egyetlen olyan szelektív hatóanyag kukoricában, amely valós tartamhatással is rendelkezik a magról kelő kétszikű gyomok ellen. Ez, pedig a gyomnövények csírázásbiológiai sajátosságainak ismeretében nélkülözhetetlen előfeltétele a hatékony gyomirtási eljárásnak. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedben a kukorica vegyszeres gyomirtására engedélyezett csaknem valamennyi (pre- vagy korai posztemergens) gyári kombináció és technológiai csomag a terbutilazin hatóanyagra épült és épít. Ezek után jogosan vetődik fel a kérdés, mit tehetünk azokban az években, amikor a terbutilazint tartalmazó kombinációkat nem használhatjuk az adott kukoricatáblán?

A válasz kézenfekvő, olyan alternatív herbicideket kell keresnünk, amely széles hatásspekrummal rendelkeznek és megbízható tartamhatást biztosítanak a legfontosabb magról kelő kétszikű gyomok ellen. A Sumi Agro széles termékpalettáján már több, mint egy évtizede találunk olyan készítményt, amely ennek a célnak megvalósítására kiválóan alkalmas.

Ez a herbicid, a flumioxazin hatóanyagú PLEDGE 50 WP, amelynek felhasználási súlypontja az elmúlt években – a kukorica bőséges szerkínálatának köszönhetően – inkább a szója, az őszi búza és az állókultúrák (szőlő, gyümölcs) irányába tolódott el. A flumioxazin, a klorofill bioszintézisét gátolja (Protox-inhibitor) amely egyszerre rendelkezik perzselő és tartamhatással, így a talajon és a levélen keresztül egyaránt hatékony. Hatásmódjára jellemző, hogy a kezelés idején már kikelt gyomokat, (beleértve az évelők földfeletti hajtásait is) kontakt módon leperzseli, a a később csírázó példányok, pedig a talaj felszínén kialakuló nem felszakadó „herbicid depóval” érintkezve pusztulnak el.

A PLEDGE 50 WP széles hatásspektrumának köszönhetően, a kukoricában károsító legfontosabb magról kelő kétszikű fajok ellen hatékony, beleértve a herbicid-rezisztens biotípusokat is (1. táblázat).

Talajon keresztüli tartamhatása révén a keléstől egészen a sorok záródásáig biztosítja a kukorica állomány zavartalan és gyommentes fejlődését (1. kép). 

1. kép: PLEDGE + acetoklór kezelés gyomirtó hatása kukoricában, előtérben a kezeletlen kontrol (Töltéstava, 2007.)

Ugyanakkor csapadékfüggősége, más talajherbicidekhez viszonyítva kevésbé jelentős, ezért hatása szárazabb időjárási viszonyok között is megbízhatóbb (2. kép).

2. kép: PLEDGE + acetoklór kezelés gyomirtó hatása kukoricában, előtérben a kezeletlen kontrol (Nagyalásony, 2007.)

Felhasználása úgy a kukoricára, mind az utóveteményre nézve teljesen biztonságos. Alacsony dózisának és talajban való csekély lemosódásának köszönhetően kevésbé terheli a környezetet. További előnyös tulajdonsága, hogy vízoldható csomagolásban kerül forgalomba, ami könnyű és pontos adagolását biztosítja. A készítményt a kukorica vetését követő két napon belül jól elmunkált, aprómorzsás talajfelszínre 300 l/ha vízmennyiséggel célszerű kijuttatni. A megfelelő hatás kifejtéséhez a kezelést követő két héten belül 10-15 mm bemosó csapadék szükséges. A PLEDGE 50 WP áru és takarmány kukoricában egyaránt felhasználható, dózisa: 80 g/ha, amit az engedélyezett preemergens egyszikűirtók bármelyikével kombinációban ajánlott kijuttatni.

Végül ki kell emelni a PLEDGE 50 WP kedvező árfekvését is, amely „kategóriájában” az egyik legalacsonyabb költségráfordítás lehetőségét teremti meg a kukorica vegyszeres gyomirtásában. Ennek és a fentebb részletezett szakmai előnyöknek köszönhetően úgy hatékonyságban, mint árfekvésben képes a terbutilazin hatóanyagú herbicidek megfelelő „színvonalú” kiváltására.

További információ:
www.sumiagro.hu

Papp Zoltán (Syngenta Kft.) 

Az európai növényvédő szer hatóanyag felülvizsgálatok során 2021. december 15. után a terbutilazin tartalmú készítmények engedélyokirata módosult, miszerint „bármely terbutilazin hatóanyagot tartalmazó készítményt ugyanazon a területen hektáronként három évente egyszer, maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet kijuttatni”. A döntés hátterében a talajvizek védelme áll.  

A Kynetec piackutató felmérése szerint kukoricában több, mint fél millió hektár területen, tehát minden második ha-on használnak terbutilazin tartalmú készítményt. Persze a vetésváltás miatt az érintett területek nagysága ennél kisebb, azonban mivel napraforgóban és cirokban is használnak terbutilazint, ezért szükség van arra, hogy olyan termékeket tudjunk javasolni a termelőknek, amelyek teljesen megfelelnek a jogszabályi követelményeknek. A terbutilazin pótlása nem egyszerű dolog, mivel számos gyom ellen hatékony (libatop-, disznóparéj fajok, csattanó maszlag, parlagfű, stb.), erős perzselő hatással rendelkezik, illetve szelektív a kultúrnövényre. Olyan megoldások szükségesek, amelyek képesek ezeket a tulajdonságokat biztosítani. Különösen érintett területek a csemegekukorica és a vetőmag kukorica előállítás.

A Syngenta portfóliójában már évek óta létezik olyan megoldás, amely teljes mértékben megfelel az előírásoknak. Az Elumis Bang az egyik legnagyobb hatóanyag tartalommal rendelkező (60 g/ha nikoszulfuron + 150 g/ha mezotrion + 288 g/ha dikamba), terbutilazin mentes posztemergens kukorica gyomirtó szer magról kelő és évelő egy- illetve kétszikű gyomok ellen (1. kép). Sikere a bevezetés óta töretlen, egyre többen használják és ismerik, illetve szeretik. Ennek az előbbieken kívül oka a kétmenetes gyomirtás lehetősége, a hosszú tartamhatás elsősorban kétszikű gyomok ellen, a legkorszerűbb OD formuláció illetve a termelőbarát kisebb kiszerelés (5-6 ha).

1. ábra: Jobbra kezeletlen, balra Elumis Bang hatása fenyércirokkal erősen fertőzött területen, Szenna, 2022. július 20.

A javasolt technológiánk 2023-tól bővül Camix Pro kukorica korai posztemergens gyomirtó szerrel. A termék természetesen terbutilazin mentes. Hatóanyagai (1500 g/ha S-metolaklór + 180 g/ha mezotrion + 15 g/ha proszulfuron) nagyon hosszú tartamhatást biztosít magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen (2. kép) nem csak takarmány, hanem csemege- és hibridkukoricában is, ami mutatja nagyfokú szelektivitását akár ezekben a kultúrákban is. Alapvetően a korai posztemergens technológia javasolt, de lehetőség van kétmenetes gyomirtásra is. A csomag felhasználó barát, 5 ha-os kiszerelésben lesz kapható.

2. ábra: Balra kezeletlen, jobbra Camix Pro hatása parlagfűvel és egyszikű gyomokkal erősen fertőzött területen, Hetes, 2022. június 20.

A jövő évtől inkább már a takarmánykukorica posztemergens szegmensében kerül bevezetésre a PeakNik gyomirtó szer csomag. 3 hatóanyagot (50 g/ha nikoszulfuron + 220 g/ha dikamba + 15 g/ha proszulfuron) tartalmazó, klasszikus posztemergens megoldás terbutilazin mentesen. Hatékony a magról kelő egy- és kétszikű gyomok, illetve a mezei acat ellen is (3. kép). Különösen nagy előnye, hogy nem befolyásolja az utónövény választást, lehetőség van akár érzékeny pillangós növények (szója, borsó, bab, lucerna, stb.) biztonságos vetésére.

3. ábra: Jobbra kontrol, balra PeakNik hatása magról kelő gyomokkal erősen fertőzött területen, Debrecen-Józsa, 2022. június 15.

A terbutilazin egy rendkívül fontos hatóanyag a kukorica és más növények gyomirtásában. Számos gyom kordában tartása miatt fontos használata. A Syngenta mindig igyekezett a legjobb termékekkel kielégíteni a termelői igényeket. Ezért alkotta meg a terbutilazin mentes megoldásokat, amelyek hatékonyságban és szelektivitásban nem marad el a már korábban megszokott termékek tudásával szemben.

Segítünk kiválasztani a legmegfelelőbb kukorica gyomírtó szert az új Kukorica gyomirtó szer választó eszközünkkel.

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!
www.syngenta.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!