Heti fókusz: Kukoricafajta-választás a nagy termőképességre fókuszálva

Agro Napló
A nagy termőképesség a fajtaválasztás egyik fő kulcseleme. Mely hibridek emelhetők ki e szempontból? Szakértőink válaszáért kattintson!

Kukoricafajta-választás a nagy termőképességre fókuszálva

A hozzászólásokért kattintson!

Hajdu Attila
BAYER Hungária Kft. – DEKALB
Fehér Gyöngyi
Caussade Semences Hungary Kft.
Dr. Piukovics László
Corteva Agriscience
Dr. Kismányoky András
KWS Magyarország Kft.
Mórocz Péter
Limagrain
Szemerits Balázs
RAGT Vetőmag Kft.

Hajdu Attila (BAYER Hungária Kft. – DEKALB) 

Fontos leszögezni, hogy nem létezik „a legjobb” hibrid, mindent az adott környezethez, az alkalmazott termesztési technológiához és a megfogalmazott termelői igényekhez kell megválasztani. DEKALB a gazdák megalapozott, tudatos döntéseit korszerű digitális megoldássokkal (CLIMATE FIELDVIEW) illetve a korábban elindított DEKALB Technológiai Centrumok révén is igyekszik segíteni, ahol már nem kisparcellákon tesztelik a hibridek tőszám-reakcióját, hanem üzemi méretben, 15–20 hektáros területeken.

Ezt még jóval a kukoricahibridek piacra vezetése előtt megteszik, Európa-szerte több mint 40 helyszínen, az 50 ezrestől a 125 ezres tőszámig, így egy-egy hibridről több mint 2000 tőszámadatot gyűjtenek össze a bevezetésig. Az ajánlásoknál nem feltétlenül a lehető legnagyobb termésmennyiségre koncentrálnak, inkább arra, hogy egy-egy adott körülmény mellett milyen hibriddel és tőszámmal érhető el a LEGMAGASABB PROFIT. A termesztőknek azt is érdemes figyelembe venniük, hogy vannak fix és flexibilis csőtípussal rendelkező hibridek, s utóbbiak optimális körülmények közt meg tudják növelni a csőhosszt.

Ez azért hasznos, mert ha gyenge a kelés (például egy régi vetőgép miatt), vagy ha a terület vízellátottsága, potenciálja nem teszi lehetővé, hogy 80–100 ezres tőszámmal gazdálkodjunk, akár alacsonyabb tőszámmal is maximalizálható a profit. A DEKALB a fejlesztései eredményeként ma már ott tart, hogy bárkinek tud megfelelő hibrideket ajánlani helyspecifikus tőszámmal, az alkalmazott technológiának és a területi adottságoknak megfelelően.

További információk:
www.dekalb.hu

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.)  

Mennyit terem? Nagy termőképességű? Minden a hibridek stressztűrésének növelését, betegség toleranciát, állomány stabilitást célzó nemesítési törekvés végső célja megadni a legkorrektebb választ erre a termelői kérdésre. Részben ez a célja a legalább 4 szintes hibrid kiválasztási rendszer működtetésének is. A hibridek terméspotenciáljáról a tenyészkertekből, mikro-, demo parcellákról származó nemzetközi betakarítási eredmények alapján közölt hozamok adnak tájékoztatást. Ez az a hozamszint, amit a hibrid ideális termesztési körülmények között a benne rejlő genetikai értékek maximális kihasználásával teremni képes és ami alapján az üzemi szinten is „nagy genetikák, nagy termőképességűek” kiválasztásra kerülnek. A genetikai terméspotenciál- mely ma már 40 t/ha felett van- és a tényleges gyakorlati, üzemi hozamok értéke azonban egyazon hibrid esetében is különbséget mutat. Ennek okai a termő területek különbözősége az eltérő termesztési lehetőségek és a gazdaságosnak ítélt ráfordítások mértéke.

Mikor mondhatjuk ki egy hibridről, hogy NAGY TERMŐKÉPESSÉGŰ?

A csapadékhiányt az aszályos időszakokat, hő- és klimatikus stresszt tűrő hibridek hozama a kedvezőtlen években nagyobb az adott évjárat átlagához viszonyítva. Kivételes előnyt jelent a rövid tenyészidejű hibridek számára, hogy hagyományos vetés esetén is kellő talajnedvességgel, gyors kezdeti növekedéssel indulnak, virágzási idejük, termékenyülésük a kritikus száraz időszak előtt lezajlik. A FAO 300-as csoport eleji POESI CS Gyulatanyán a bemutató fajtasorban az elmúlt évben 12,38 t, míg a CHAMBERI CS 2016-ba a szentgáloskéri 14,1 t/ha, 2017-ben enyingi 10,0 t/ha, 2018-ban a dombóvári 13,84 t/ha eredményével erősítette meg hogy a rövid tenyészidejű hibridek legalább olyan NAGY termőképességűek, mint későbbi érésű rokonaik.

Ha már szóba került a virágzási idő, meg kell említenünk a HI CORN 350, HI CORN 450 szemes kombinációkat. A körültekintően megválasztott hibridpár NAGY termőképességének nem csupán egyedi magas terméspotenciáljuk az alapja, hanem a virágzási, termékenyülési időtartamának kiterjesztése is, mely a két hibrid hiánytalan termékenyülését, biztos és magas hozamát eredményezi nem várt körülmények esetén is.

A maximális termés berakódást segítő agrotechnikára adott hibridreakció szintén mérhető a termés mennyiségével. A talaj tápanyagtartalmának kiegészítése, növelése maximálisan utolérhető a tápanyagreakciót aktívan mutató, általában, de minden esetben az intenzívebb termesztési körülmények közé ajánlott hibrideknél. A NAGY termőképességű BASMATI CS, REALLI CS és a GASTI CS- ezek a gyönyörű felépítésű hibridek- az elmúlt években rendre bizonyították, hogy nem csupán a korai vethetőség, bőséges pollenképzés, egészséges állományaik vonatkozásában, de agrotechnikai, környezeti alkalmazkodóképességben is stabilan nagyok. Az elmúlt 4 évben, a grafikonon is jól utolérhető évjárathatás ellenére a legnagyobb hozamaikat rendre az ország nagyon eltérő termesztési körzeteiben érték el.

2016

2017

2018

2019

Hely

t/ha

Hely

t/ha

Hely

t/ha

Hely

t/ha

BASMATI CS

Regöly/Tolna megye

16,0

Iregsz./Tolna megye

14,5

Ászár/ Komárom megye

15,46

Sármellék/Zala megye

13,09

REALLI CS

Türje/Zala megye

16,3

Nyírtass/Szabolcs megye

12,3

Jánosh./Bács megye

14,0

Sándorfalva/
Csongrád megye

13,0

GASTI CS

Kapos/
Somogy megye

16,98

Dombegyháza/ Békés megye

14,4

Regöly/Tolna megye

15,52

Magyaratád/
Somogy megye

14,63

Forrás: Caussade Semences
BASMATI CS REALLI CS GASTI CS

A termőképességet és jövedelmezőséget meghatározó jelentős tényező a növényegészségügy is. Hiába a nagy termés, ha a toxin tartalma miatt felhasználásra alkalmatlanná válik. A CAUSSADE, mint az egyik legjelentősebb kukorica, ezen belül is siló nemesítő cégcsoport, különös figyelmet fordít arra, hogy kizárólag a legmagasabb tolerancia szinttel rendelkező hibridjei kerüljenek köztermesztésbe. A siló szegmensben már évek óta jelentős eredményeket elérő DUO 610 siló hibrid kombinációk Nyugat-Európa szerte a NAGY termőképesség mellett jelentős hozam gyarapodást eredményeztek a tejtermelő gazdaságokban. A kiváló ízű DUO 610 siló kombinációt a jószágok szívesen fogyasztják. A keményítő összetétel alapján, okszerűen megválasztott siló hibridekből készült szilázs étrendi hatása és energia tartalma kiváló. Etetésével csökken az acidózis veszélye. A lassú és gyors lebomlású keményítők kiegyensúlyozott arányának köszönhetően a tej és testtömeg gyarapodás is harmonikussá válik, miközben az egyéb kiegészítő zöldtakarmányok mennyisége és ezzel a költségek csökkenthetőek. Így a DUO 610 nem csupán a hektár hozamban, de a hektáronkénti energia tartalomban és az etetett szilázs és annak hasznosulása tekintetében is nagy termőképességű, egészséges siló hibrid.

A befolyásoló körülmények sora folytatható, így munkatársaink segítő útmutatásai alapján Ön is legyen haszonélvezője a CAUSSADE megalapozottan, hazai és nemzetközi, kísérleti és üzemi tapasztalatok alapján a nagy termőképességűek csoportjába sorolt hibridjeinek.

Tekintse meg 2020-as vetőmag katalógusunkat ide kattintva!

További információ:
www.caussade-semences.hu

Dr. Piukovics László (Corteva Agriscience) 

Amikor a kukoricatermesztő hibridet választ, számtalan tulajdonságot mérlegel, de az kétségtelen, hogy a legfontosabb kritérium a termőképesség. Az természetes, hogy az évről évre bevezetésre kerülő új kukoricák (P9978, P0217) általában elsők a fajtakísérletekben, vannak azonban olyanok, amelyekre minden évben számíthat a gazda, mert biztos, hogy a legjobbak között lesznek. Nézzünk ezek közül néhányat!

Alapigazság, hogy a hosszabb tenyészidejű hibridek, többet teremnek. Legalábbis a papírforma szerint. Vannak azonban évjáratok, amikor vagy csapadékhiány, estleg a nem elegendő hőösszeg miatt, a koraibb hibridek többet teremnek. A mai korszerű fajtákra jellemző, hogy saját éréscsoportjuknak megfelelő szemnedvességgel, a náluk hosszabb éréscsoportba tartozó hibridek termését is tudják hozni. Jó példa erre a P9363 (FAO 350) Pioneer hibrid, amely korai FAO 300-as víztartalommal, a FAO 400 eleji hibridek szintjén terem. Amit egy hibrid meg tudott nyerni, azt a P9363 megnyerte: 2017 - NÉBIH - 1. helyezett, 2018 - GOSZ-VSZT Posztregisztrációs Fajtakísérletek: 1. helyezett, ha csak a hivatalos kísérleteket említjük, de a saját 2018-as országos fajtakísérleteinkben is első lett (1. ábra).

Szintén formabontó a P9415 (FAO350) teljesítménye. Koraisága ellenére a P9363-hoz hasonlóan számtalan rekorddal büszkélkedhet, például 2017-ben a GOSZ-VSZT Posztregisztrációs Fajtakísérletekben 1. helyezést ért el. Optimum® AQUAmax® minősítésű kukorica, jól tűri a száraz évjáratok viszontagságait. Vastag, látványos csöveket fejleszt, a kifejezetten lófogú szemeken mély kupanyomokkal. Kitűnő vízleadó, és „benne van a rekordtermés lehetősége”, mondja róla Csepregi Attila, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője.

A FAO 400-as éréscsoportban is találunk rekordereket. Közülük talán a legtöbb trófeát begyűjtő Pioneer hibrid a P0023. Annak ellenére, hogy éréscsoportjának elején érik, A GOSZ-VSZT kísérletekben az utóbbi öt évből háromszor első helyezést ért el. Az egyik legmegbízhatóbb Pioneer kukorica kitűnő csőegészséggel, Optimum® AQUAmax® minősítéssel. Ezzel a minősítéssel a száraz évjáratokban való biztonságos kukoricatermesztést biztosítja a gazdálkodók számára.

A termőképesség tehát nem feltétlenül tenyészidő kérdése. Vannak olyan rekorderek, amelyek fittyet hányva a szabályoknak rekordtermésekre képesek. Ilyenek a P9363, a P9415 és a P0023. Válasszák őket bizalommal!

További információ:
www.corteva.hu

Dr. Kismányoky András (KWS Magyarország Kft.) 

A folyamatosan fejlődő genetikák és az évről évre megújuló portfóliók ajánlataiból a megfelelő hibridek kiválasztása nem is olyan egyszerű. Számos fontos tényezőt kell figyelembe venni a hibridek kiválasztásakor:

  • terméspotenciált
  • betegségellenálló képességet
  • tenyészidőszak hosszát
  • vízleadó képességet
  • stabilitást
  • szárerősséget
  • korai fejlődési erélyt
  • és a lehetséges terméscsökkentő tényezőket is

A megfelelő hibridek beillesztése adott növénytermesztési rendszerhez lehetővé teszi az optimális terméspotenciál elérését. A legjobb termesztéstechnológiák sem eredményeznek magas hozamot, ha nem magas terméspotenciálú hibrideket termesztünk. Az újabb hibridek általában magasabb termési potenciállal rendelkeznek, mint azok, amelyek sok éve a piacon vannak. A kukorica kiválasztásakor ne az éves termés legyen a fő szempont, hanem a termésstabilitás. A hibridek több év átlagában mutatják meg igazi képességeiket. A gazdálkodóknak célszerű olyan hibrideket választani, amelyek évről évre stabilan magas hozamot érnek el az ország különböző területein. Ebben nyújtanak segítséget a hivatalos fajta összehasonlító kísérletek, a nemesítőházak, valamint a kis- és nagykereskedő cégek szántóföldi fajta kísérletek eredményei is. A biztonságos kukoricatermesztést támogató ClimaControl3 kutatási program bevezetése után a KWS a második legfontosabb termesztési célhoz is létrehozta saját programját: „A legjobb termés a legjobb termőföldről”.

KWS SMARAGD KWS KASHMIR KWS DURANGO

A program olyan hibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek képesek optimálisan kihasználni a nagy termés érdekében biztosított tényezőket. A Plus4Grain megjelölést azok a kiemelkedő tulajdonságokkal és jellemzőkkel rendelkező kukorica hibridek kapják, amelyek magas termés potenciáljukkal nagy nyereséget termelnek, csökkentve a gazdálkodás kockázatát. A Plus4Grain kukoricahibridek okszerű és alkalmazkodó agrotechnika mellett csúcstermések elérésére képesek köszönhetően magas genetikai potenciáljuknak. Ismerje meg a KWS Plus4Grain kukoricahibrideket: KWS SMARAGD, KWS KASHMIR, KWS DURANGO!

További információ:
www.kws.hu

Mórocz Péter (Limagrain)  

 

A Limagrain stabil helyet foglal el a szántóföldi növények piacán, jelen vagyunk a termelési lánc minden pontján – az új fajták létrehozásától kezdve a kereskedelmi értékesítésig, legyen szó kukoricáról, gabonafélékről, napraforgóról, őszi káposztarepcéről.

Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű kukorica fajták, hibridek tesztelését végezzük világszerte a Limagrain vállalatcsoportnak köszönhetően. Az innovációk ötvözik a legjobb genetikát, a magas hozzáadott értéket hordozó vetőmagokat, a vetőmag kezelés sokszínű megoldásait, amely az itt bemutatásra kerülő két kiváló szemes kukorica hibridünknél is kifejezésre kerül:

A korai érés, a nagy termőképesség, a jó termésstabilitás összhangját megtestesítő HYDRANEO hibridünk. Nagyon jó alkalmazkodó képessége és terméselőnye a kissé és a közepesen stresszes termőhelyi környezetben is megmutatkozik.

Azokra a területekre ajánljuk, ahol az elérhető termésszintet kis vagy közepes mértékben befolyásolja az évjárat. Jó alkalmazkodó képességének köszönhetően ilyen esetekben nagyobb jövedelmezőséget biztosít.

Jól termékenyül, a szem minősége nagyon jó, hektoliter tömege nagy és stabil. Szára erős és egészséges a tenyészidőszak végéig.

 

Nagyon jó termőképességű hibrid a korai csoport végén. Kiváló szárazságtűréssel és termésstabilitással rendelkezik, ezért kapott HYDRANEO minősítést.

Azoknak ajánljuk, akiknek a termésbiztonság termőhelytől és évjárattól függetlenül az egyik legfontosabb szempont. Terméselőnye már kisebb szárazság stressz esetén is érzékelhető. Amennyiben erősebb a stressz mértéke, stabilitása annál jobban megmutatkozik.

Kompakt csövei szabályosan, végig termékenyülnek.

További információ:
www.lgseeds.hu

Szemerits Balázs (RAGT Vetőmag Kft.) 

Habár a 2018-as évben igen sikeresek voltak a kukorica termelők, azért a 2019-es évre sem lehet panasz. A 982 ezer hektáros kukorica vetésterületen 8 t/ha-t meghaladó országos termésátlag született, amely így összesen 7,8-7,9 millió tonnás termést adott. Ez az eredmény az elmúlt öt év termését tekintve mintegy 7 százalékos emelkedést jelentett.

Az évről évre való dinamikus növekedés egyik oka, hogy a magyar gazdálkodók egyre fogékonyabbak az újdonságokra. A kukorica fajtaválasztás szempontjából nézve ez egyrészt megnyilvánul az új generációs hibridek kipróbálásában, másrészt az egyre hosszabb tenyészidejű anyagok alkalmazásában is. Az utóbbit alátámasztják az elmúlt évtized terméstapasztalatai is, miszerint a FAO 300-as végi és a FAO 400-as érésidejűek biztosították a legnagyobb átlagterméseket. Ebbe az éréscsoportba tartozó hibridek hosszabb tenyészidejükből eredően biztonságosabban teremnek, ugyanakkor szemnedvességüket még időben le tudják adni.  Ennek réven csökkenthető a szárítási költség és növelhető a jövedelmezőség. Figyelembe véve a korábbiakban említett tendenciát az RAGT is bővítette nagyágyúinak - FAO 440-460-as RGT URBANIX és a FAO 480-490-es RGT MEXINI - listáját két rendkívül ígéretes FAO 300 végi hibriddel a FAO 370-380-as RGT TEXERO-val és a FAO 380-400-as RGT PALAWAN-nal.

Érésidő szerint haladva az RGT TEXERO a legkorábbi, amely az új generációs stessztűrő, szemes hasznosítású hibridek közé tartozik. Már a kezdtek kezdetén sikerült felfigyelni rá, mikor is a korai hektikus időjárás ellenére szinte kirobbant a talajból és elsőként jelent meg a fajtasorok hibridjei közül. A hibrid látványos korai fejlődési erélye éppen ezért a korai vetésre is alkalmassá teszi. A növény magasságát tekintve az alacsony- középmagas kategóriába sorolható, melyhez egy kiemelkedő szárszilárdság párosul. Kifejezetten generatív hibridnek számít, így minden energiáját a minél nagyobb cső képzésére fordítja. A hibrid még a leggyengébb területen is képes a minimum 16 szemsort és soronkénti 30 kukoricaszemet kinevelni. A cső egyenes és a stresszes körülmények között is végig termékenyül. A sorok között széles barázda húzódik, amelynek egyfelöl döbbenetes vízleadását is köszönheti. A csutka világos színű, szemek világos sárgák, közepes méretűek (EMT: 320-350 g). Ajánlott tőszáma átlagos területen 62-68 ezer termőtő/ha, míg kiváló adottságú területen 68-72 ezer termőtő/ha. A hibird a termékfejlesztési kísérletekben országosan 13,78 t/ha-ral és 18,6 %-os átlag víztartalommal került betakarításra (1. ábra).

1. ábra: RAGT kukorica termékfejlesztési kísérletek 10 legjobb hibridének országos átlaga a FAO 300-400-as éréscsoportban (2019)

Szintén nagy jövő előtt áll az RGT PALAWAN (RH18114). Az új generációs, szemes hasznosítású hibridet kiemelkedő terméshozam jellemzi, amely élvonalba helyezi az RGT TEXERO-val. A középmagas-magas növénymagassága ellenére felálló levélzettel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy az alsó leveleket is kellő mennyiségű fény érje a fotoszintézishez. Hengeres csövei 16-18 sorból és 30-32 szembőll állnak. A nagy lófogú szemek (EMT: 340-360 g) egymáshoz simulva teljesen kitöltik a rendelkezésre álló teret, amelyek egyúttal a jó termés alapját is képezik. A szára stabil, dőlésre nem érzékeny. Elsősorban a fél intenzív, intenzív körülmény közé javasolt. Ajánlott tőszám átlagos területen 62-68 ezer termőtő/ha, míg a kiváló adottságú területen 68-72 ezer termőtő/ha.

Végezetül, ha már a nagy termőképességről beszélünk, kihagyhatatlan megemlíteni az elmúlt 4 év egyik legendássá vált nagyágyúját az RGT MEXINI-t. A hibrid magas fokú stressztűrése révén páratlan termésstabilitással rendelkezik szélsőséges éghajlati körülmények között is. Aszállyal szembeni toleranciája kiemelkedő. Középmagas növénymagasságú és kíváló termőképességű generatív hibrid, amely jó vízleadóképességgel rendelkezik. Egy másik nagy előnye a viaszos, kemény maghéjú, narancsos színű (arany) kukoricaszemek, amelyek rendkívüli betegésgellenállóságot biztosítanak a csövek számára mind a kukoricamoly, mind a fuzárium vagy egyéb gombafajok ellen.

A fentiek tükrében buzdítok minden újdonságra éhezőt, hogy fektesse bizalmát az RAGT kukorica hibridjeibe!

RAGT - a másik út a sikerhez!

További információ:
ragt-vetomag.hu

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!