Heti fókusz: Nehogy úgy járjunk, mint tavaly! A preventív védekezésnek rendkívül nagy szerepe van kalászosban

Agro Napló
Aki tavaly, a tavaszi száraz időszakban elmulasztotta a preventív védekezést kalászosban és később a sok csapadék miatt nem tudott megfelelően védekezni, súlyos kórtani problémákkal szembesült aratás előtt. Az FMC szakemberének ajánlásáért kattintson!

Lécz István

Annak ellenére, hogy télen nem volt hó, ezután pedig március közepén két hétig fagyott, a kalászos gabonák jó kondíciós állapotban vannak és a jelenlegi állapot szerint egy jó kalászos évet remélhetünk. A kalászos gabonatechnológia kiemelten hangsúlyos része az időben és megfelelő hatékonysággal elvégzett kalászvédelem. Jelenleg (a cikk megjelenésekor) nehéz jóslatokat adni az előttünk álló következő másfél hónapos időszak időjárását (főként a lehulló csapadék mennyiségét) illetően. Ami biztos, hogy időjárástól függetlenül a kalászvédelem elvégzése kötelező!

Itt is elsősorban a kalászfuzáriózis elleni védekezés lehet az elsődleges cél. A fertőzés kialakulásért sok tényező együttes hatása a felelős (csapadékviszonyok, hőmérséklet, kukorica elővetemény, fajtaérzékenység, agrotechnika) ezért rendkívül nehéz a betegség elleni védekezés. Kritikus tényező a gabonatételek Fusarium fajok által termelt toxintartalma (DON, zearalenon, fumonizinek), amely meghatározza a gabona minőségi besorolását és ezáltal a termelés gazdaságossát.

Fontos a megfelelő hatóanyag kiválasztása és óriási jelentősége van a permetezéstechnikának is (szórófej típusa, kalászfedettség biztosítása). Ezt a tényt Mesterházy és munkatársai is bizonyították (Agro Napló 2009/5) vizsgálataikban, amely szerint az egyes fúvókatípusok között jelentős hatékonyságbeli eltéréseket tapasztaltak. A duplaréses fúvóka alkalmazása és az emelt lémennyiség jelentősen javíthatja a hatékonyságot. Az alkalmazott gombaölőszer-hatóanyagokra végzett tesztelésben nagyüzemi vizsgálatok során a tebukonazol fontosságát igazolták (1. ábra).

1. ábra: Nagyüzemi kalászfuzárium elleni védekezések hatékonysága (Forrás: Mesterházy és mtsai, Agro Napló 2009/5)

A fuzáriózis ellen a tebukonazol hatóanyag mellé érdemes alkalmazni a növény élettani folyamataira is hatást gyakorló strobilurin származékot. Azon termelőknek, akik a fuzárium elleni védekezésben ki akarják használni az azoxistrobin zöldítő hatását, javasoljuk az Azaka® Top Pack technológiai csomagot, amely biztosítja az Azaka® (250 g/l azoxistrobin) és Riza® 250 EW (250 g/l tebukonazol) kombinációs lehetőségét.

Az Azaka® Top Pack kalászos gabonákban szárbaindulástól a virágzás végéig alkalmazható, amely az évjárattól és a fertőzési nyomástól függően 10-12,5 ha gabonaterület kezelésére elegendő. Az Azaka® a gombaölő hatása mellett a növényekben kedvező élettani változásokat indít el. Ez a zöldítő hatás hosszabb élettartamot, több tápanyagfelvételt és asszimilációt jelent. Fokozódik a tápanyagok képződése és beépülése, amely több és jobb minőségű termést eredményez. Ez a hatás kimondottan előnyös csapadékszegény évjáratokban, amikor cél a növényállomány vitálisan tartása. A technológiai csomag két készítménye hatékony védelmet biztosít a levél- és kalászbetegségek (kalászfuzáriózis) ellen is (2. ábra).

2. ábra: Az Azaka® Top Pack technológiai alkalmazása jelentősen csökkentette a búzaszemek fuzáriumfertőzöttségét
(Jelmagyarázat: T1-1.kezelés 04.15.-én; T2-2.kezelés 05.20.-án; betakarítás 07.15.-én)
(Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal NTI, 2015)

További információ:
www.fmcagro.hu

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor!
Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!