Heti fókusz: Milyen előnyöket hordoznak a külön márkanévvel ellátott kukorica hibridcsoportok?

Agro Napló
Egy-egy nemesítőház által kínált portfólión belül gyakran feltűnnek a külön márkanévvel fémjelzett csoportok. Ezeket a brandeket a változó környezeti feltételekhez való alkalmazkodás, illetve az egyénre szabott megoldások igénye hívták életre. A nemesítőházak képviselői segítenek eligazodni abban, hogy milyen előnyöket hordoznak magukban a különféle hibridcsoportok.

Brand a brandben, avagy milyen előnyöket hordoznak a külön márkanévvel ellátott kukorica hibridcsoportok?

A válaszokért kattintson!

Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.

Dr. Piukovics László
Corteva Agriscience™

A DowDuPont™ Mezőgazdasági Üzletága

Pintér János
KWS Magyarország Kft.
Mórocz Péter
Limagrain
Dr. Bódi Zoltán
Syngenta Kft.

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.) 

Az elmúlt évi, a talajok vízkészletét kiaknázó jó termések és a széllel bélelt vékonyka hótakaró figyelmeztető jelzések az idei vetőmag választáskor. Előrelátást kíván a hibridek kiválasztása, azoké, amelyek a legjobban alkalmazkodnak, kiszámítható termést adnak változó körülmények között is. A heterogén módon kelő gyomokkal szemben az „öko” stabil hibridek, a termesztés biztonságát segítő herbicid toleráns és a kettőshasznosítású kukoricák bizonyítanak. Az egyedi tulajdonságokkal bíró kukoricahibrid csoportok szerepe megnő.

Ilyenek a CAUSSADE SEMENCES cikloxidim rezisztens Duo System kukoricái, a szemes kukoricákból álló HICORN rendszer és a két silóhibridből összeállított DUO CS silókoncepciók. Komplex előnyöket nyújtó hibridek a TRILOGI Duo, Portile Duo (FAO 340-360) vagy a hosszabb érésidejű PINCKI Duo (FAO 420). A cikloxidim rezisztens Duo System kukoricák segítségével még az egyszikű gyomokkal erősen fertőzött területek is jövedelmezővé tehetőek. A gyomirtási technológia betartásával az alap hibridekhez hasonló szemes vagy siló termésszintet adnak nehezített körülmények között is. Kettős hasznosíthatóságuk több irányú értékesíthetőséget, nagyobb anyagi biztonságot jelent a termelő számára.

2019-től  logóval vezeti be a CAUSSADE SEMENCES azt a két új szemes kukoricát, melyek a legstabilabb termést párban elvetve adják. Ez a szemes kombináció a megoldás a változó körülmények okozta termésveszteség elkerülésére. Termés biztonságot jelentenek a termelő számára. Közel azonos éréscsoport és tápanyagszükséglet mellett a legalább 5 nappal elnyújtott virágzási idő biztosítja a tökéletes megtermékenyülést. A két hibrid erősíti egymás kedvező tulajdonságait. Együttes termésük a javasolt vetési sorrend követésével minden esetben meghaladta a kísérleti csoport átlag hozamát.

A  kisfilmet megtekintheti a www.caussade-semences.hu oldalon, vagy az alábbiakban:

A DUO CS® a CAUSSADE SEMENCES által kifejlesztett egyedülálló siló koncepció. A kombinációt két, a termesztési célnak megfelelően összeillesztett siló hibrid alkotja. Mindkét hibrid nagy termőképességű, magas siló hozamot biztosít. A koncepciót alkotó egyik hibrid jelentős csőállományával, míg a másik hibrid széles, tápdús levélzetével járul hozzá a felhasználásukkal készült takarmány kiváló beltartalmi mutatóihoz. A legkedvezőbb betakarításkori keverés már a vetéskor biztosítható a Caussade által javasolt vetési séma követésével.

A kész siló kiváló étrendi hatású a lassan és a gyorsan lebomló keményítők egyensúlyának köszönhetően. A jószág emésztése során feltáródó tápanyagok harmonikusan segítik mind a laktációt mind pedig a testtömeg gyarapodást. Egészséges bendőflórát biztosító középérésű DUO 460 illetve hosszú tenyészidejű DUO 610 hibridek alkotta silókukorica koncepció.

A DUO CS® rendszert a Caussade Semences alkotta meg az optimálisabb takarmányhasznosulás érdekében. A DUO CS® hibridek alkalmazásával növelhető a tejtermelés jövedelmezősége. A két kukorica kombinációja, agronómiai tulajdonságai, valamint egymást kiegészítő takarmányozási és emészthetőségi sajátosságai kiemelkedőek. Hosszú ideje, magasan szakképzett, európai tejtermelő farmerek használják a DUO CS® 610 rendszert. Mindegyikük jelentős javulást tapasztalt a tejelő tehenek általános teljesítményében.

(Figyelem! A DUO CS silókombinációk NEM kezelhetőek cikloxidim hatóanyagú gyomirtószerekkel.)

A teljes FAO skálát felölelő kukorica vetőmag választékkal, a technológiai és a környezeti adottságokhoz való alkalmazkodóképességgel, az előállított végtermék többirányú értékesítési lehetőségével biztos termésszintet adó hibridekkel 2019-ben is a CAUSSADE SEMENCES HUNGARY KFT egész csapata kíván partnerei számára EREDMÉNYES, BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT!

További információ:
www.caussade-semences.hu

Dr. Piukovics László (Corteva Agriscience™) 

Optimum® AQUAmax® hibridek – termésbiztonság minden körülmények között

Ha egy gazdálkodónak feltennénk a kérdést, mi a legfontosabb szempont számára a kukorica hibridek kiválasztása során, nagy valószínűséggel a termésbiztonság előkelő helyen szerepelne a válaszok sorában. 2013-ban nagyot lépett a Pioneer, bevezette az Optimum® AQUAmax® márkát, amellyel évről évre gyarapodó számban, pontosan olyan kukoricahibridek kerülhettek piacra, amelyek ezt, a gazdák számára olyan fontos termésbiztonságot nyújtják.

2013 tehát egy fontos mérföldkő volt a Pioneer kukoricahibridek forgalmazása terén. Akkor még csak jelképes, néhány ezer hektáros területen próbálhatták ki a hazai kukoricatermesztők az első Optimum® AQUAmax® hibrideket, de onnan kezdve minden évben jelentősen növekedő részaránnyal szerepeltek, míg mára a Magyarországon elvetett Pioneer kukoricák közül minden második hektár ebből a termékkörből kerül ki (1. ábra).

  1. ábra
Az Optimum® AQUAmax® hibridek részaránya a Pioneer kukorica hibridek értékesítésében

Milyen előnyöket kínál egy Optimum® AQUAmax® hibrid? A legfontosabb, hogy a gazda ezekkel a hibridekkel az időjárás kiszámíthatatlanságából adódó kockázatot csökkentheti, mert aszályos körülmények között is jól fog teremni a kukoricája, ugyanakkor egy jó évjárat esetén is a legjobbak között fog szerepelni a hibridje, tehát minden féle évjárat esetén maximalizálni tudja a kukoricatermesztés jövedelmezőségét. Ahhoz, hogy egy hibrid megkaphassa az Optimum® AQUAmax® márkanevet, szigorú belső, a Pioneer által kidolgozott kritériumrendszernek kell megfelelnie:

  • Aszályos körülmények között 5%-kal többet kell teremnie, mint az éréscsoportjában kiválasztott legjobb Pioneer és versenytárs teszthibridek.
  • Normál csapadékellátottság esetén 3%-kal magasabb termést kell hoznia, mint az előbb említett teszthibridek.
  • Az előbbi feltételeket két egymást követő évben is teljesítenie kell a jelölteknek.

A Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek nemesítése mögött már 50 éves kutatómunka áll. Ezek a hibridek csökkentik a szárazság okozta termésdepressziót jónéhány ezt segítő tulajdonság feljavításával, mint például az erős, mélyre hatoló gyökérzet, a szinkronizált virágzás, vagy a zöldszáron érés.       

Természetesen magunk is teszteljük hazai körülmények között kukorica hibridjeink teljesítményét. Megversenyeztetjük őket a saját nemesítői kísérleteinkben, továbbá a mindenki számára ismert, kitáblázott demó kísérleteinkben, a hivatalos regisztrációs kísérletekben és a szintén hivatalos GOSZ-VSZT posztregisztrációs kísérletekben is. Számunkra az a megnyugtató, amikor egy adott hibridünk minden felsorolt kísérletben a legjobbak között szerepel. Ez a biztosítéka annak, hogy nem árulunk zsákbamacskát és ha a termelő ezen hibridek közül választ, akkor a legnagyobb biztonság mellett teszi le a voksot. Nézzünk ezek közül néhányat:

A GOSZ-VSZT kukorica posztregisztrációs kísérletekben az elmúlt öt év alatt számtalan dobogós, de a legtöbb esetben első helyezést értek el Pioneer kukorica hibridek (2. ábra). Az ebben a versenyben felsorakozott hibridek 80%-a Optimum® AQUAmax® hibrid.

  2. ábra:
GOSZ-VSZT kukorica posztregisztrációs kísérletek Pioneer helyezettjei, 2014-2018

*AQ: Pioneer Optimum® AQUAmax® hibrid 

A saját kísérleteink legjobbjait illetően nincs meglepetés. A legjobb teljesítmények a P0023, a P0216, a P9911, P9903 és az elkövetkező évek nagy várományosa, a P9415 nevéhez fűződnek (3. ábra).

  3. ábra:
Pioneer Optimum® AQUAmax® kísérletek, 14 helyszín átlaga, 2018.

Az Optimum® AQUAmax® hibridek 2018-ban is a maximumot nyújtották! Ez a hibridkör a Kárpát-medence száraz, kontinentális klímájára lett nemesítve. Bármilyen is legyen az elkövetkező év időjárása, biztos lehet benne, hogy az adott körülmények között kimagasló termésekre lesznek képesek.

Pintér János (KWS Magyarország Kft.) 

A KWS nemesítő munkájával olyan nagyteljesítményű vetőmagokat fejleszt és állít elő, amelyek megfelelnek a különböző termelői elvárásoknak és a mezőgazdasági környezet változásainak. A KWS kukoricák esetében jelenleg két „brand a brand-ben”csoportról beszélhetünk. A ClimaControl3 jelzéssel ellátott hibridek a hőstressz- és szárazságtűrő kukoricákat jelöli. Az idei szezontól pedig a termelők találkozhatnak a Yield Plus jelöléssel, amelyet azok a kiemelkedő tulajdonságokkal és jellemzőkkel rendelkező KWS kukorica hibridek kapnak meg, amelyek magas terméspotenciáljukkal nagy nyereséget termelnek, csökkentve a gazdálkodás kockázatát.

  

A KWS folyamatosan fejleszti kukorica hibridjeinek genetikai tulajdonságait. A KWS kukorica nemesítés alapjául szolgáló beltenyésztett vonalak között beazonosítjuk azokat, melyek a hő – és szárazság stressztűrő képességért felelős géneket tartalmaznak illetve egyéb jól elkülöníthető tulajdonságaikban stabilak és a keresztezésükkel hozzuk létre a KWS aszálytűrő hibridjeit. Ezt a folyamatot támogatják a KWS modern nemesítéstechnológiai megoldásai illetve a létrehozott új hibridek tesztelését biztosító kísérleti hálózat. Annak érdekében, hogy a termelők számára a legkiválóbb aszálytűrő hibrideket fejlesszük ki, négy stressztűrés fejlesztésre létrehozott kutató állomást és több száz kisparcellás kísérleti hálózatot üzemeltetünk Európában. Végül számos nagyméretű üzemi táblán vizsgáljuk hibridjeink teljesítő képességét. Fejlesztési erőfeszítéseink eredménye a KWS kukorica hibridek kategóriája, a hőstressz- és szárazságtűrő kukoricák csoportja, melyet ClimaControl3-nak neveztünk el.

Az idei évben a ClimaControl3 csoport legújabba tagja a KWS KASHMIR (FAO 350-400), amely kiváló szárazságtűrésével és a gyökérváltás időszakában történő gyors kezdeti fejlődésével vált a program legújabb képviselőjévé. A ClimaControl3 programról további információkat ezen a linken olvashatnak: http://bit.ly/ClimaControl3

  Maximális termőképesség, kiemelkedő hozam.

Magyarországon a kukoricatermesztés sikerét leginkább a vízellátottság befolyásolja. A Yield Plus kukorica hibridek kiegyenlített és átlagosnak mondható időjárási viszonyok között kimagasló terméshozam elérésére képesek. Okszerű és alkalmazkodó agrotechnika mellett felveszik a versenyt más, kimondottan aszályhoz alkalmazkodó hibridekkel szemben is.

A Yield Plus hibridek fő jellemzői:

  • gyors, egyenletes kelés biztosítja az állomány gyors kezdeti fejlődését
  • fejlett, erős gyökérzettel rendelkeznek, amely nem csak támasztó szerve a növénynek, hanem szerves vegyületekké alakítva továbbítja a felvett ásványi anyagok jelentős részét az exponált növekedési pontok felé
  • kezdetben intenzívebb a gyökérfejlődés, majd fokozatosan indul el a hajtás hosszanti fejlődése
  • a szárszilárdság nemcsak a tenyészidőszakban fontos, de betakarításkor, sőt a megkésett betakarítás esetén is
  • a stabil állományt az erős gyökérzet valamint a szár erős szerkezete biztosítja
  • a betakarításkori termésveszteség csökkentéséhez nagymértékben hozzájárul az erős szár, valamint a csőkocsány szilárdsága
  • a zöldszáron érésnek köszönhetően a növények lassabban veszítik el levélzetüket, nagyobb és tartósabb asszimilációs felületet biztosítva a növény számára a szemtelítődés időszakában
  • csőbetegségekkel szembeni tolerancia
  • kiváló termőhelyi és a gazdálkodási környezethez való alkalmazkodás (adaptáció)
  • rendkívül jó tápanyag-hasznosító képesség
  • kedvező a szem/csutka arány, vékony csutkán vastag, nagytömegű szemek helyezkednek el
  • intenzív termesztési viszonyok között rekordhozam várható
  • könnyen felnyíló, gyorsan elszáradó csuhélevelek jellemzőek
  • a vízleadás gyors és intenzív

A sikeres kukoricatermesztéshez figyelembe kell venni a rendelkezésre álló termőhelyi adottságokat, az ökológiai viszonyokat, a talajok tápanyag és vízszolgáltató képességét, a fontosabb talajfizikai és agrokémiai tulajdonságokat, az egyes táblák előéletét, a termőhelyen jellemző csapadékeloszlást és a hőmérséklet alakulását.

Ismerje meg a Yield Plus hibridek két képviselőjét, a KWS SMARAGD (FAO 300-350) és a KOLLINEAS (FAO 400-450) kukorica hibrideket!
További információért látogasson el a honlapunkra: http://bit.ly/KWSyieldplus

Mórocz Péter (Limagrain) 

 

Az LG több mint 50 éves szemeskukorica-nemesítési tapasztalattal kínál nagy teljesítményű kukoricahibrideket, amelyek magukban hordozzák a

  • kiemelkedő hozamot és stabilitást,
  • széles hibridválasztékot, alkalmazkodva az Ön termőterületéhez,
  • innovatív megoldásokat és digitális szolgáltatásokat.

A „brand a brand”-ben, azaz az LG márkán belüli további márkák kialakításának célja, hogy a gazdálkodók egy csoportjának tudjunk speciálisan rájuk szabott megoldást biztosítani az adott évben felmerülő esetleg mindig jelenlévő problémákra.

A változó piaci és termelési környezetben a fajtaválasztás mindig fontos és olykor nehéz kérdés. Tisztában vagyunk azzal, hogy a gazdálkodás kockázatos tevékenység, tehát alapvető érdeke minden termelőnek, hogy a lehetséges kockázatokat felmérje és a lehetőségei szerint csökkentse.

A mi célunk az Ön jövedelmének maximalizálása megbízható megoldások szolgáltatásával! A határ a csillagos ég!

A szárazság az európai kukorica vetésterület több, mint 70%-át érinti. A száraz évek előfordulása és az aszály, hazánk éghajlatának rendszeresen ismétlődő tulajdonsága.

Az LG VISION Hydraneo® az aszály okozta stresszhatások csökkentésének újszerű megközelítése.  A Limagrain által fejlesztett program széleskörű, helyspecifikus aszálykockázat elemzést végez. A termesztési körzet időjárási jellemzői mellett, figyelembe veszi a kiválasztott tábla talajának tulajdonságait, és az alkalmazott agrotechnikát. Az alkalmazás kiszámítja az aszály kockázat átlagos mértékét. Az elemzés eredményének ismeretében, termőhely helyspecifikus agronómiai javaslatokat és hibrid ajánlást tehetünk melyekkel csökkenthető a termesztés kockázata száraz évjáratokban. A   hibridek közös jellemzői: nagy termőképesség, jó szárazságtűrés, kiváló termésstabilitás.

A kukorica korai fejlődési fázisaiban eldőlhet mennyi lesz az elérhető termés. Innovatív vetőmagkezelési technológiánk, a Starcover, támogatja a növények alapvető életfolyamatait.

Ez egy természetes alapú, vetőmag kondicionáló bevonat, amely két szinergikus elemet - növényi kivonatot és baktériumot tartalmaz. Célja az adott növénykultúra teljesítményének maximalizálása.

A   -rel számos előnyre tehet szert:

Fokozza a gyökérzet aktivitását, segíti a tápanyagok gyorsabb felvételét. Erőteljesebb kezdeti gyökérfejlődést biztosít és hozzájárul a homogén növényállomány kialakulásához. Segíti a korai stresszhatások könnyebb átvészelését.

Növeli a termésbiztonságot a különböző termőhelyi klimatikus viszonyok között.

A kukorica termesztés során a tőszám helyes meghatározása agronómiai és gazdasági jelentőséggel bír. A megfelelő tőszám használata a tábla különböző adottságú részein, a termés optimalizálásának egyik legegyszerűbb és egyben legfontosabb eleme. Az Easy VR szolgáltatásunk használatával lehetőség nyílik az eltérő táblarészek adottságainak megfelelő, differenciált tőszám alkalmazására A Limagrain precíziós csoportja műholdképek és agronómiai adatok alapján, hibridjeink tőszám reakciójának pontos ismeretében készíti el a differenciált kijuttatási tervet. Ezt Ön egyszerűen beolvashatja a vetőgépet vezérlő monitorba és elvégezheti a vetést.

Növelje jövedelemezőségét egyszerűen, az Easy VR segítségével!

Innovációinkkal kapcsolatosan keressék területileg illetékes kollégáinkat és látogassanak el weboldalunkra:
http://lgseeds.hu/innovaciok/szemes-kukorica-innovaciok

Dr. Bódi Zoltán (Syngenta Kft.) 

Kontinentális éghajlaton, ahol nagy az évi közepes hőingadozás, a kevés csapadék egyenetlenül oszlik el és gyakoriak az időjárási szélsőségek, minden évben komoly kihívásokkal kell szembe nézniük a termelőknek. Ilyen körülmények között a helyes agrotechnika és a fajtaválasztás is nagy jelentőséggel bír. Mivel az előttünk álló év időjárását nem látjuk előre, akkor járunk el helyesen, ha a nagy termőképesség mellet legalább akkora súllyal vesszük figyelembe az alkalmazkodó képességet is.

Az Artesian márkanév alatt bevezetésre kerülő új Syngenta kukorica hibridek kiváló alkalmazkodóképességgel és nagy termőképességgel rendelkeznek, ami kedvező körülmények között versenyképes termést tesz lehetővé, míg hő- és szárazságstressz esetén jelentős versenyelőnyt biztosít a hagyományos hibridekhez képest. Az Artesian hibridek nemesítése során a Syngenta a legmodernebb szelekciós eljárást alkalmazza a gének kiválasztására, amely nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a növény vízfelhasználásának hatékonysága jelentősen javuljon. Ennek eredményeképpen az Artesian kukorica hibridek olyan elit genetikát hordoznak, amely a növekedés bármely szakaszában képes megfelelő választ adni vízhiány okozta stresszre, lehetővé téve a versenyképes terméshozamot a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is.

A nemesítési munka eredményeként az SY Chorintos-szal és az SY Orpheus-szal, mint az Artesian hibridek első hazai képviselőivel ismerkedhetnek meg a termelők a tavalyi esztendőben, 2019-ben pedig két új hibriddel, az SY Premeo-val és az SY Carioca-val bővül az Artesian család.

Bár a megfelelő hibridválasztás meghatározó eleme a technológiának, a hő- és szárazságstressz elleni védekezés egy komplex feladat, így egyetlen elemre alapozni a sikert nem célravezető. A korábbi vetésidő egy pótlólagos ráfordítást nem igénylő lehetőség, mely számos előnyt biztosít. Talán a legfontosabb hozadéka az, hogy a növény fejlődésének előrébb hozatalával korábbi virágzást tudunk elérni, nagyobb eséllyel elkerülve a stresszesebb, hőségnapokkal tarkított periódust a terméskötés idején. A Syngenta kukorica genetikája hagyományosan ismert arról, hogy a korai vetést jól tolerálja, és ez fokozottan igaz az új Artesian hibridekre, amelyek gyors kelésükkel és erőteljes kezdeti fejlődésükkel már relatív hideg, akár 7-8 C fokos talajhőmérsékletnél is károsodás nélkül képesek megkezdeni a tenyészidőszakot. Az Artesian hibridek azonban nem csupán a genetikára támaszkodhatnak ebben az időszakban. Ezek a hibridek a világon elsőként és egyedüliként egy speciális hármas csávázó szer kombinációval kerülnek forgalomba. A prémium kategóriás Maxim Quattro négy gombaölő hatóanyagot tartalmaz, amely komplett védelmet biztosít a kórokozók ellen, ezzel képes megalapozni a teljes tenyészidőre a kukorica jobb egészségi állapotát. A Force 20 CS rovarölő csávázó szer a drótféreg fertőzés mérséklésével védi a kukorica gyökérzetét. A harmadik csávázó szer pedig az új hatásmechanizmusú, sedaxan hatóanyagú Vibrance. Ez a készítmény élettani hatása révén képes arra, hogy a gyökérzet erősítésén keresztül biztosítsa az erőteljes kezdeti fejlődést és a jóval hatékonyabb tápanyag- és vízfelvételt már a kezdeti időszakban is. 

A fenti elemek együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy a kukoricatermesztés ne csupán megtérülő, de az időjárás kihívásai ellenére is jövedelmező befektetés legyen.

További információ:
www.syngenta.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!