2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Heti fókusz: Nem véletlen, hogy több mint negyedmillió hektáron végeznek őszi gyomirtást kalászosban

Agro Napló
A technológia elterjedésének okairól szakértők tájékoztatnak. A hozzászólásokért kattintson!

Nem véletlen, hogy több mint negyedmillió hektáron végeznek őszi gyomirtást kalászosban

A hozzászólásokért kattintson!

   
Lakatos Réka
Bayer Crop Science
Amador Gergely
Corteva Agriscience

Takács Gábor
FMC-Agro Hungary Kft.

Gaál Orsolya
Nufarm Hungária Kft.
Kisjuhász Roland
Sumi Agro Hungária Kft.
Papp Zoltán
Syngenta Kft.
Törőcsik Éva
UPL Hungary Kft.

Lakatos Réka (Bayer Crop Science)

 

Hazánkban az elmúlt években egyre inkább az üzemi gyakorlat részévé válik a kalászos kultúrák őszi gyomirtása. Néhány évtizede jóformán csak a Nyugat-Dunántúlon alkalmazták néhányan elsősorban nagy széltippan ellen, az utóbbi években viszont sokat változott a termesztéstechnológia, és a gyomosodás is jelentősen átalakult.

A manapság alacsonyabb vetőmagnormával, és korán vetett hibrid árpa és hibrid búza érzékenyen reagálnak a korai őszi gyomosodásra. A nagy széltippan mára az egyik legjelentősebb gabonagyommá vált, és eddig kevésbé jellemző területeken is terjed. Az ősszel kelő kétszikűek (pl. veronika-félék, árvacsalán-félék, tyúkhúr) pedig képesek gyepszerűen vastag rétegben beborítani a talajt, és elnyomni a gyenge gabonaállományt. A tavaszi gyomirtás idejére ezek a fajok legtöbbször már túl vannak életciklusuk nagy részén, és sikerrel kifejtették súlyos károsító hatásukat is.

A megkívánt magas termésszint elképzelhetetlen a gyomkonkurencia minél korábbi kikapcsolása nélkül. Emellett az őszi gyomirtásnak természetesen munkaszervezési előnyei is vannak, hiszen jelentősen csökkentheti a tavaszi munkacsúcsot.

KLASSZIKUS HATÓANYAGOKKAL AZ ŐSZI GYOMOK ELLEN

Az utóbbi években egyre többen ismerik fel az őszi gyomirtás előnyeit, ma már 100 ezer hektáros nagyságrendben végzik a termelők, melynek aránya évről évre növekszik. A Bayer klasszikus hatóanyagokat tartalmazó őszi kalászos gabona gyomirtó szere, az Expert Met kedvező hektárköltség mellett kiváló megoldást nyújt a nagy széltippan és a fontos ősszel kelő kétszikű gyomok ellen.

HATÁSSPEKTRUM

Az Expert Met 420 g/kg flufenacet és 140 g/kg metribuzin hatóanyagot tartalmaz. A készítmény kiváló hatékonysággal rendelkezik a következő fontos gyomfajok ellen: nagy széltippan, tyúkhúr, pásztortáska, piros árvacsalán, pipacs, mezei szarkaláb, ebszékfű, parlagi pipitér, perzsa veronika, sebforrasztó zsombor, apró gólyaorr. Természetesen a felsorolás nem teljes. A repce árvakelés az „érzékeny” kategóriába tartozik. Mérsékeltebben érzékenyek az Expert Met-re a következő fajok: ragadós galaj, borostyánlevelű veronika, mezei árvácska, orvosi füstike. Azonban megfelelő körülmények között jó időzítéssel e fajok ellen is jó hatás érhető el. Ugyanakkor az Expert Met hatékonysága parlagi ecsetpázsit ellen nem kielégítő.

FELHASZNÁLÁSI SZEMPONTOK

Az Expert Met egy vegetációs időszakban egy alkalommal használható fel őszi gyomirtásra. Őszi búza, őszi árpa, rozs és tritikálé kultúrák esetén a készítményt korai posztemergensen a kultúrnövény 1-3 leveles állapota között (BBCH 11-13) kell kijuttatni. Fontos, hogy kezeléskor a magról kelő kétszikű gyomnövények szik-két leveles, a nagy széltippan (Apera spica venti) 1-2 leveles fenológiai stádiumában legyen. Az Expert Met dózisa egységesen 0,35 kg/ha. Mivel a készítmény a levélen keresztüli hatása mellett a talajon keresztül is hat, a megfelelő hatékonysághoz szükséges a jól megművelt, aprómorzsás, rögmentes talajfelszín.

Erősebb gyomosodás, kedvezőtlen időjárási viszonyok és kevésbé érzékeny gyomfajok jelenléte esetén, az őszi kezelést követően, tavaszi gyomirtás válhat szükségessé 0,15 l/ha Sekator OD-val. Betegségek, kártevők, fagy vagy szárazság miatt legyengült növényállományban a készítményt nem szabad kijuttatni. A készítménnyel kezelt állomány kipusztulása esetén, a kezelést követő tavasszal tavaszi árpa, tavaszi búza, burgonya, kukorica, lucerna, paradicsom vethető.

További információ:
agro.bayer.co.hu

Amador Gergely (Corteva Agriscience) 

A kalászosok őszi gyomirtása megoldás a következetes gazdák számára

Az őszi gabonák vetésterületének jelentős növekedése várható az idei ősz folyamán. A gyomnövények korai mellőzése az őszi vetésű kultúrnövényeinknél is fontos. Az őszi gyomirtással a tavaszi munkacsúcs idejére egy, a gabona fejlődését, hozamát nagyban befolyásoló feladatot tudunk elvégezni.

Az őszi vetések időszakában a hektikus csapadék eloszlás következtében a vetést a várható esőzésekhez szükséges időzíteni. Az őszi árpák jóval korábban kerülnek elvetésre, ezért október-november végére már nagy tömegben, fejlett állapotban jelen vannak a gyomnövények. Az őszi búza vetésideje az elmúlt évek tapasztalata alapján egészen november végéig kitolódhat, így a búza jó esetben december végére éri el az 5-6 leveles állapotot. A csökkentett vetőmagnorma a hibrid búza esetében és a korai vetésidő esetében mindenképpen indokolja az őszi gyomirtás elvégzését, hogy megelőzzük az enyhe tél folyamán a gyomnövények tömeges csírázását. Ezzel helyzeti előnybe kerül a kultúrnövény a gyomnövényekkel szemben, ami kritikus a tavaszi indulás időszakában, amikor minden csepp esőnek és műtrágyának hasznosulnia kell a kultúrnövény számára. Az őszi gyomirtó szerrel szemben elvárás, hogy a készítmény levélen és talajon keresztül is rendelkezzen hatással. A november végén és decemberben lehulló bemosó csapadékkal jól megázott őszi kezeléssel egészen az aratásig gyommentesen tartható az állomány. Gyakori a repce-búza vetésforgó. A kalászosok őszi gyomirtásával egyben gyérítésre kerülnek a következő ősszel vetésre kerülő repce gyomnövényei is.

AZ ŐSZI KALÁSZOSOK ŐSSZEL CSÍRÁZÓ LEGFONTOSABB GYOMNÖVÉNYEI

Nagyszéltippan őszi búzában Tyúkhúr és borostyánlevelű veronika tömeges csírázása őszi árpában Mezei árvácska és kaporlevelű ebszékfű Pipacs

   

HÁROM KÜLÖNBÖZŐ HATÁSMÓD EGYESÍTETT EREJE VÉD A KALÁSZOSOK ŐSZI GYOMOSODÁSA ELLEN.

A Bizon™ három hatóanyaggal (diflufenikán, penoxszulám, floraszulám), korai kijuttatással, jó hatékonysággal irtja az őszi kalászosok legfontosabb, ősszel megjelenő magról kelő kétszikű gyomnövényeit, mint pl. a veronika, árvácska, árvacsalán fajok, de a tyúkhúr, a pásztortáska, és a komoly gondot okozó nagy széltippan ellen is az egyik leghatékonyabb készítmény. Kiemelkedő hatással rendelkezik a repce árvakelés ellen, ugyanakkor nincs káros mellékhatása az utóveteményre. Jó választás azokon a területeken, ahol a sebforrasztó zsombor is jelen van. Talajon és levélen keresztül is kifejti a hatását, emiatt akár betakarításig gyommentességet biztosít. A Bizon™-t ősszel, korai posztemergensen kell kijuttatni, akár a gyomnövények kelése előtt.

A már kikelt növények esetén, a magról kelő kétszikűek szik-4 leveles, a nagy széltippan 1-3 leveles fenológiai stádiumában a legérzékenyebbek. A készítmény őszi búzában. Őszi árpában és tritikáléban kizárólag ősszel használható, egy vegetációs időszakban egy alkalommal.

Képaláírás: Bizon™ hatékony a nagy széltippan ellen őszi árpában

A BIZON™ HASZNÁLATÁNAK LEGFONTOSABB ELŐNYEI:

  • Az egyik legjobb választás nagy széltippan ellen
  • Kiváló hatékonyság repce árvakelés ellen
  • Széles hatásspektrum az őszi kétszikű gyomnövények ellen
  • Hosszú tartamhatás
  • Nincs utóvetemény hatás

A Bizon™ most jelentős kedvezménnyel vásárolható meg a Corteva Technológiai Bónusz program keretein belül!

Bővebb információkért keresse területi képviselőinket vagy látogasson el honlapunkra a corteva.hu-ra.

A növényvédőszereket biztonságosan kell használni. Használat előtt olvassa el a címkét és a használati útmutatót.

Takács Gábor (FMC-Agro Hungary Kft.) 

A kalászos gabonában az elmúlt években előretörő T1-T2-es életformájú gyomnövények – nagy széltippan, veronikafajok, mezei árvácska vagy a tyúkhúr –ellen tavasszal már nehéz a védekezés. Ha a védekezés megcsúszik, meghiúsíthatja a gyomirtás eredményét. Ezekből kifolyólag egyre többen használják az őszi gabona herbicideket.

A repce árvakelés sarkalatos pontja lehet az őszi gyomirtásnak, több kezelésnél itt kiegészítésre lehet szükség. Az egyszikűek elleni védekezés tovább bonyolódhat, ha a nagy széltippan mellett/helyett a parlagi ecsetpázsit vagy olaszperje van a kalászos kultúrában. Ezen egyszikűekből 20-30 növény/m2 már 15-20 % termésveszteséget okoz. Szerencsére itt is van lehetőség őszi védekezésre.

Virágzó borostyánlevelű veronika, tyúkhúr, valamint nagy széltippan és pipacs fertőzés tavasszal (Vid, Veszprém megye, 2021.04.05.)

Ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal, fontos, hogy már ősszel gondoljon a gyomirtásra!

Az FMC-Agro Battle® Delta herbicidje őszi búzában és őszi árpában használható egy- és kétszikű gyomok ellen 400 g/l flufenacet és 200 g/l diflufenikán hatóanyag-tartalommal. Rozs és tritikálé kultúrákban az engedélyokirat kiterjesztése folyamatban van.

A hatékonysághoz elengedhetetlen a bemosó csapadék, viszont a készítmény hosszú tartamhatással bír, mely biztosíték a megfelelő hatásra. A készítmény szelektív, permetezés utáni nagy mennyiségű csapadék sem okoz kárt a kalászosokban.

Kiváló hatékonysággal bír a nagy széltippan, veronikafélék, mezei árvácska, tyúkhúr, pipacs, pásztortáska és a legtöbb kétszikű gyomnövény ellen.

Az FMC saját kísérleti tapasztalatai alapján a 0,6 l/ha dózis a parlagi ecsetpázsit ellen magas hatékonysággal bír, olaszperje ellen szintén jó eredményeket érhetünk el, ami az őszi gabona korai erőteljes fejlődését biztosítja.

Hazai és külföldi adatok alapján nagy széltippan ellen a 0,3 l/ha dózis is kiváló hatékonyságú, alacsonyabb dózis esetén az egyes kétszikűek elleni hatása azonban gyengébb lehet, így az ősszel is felhasználható Ally® Max gyomirtó szer 30 g/ha-os dózisával kombinációban javasolt kijuttatni.

Az Ally® Max 143 g/kg metszulfuron-metil és 143 g/kg tribenuron-metil hatóanyagtartalma révén kiváló kombinációs partner kalászosok őszi gyomirtásához, például a repce árvakelés ellen is. Erős kétszikűirtó hatású készítmény és rásegít a nagy széltippan elleni hatékonyság növeléséhez is.

Balra kezeletlen nagy széltippannal és borostyánlevelű veronikával fertőzött terület, jobbra őszi Battle® Max kezelés (0,3 l/ha Battle® Delta + 30 g/ha Ally® Max + 0,1% Trend® 90) eredményeképpen tiszta, gyommentes őszibúza-állomány (Marcaltő, 2022.04.05.)

Őszi Battle® Max kezelés (0,3 l/ha Battle® Delta + 30 g/ha Ally® Max + 0,1% Trend® 90) eredményeképpen tiszta, gyommentes őszibúza-állomány (Sárszentmihály, Fejér megye, 2022.06.07.)

Az FMC-Agro által ajánlott technológia a gyomokhoz igazodik:

  • Ha a területen a nagy széltippan és a kétszikű gyomok is jellemzőek (pipacs, kamillafélék, repce árvakelés, vadrepce, ebszikfű, tyúkhúr stb.), akkor a Battle® Max technológia javasolt, mely virtuális kereskedelmi csomagban is beszerezhető. Kijuttatása Battle® Delta 0,3 l/ha + Ally® Max 30 g/ha + Trend® 90 0,1 % dozírozásban korai posztemergensen szükséges.
  • Ha parlagi ecsetpázsit és/vagy olaszperje-fertőzés van a területen és mellette a kétszikűek ellen is védekezni kell (veronikafajok, mezei árvácska, tyúkhúr, árvacsalánfélék stb.), akkor a Battle® Delta 0,6 l/ha + Trend® 90 0,1% kijuttatása javasolt preemergens vagy korai posztemergens kezeléssel.
  • Battle® Max őszi gyomirtási technológia őszi búzában, őszi árpában, rozsban* és tritikáléban*

    Virtuális gyomirtószer-csomag: Battle® Delta + Ally® Max SX® + Trend® 90

    • Maximalizált tudás nagy széltippan és az ősszel csírázó kétszikű gyomok ellen!
    • Maximalizált eredmény 4 hatóanyag együttműködésével!
    • Maximalizált tartamhatás talajon keresztül is!
    • Maximalizált gyommentesség!

    Válassza az FMC őszi gyomirtási technológiáit, ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal! Bízunk benne, hogy őszi gyomirtó szerünk Önt is segíti majd a kalászos gyomok elleni védekezésben és bizonyítani fogja hatékonyságát.

    További információ:
    www.fmcagro.hu

    A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei. *A Battle® Delta engedélyokirat-kiterjesztése rozsban és tritikáléban folyamatban van.

    Gaál Orsolya (Nufarm Hungária Kft.) 

    Az ország nyugati részén, elsősorban Zala megyében már a '90-es években előszeretettel végeztek ősszel gyomirtást. Az utóbbi időben pedig egyre nagyobb teret hódít elsősorban a Dunántúlon, de az ország keleti részén is mind többen alkalmazzák. Ennek számos oka van, amelyek közül elsősorban a változóban lévő gyomflórát kell kiemelni. Az őszi búzában és őszi árpában is nagy gondot jelentenek az egyszikű gyomok, amelyek közül a nagy széltippan (Apera spica-venti) a legjelentősebb. De nem szabad megfeledkezni a helyi „specialitásokról” sem, mint az olaszperje, a parlagi ecsetpázsit, a vékony egércsenkesz stb.

    Azokon a területeken, ahol korábban folyamatosan szulfonil-karbamid hatóanyagú készítményekkel végeztek gyomirtást, nagy tömegben kiszelektálódtak és felszaporodtak a veronika-, árvácska-, árvacsalán-, tyúkhúrfélék. Ezek kora tavasszal már virágoznak, és nagyon ellenállók a gyomirtó hatóanyagokkal szemben. Rengeteg tápanyagot és vizet képes elvonni a kultúrnövénytől az ebszékfű is, amely napjainkban a kalászosgyomok rangsorában az első helyen szerepel. Természetesen a többi kétszikű gyomnövény, mint a ragadós galaj, pásztortáska, pipacs, kék búzavirág, mezei tarsóka, szintén sok bosszúságot okoz a gazdáknak. Az őszi gyomirtással a gyomnövényeket széles hatásspektrumban, már korán el tudjuk pusztítani, illetve a csírázásukat is meg tudjuk akadályozni. Így a talajban lévő nedvességet, a kijuttatott tápanyagot a kultúrnövény fogja hasznosítani, amely zavartalanul fejlődhet az ősz folyamán, és kellően megerősödött, gyommentes állománnyal kezdődhet a tavasz.

    Az őszi gyomirtás rugalmasan elvégezhető, a gyomok fejlettségéhez igazodva: A magról kelő kétszikű gyomok 2–4 leveles, a magról kelő egyszikű gyomok 1–3 leveles állapotban, amikor még nincsenek túl a gyökérváltáson, a legérzékenyebbek a gyomirtó szerekre. A levélen keresztüli hatással elpusztítjuk a már kikelt gyomokat, míg a talajon keresztüli hatással megakadályozzuk a talajban lévő magok csírázását, kelését. Az őszi gyomirtásnak a munkaszervezés szempontjából is nagy jelentősége van. Az utóbbi évtizedben tapasztalhattuk, hogy az időjárás kiszámíthatatlanná vált, emiatt a tavaszi munkák nehezen tervezhetők. Ha a gyomirtást ősszel elvégezzük, ezzel a munkafolyamattal már nem kell foglalkoznunk. Ráadásul a tavaszi első permetezés során a tankkeverékekbe kevesebb növényvédő szert kell tennünk, melyek így kevésbé befolyásolják egymás hatékonyságát.

    Az őszi gyomirtásra a Nufarm az Agility+Alliance csomagot ajánlja. A csomag 20 l Agilityt és 800 g Alliance 660 WG-t tartalmaz. A 16 hektárra elegendő csomagot tankkeverékben kell kijuttatni. Az Agility dózisa 1,25 l/ha, az Alliance 660 WG dózisa 50 g/ha. A két termék három hatóanyagot tartalmaz, melyek mindegyike talajon és levélen keresztül is hat. Ennek köszönhetően nemcsak a már fejlődő gyomokat pusztíthatjuk el, hanem a talajban lévő magok csírázását is megakadályozzuk.

    Bemosó csapadék esetén a tankkeverék hosszú tartamhatással rendelkezik, így tavasszal a kalászostáblák tiszták lesznek. Acattal vagy szulákkal fertőzött területen tavasszal 1 l/ha Mecomorn kijuttatását javasoljuk. Az Agility+Alliance csomag optimális kijuttatási ideje akkor van, amikor a kalászos kikelt, az állomány 3 leveles, a kétszikű gyomok 2-4 levelesek, a széltippan és a vékony egércsenkesz 1-3 leveles állapotban van, és még nem esett át a gyökérváltáson.

    Az Agility és Alliance 660 WG együttes alkalmazásának előnye, hogy széles spektrumban pusztítja a korábban felsorolt T1-T2 kétszikű gyomokat, a repce árvakelését és az egyszikűek közül a nagy széltippant, valamint a vékony egércsenkeszt. A csomag rugalmas kijuttathatósága, hosszú hatástartama mellett rendelkezik az őszi gyomirtás összes előnyével is.

    Agility+Alliance+Sumi Alfa csomagajánlat: az őszi gyomirtással egy menetben védekezhet az olyan ősszel megjelenő vírusvektorok ellen, mint a levéltetvek és a kabócák.

    További információ:
    www.nufarm.hu

    Kisjuhász Roland (Sumi Agro Hungária Kft.) 

    Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával volt hivatott foglalkozni. Mondhatnánk, hogy a téma már lerágott csont, nem lehet újat mondani, mi megragadja a figyelmet. 

    Ugyanakkor, ha összevetjük az őszi gyomirtásban részesített területek nagyságát, azzal a ténnyel, hogy mennyi terület szenved az őszi gyomfajok nyomásától és okoznak terméscsökkenést az áttelelő gyomok, akkor láthatjuk, hogy van még mit tanulni és fejlődni a kérdésben. Sajnos a mai napig nagyon sok termelő csupán legyint a megszívlelendő szóra, miszerint – repcéhez hasonlatosan – az őszi kalászosok gyomirtását már az ősz folyamán el kell(ene) végezni. „Nincs itt olyan nagy baj az ősziekkel!” „Tavasszal úgyis ki kell mennem a területre!” Hallom sokszor az ilyen, vagy ezekhez hasonlatos kifogásokat. Tavasszal azután ezek azok a termelők, akik bármit megadnának, hogy hatékony segítséget kapjanak. Legtöbbször a hatékonysággal látszólag (!) ilyenkor sincs gond, ugyanakkor az ár már teljesen más dimenziókban mozog. Miért mondom, hogy a jó hatékonyság csupán látszólagos tavaszi gyomirtás esetében az őszi fajok ellen? Ebben az esetben a kultúrnövényünknek – legyen az árpa vagy búza – vetéstől a tavaszi gyomirtás elvégzéséig versenyezni kellett a létért (vízért, tápanyagokért, fényért) a gyomokkal. Bár a tavaszi gyomirtással kisebb-nagyobb eredményességgel le tudom küzdeni az őszieket, ám azok már terméscsökkentő hatásukat érvényre juttatták. Nem kifizetődőbb már akkor beavatkozni, mikor még nincs károkozás?

     

    Búzával együtt kelő gyomok

     

    A Sumi Agro Kft. a szakmai segítségnyújtáson túl kettő termékkel áll rendelkezésére azon termelőknek, akik úgy gondolják, hogy a gyomirtás gondját az őszi kalászosaikban már ősszel le szeretnék venni a vállukról. Az egyik biztonsággal alkalmazható készítmény az őszi gyomok ellen – veronikafélék, tyúkhúr, viola, széltippan, árvacsalán fajok stb. – az Ergon. Kijuttatása az őszi kalászosok 3 leveles fejlettségétől lehetséges. Ebben a korai stádiumban a gyomnövények még biztosan nincsenek túlfejlődve, így a kezelés ideális fenológiai állapotban kerül elvégzésre. Az Ergon talajon keresztüli tartamhatással is rendelkezik, ezért a hatásért a metszulfuron hatóanyag felelős. Ugyanakkor ez a hatóanyag rendelkezik levélen keresztüli hatással is. A levélen keresztüli fő hatást azonban a termék másik összetevője, a tifenszulfuron-metil eredményezi. Mivel az Ergon ebből a két szulfonil-karbamid csoportba tartozó hatóanyagból tevődik össze, melyek hatásának kifejtéséhez hatásfokozó adalékanyag szükséges, így az ergonos kezelés esetében is kell hatásfokozó adalékanyagot alkalmazni annak előírt dózisában. Javaslatunk a Spur hatásfokozó használata 100 ml/ha dózisban, mely a hatásbiztonságot és a pusztulás sebességét is fokozza. Az Ergon hektáronkénti dózisa mindösszesen 60–70 gramm, és az árát is figyelembe véve az egyik legjobb (hanem a legjobb!) választás az őszi kezelésre.

    A paletta másik terméke a Pledge 50WP, amely több szempontból unikális az őszi búza gyomirtásában. A protoxgátlók csoportjába tartozó flumioxazin hatóanyagával az egyetlen ebben a szegmensben, amelyik ősszel is kijuttatható búzában, sőt még talajon keresztüli tartamhatással is rendelkezik. Az őszi kezelést az őszi búza 3 leveles fejlettségénél el lehet végezni, és időjárási körülmények függvényében akár enyhe téli napokon is lehet Pledge-dzsel kezelni. A búzában engedélyezett 60 g/ha-os dózis esetében a kultúrán legfeljebb néhány apró perzselési pont figyelhető meg, ugyanakkor a legtöbb jellemző gyomfaj kifejezetten érzékeny ebben a korai fejlődési stádiumban. Gyakorlati tapasztalatok alapján, ha az egyes gyomfajokat nézzük, akkor a széltippan esetében az legfeljebb 3 leveles fejlettségű legyen. Amennyiben pedig a veronikafélék okozzák a területen a fő gondot, akkor vagy még kelésük előtt kezeljük a Pledge-dzsel, vagy várjuk meg, amíg az első valódi lomblevélpár megjelenik a veronikán. Az egyéb fajok esetében szintén a korai (szikleveles-első lomblevélpáros) kezelés adhat megfelelő eredményt. Mivel a flumioxazin hatása más, mint a korábban említett szulfonil-karbamidoké, ezért a Pledge-es kezelés esetében hatásfokozó adalékanyag használata nem szükséges.

     

    Erős széltippan fertőzöttség táblaképe aratáshoz közeledve

     

    Természetszerűleg az előzőekben bemutatott két termékből tankkombináció is készíthető. Ebben az esetben a kissé megkésett kezelés esetében is kiváló gyomirtó hatást eredményez a tankkeverék, valamint a talajon keresztüli hatás is látványosan eredményesebb lesz; továbbá kellő biztonságot nyújt a rezisztencia megelőzéséhez is. Aki a fenti termékekből álló tankkombináció mellett teszi le a voksát, az ne használjon semmilyen adalékanyagot, hatásfokozót.

    Zárszóként én személy szerint azt tudom javasolni minden gazdálkodónak, aki már elgondolkozott azon, hogy kipróbálja az őszi kalászosaiban az őszi gyomirtást, hogy ne habozzon, cselekedjen! Válassza akár az ár-érték arányban legkedvezőbb Ergont, vagy akár az unikális Pledge-t, elégedett lesz!

    További információ:
    www.sumiagro.hu

    Papp Zoltán (Syngenta Kft.)

    Az őszi gyomirtás 20-30 évvel ezelőtt a délnyugat- és nyugat-magyarországi régióban volt használt technológia. Ebben vezető szerepet játszott a triaszulfuron hatóanyagú Logran. A kezelések elsődleges oka a nagy széltippan fertőzöttség volt. Ez a gyomnövény ebben az időszakban ezen térségen kívül csak néhány, koncentrált gócban (Borsod, Szatmári körzet, Gödöllői-dombság) volt jellemző, de ezeken a helyeken nem volt általános az őszi kezelés. Az azóta eltelt időszakban az őszi kezelések nagysága megközelítette a 300 ezer ha-t úgy, hogy a vetésterület jelentősen csökkent. Mi lehetett az oka, hogy ennyire népszerűvé vagy inkább szükségszerűvé vált ez a technológia?

    • Egyszikű gyomok robbanásszerű terjedése
      • A nagy széltippan mellett a parlagi ecsetpázsit, olasz perje, egynyári perje és vékony egércsenkesz országos terjedését lehet tapasztalni. Ezen gyomok jelentős része ellen csak ősszel lehet eredményesen védekezni
    • Szőnyeggyomok jelentőségének növekedése
    • Korai vetésidő miatt erősebb gyomosodás
    • Alacsony vetőmagnorma miatt erőteljesebb gyomkelés
    • Szántás nélküli talajművelés térnyerése
    • Repce-gabona vetésforgó
    • Enyhe telek-száraz kora tavasz miatt nagyobb gyomosodás okozta károk
    • Szennyezett vetőmag használata

    Szerencsére egyre nagyobb a tapasztalat az őszi gyommentesítésről. A termelők felismerték előnyeit, amik közül ki kell emelni a korai gyomkikapcsolást. A saját vizsgálataink szerint a kora tavaszi (március 2. fele) és a tavaszi (április 2. fele) időzítés között – természetesen gyomfajtól és fertőzöttségtől függően – akár 500-1500 kg/ha terméskülönbség is kialakulhat. Ennek a fő oka, hogy ebben az időszakban van a legfontosabb termésképző elemek kialakulásának ideje. Azonban, ha az időzítést még korábbra helyezzük, tehát őszre, akkor a termésen további 500-1000 kg/ha termést nyerhetünk. Ekkor elsősorban a bokrosodást segíthetjük, illetve a télvégi vagy kora tavaszi szárazabb periódusban a gyommentes állományban kisebb a nedvesség és a tápanyag vesztés, amit a kultúrnövény tud hasznosítani.

    Jobbra Box-R Pack hatása nagy széltippanal erősen fertőzött területen, balra kezeletlen rész (Naszály, 2021. június 8.)

    HOL, MIKOR ÉS MIVEL ÉRDEMES ELVÉGEZNI AZ ŐSZI GYOMIRTÁST?

    Azokon a területeken javasoljuk az őszi gyomirtást, ahol repce volt az elővetemény, forgatás nélküli talajművelés van, korai a vetésidő, alacsony tőszámmal történik a vetés, őszi kelésű egyszikű vagy szőnyeg gyomok várhatóak nagy tömegben. Célszerű a korai posztemergens gyomirtást (amikor láthatóak a művelőutak) választani, kihasználva a készítmények posztemergens hatását is. A Syngenta javaslatában a Box-R Pack gyomirtó csomag szerepel ebben a szegmensben. Előnyeiként ki kell emelni, hogy olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek közül 2 is megoldást nyújt (proszulfokarb és metszulfuron-metil) az egyszikű gyomok ellen (nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, olaszperje, egynyári perje, vékony egércsenkesz, szálkás borjúpázsit). A két hatóanyag eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik, így a rezisztencia kialakulásának esélye rendkívül alacsony. A szőnyeggyomok (veronika-, árvacsalán-, árvácska fajok, tyúkhúr) közül gyakorlatilag mindegyik faj ellen kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik. Ezeken kívül a csomag megoldást nyújt a szikfű- zsombor-, tarsóka-, szarkaláb fajok, pipacs, galaj, árvakelésű repce (IMI is) stb. ellen is. Használata esetén nem kell utónövény korlátozástól tartani. Őszi búza mellett őszi árpában is alkalmazható. Őszi árpában szinte az egyetlen hatékony, bár nem tökéletes megoldás, ha Box-R Pack-ot használunk a rozsnok fajok ellen. Csapadékos időjárás esetén jelentős mennyiségben kelnek ezek a gyomok és ekkor tudunk ellenük hatékonyan védekezni. A csomagban lévő mindhárom hatóanyag hosszú tartamhatással rendelkezik, így együtt biztosítja a betakarításig való gyommentességet.

    További információ:
    www.syngenta.hu

    Törőcsik Éva (UPL Hungary Kft.) 

    Az őszi kalászosok növényvédelmi munkáinak zömét tavasszal kell elvégezni. Azonban napjaink környezeti és gazdasági változásai a kalászosok termesztésében is bizonyos átalakulásokat indukáltak. Egyre gyakoribb az extrém időjárás (pl. ez évi aszály az alföldi régióban, illetve az igen magas hőmérséklet) a korábban megszokottól melegebb ősz, az enyhe, hótakaró nélküli tél, amely kedvez a növény állományokban károsító kártevőknek és az őszi gyomkelésnek.

    A kalászosok vetése előtt kikelt gyomokat a talajművelő eszközökkel rendszerint elpusztítjuk. A vetést követően a kelő gyomok fejlődését pedig már a kultúrnövény állapota is jelentősen befolyásolja. Az őszikalászosok gyomnövényeinek egy része a kultúrnövénnyel egy időben kel, együtt is fejlődik vele és többnyire 2-3 leveles vagy tőlevélrózsás állapotban telel. Habár ezeknek a gyomoknak (pl. tyúkhúr, pásztortáska, veronikafélék, árvacsalán félék) rövid az életciklusuk, tömegüknél fogva mégis számottevően gátolhatják a kultúrnövény kezdeti fejlődését. Ennek egyenetlen kelés vagy alacsony csíraszámmal vetett intenzív állományok esetében van különösen nagy jelentősége.

    Egy másik növénycsoport tagjai túlnyomórészt ősszel és néha tavasszal kelnek. A kalászosokkal egy időben érnek ezeknek is a magjai. Ide tartozik többek között a kék búzavirág, pipacs, ragadós galaj, az ebszékfű, valamint a szarkaláb fajok. A gabonavetésekben az egyszikűek terjedése is erőteljesebb. A tavasszal csírázó héla zab inkább kötött talajokon, míg az ősszel és kora tavasszal csírázó nagy széltippan a laza homoktalajokon, valamint a savanyú kémhatású agyagtalajokon jellemző. Ritkábban és inkább a Dunántúlon, valamint a Dél-keleti országrészben a parlagi ecsetpázsit jelentkezik.

     Az őszi gyomirtás létjogosultságát az időjárás, az időpontját pedig a gyomnövények fejlettsége határozza meg. Ott célszerű korai állomány permetezést alkalmazni, ahol a kalászos korai vetése és az esetleg csapadékos október hatására a gyomok zöme csírázásnak indul. Ugyancsak őszi permetezés ajánlható azokon a területeken is, ahol ez tavasszal nehezen megközelíthető.

    Az őszi állomány permetezés optimális a kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, és az egyszikűek 1-3 leveles (gyökérváltás előtti) fejlettsége esetén. Célszerű olyan készítményt választani, amely nemcsak levélen keresztül hat, hanem gyökéren keresztül is felvehető a gyomok számára. Így a később csírázó gyomnövények ellen is megoldást nyújt.

    UPL 2021 őszén egy új őszi kalászos gyomirtó szert hozott forgalomba. A RELIANCE - (őszi búza, őszi árpa, tritikálé és rozs - használható, egy- és kétszikű gyomnövények ellen, 400 g/l flufenacet és 200 g/l diflufenikán hatóanyag-tartalommal. A hatékonysághoz elengedhetetlen a bemosó csapadék, viszont a készítmény hosszú tartamhatással bír, amely biztosíték a megfelelő hatásra. A termék szelektív, permetezés utáni nagy mennyiségű csapadék sem okoz kárt a kalászosainkban.

    Kiváló hatékonyság mutatkozik a nagy széltippan, veronikafélék, mezei árvácska, tyúkhúr, pipacs, pásztortáska és a legtöbb kétszikű gyomnövény ellen a RELIANCE  0,6 l/ha dózisát kijuttatva. Még gyorsabb eredményt érhetünk el, ha a permetléhez Silwet Star adjuvánst is adunk a tökéletesebb felszívódás érdekében. Az eredményt lásd a fotón.

    1. ábra: Reliance 0,6 l/ha + Silwet Star 0,05% korai poszt kezelés

    További információ:
    www.upl-ltd.com/hu

    -an összeállítás-
    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!