Heti fókusz: Induljon a talajmustra!

Agro Napló
Talajbiológiai vonatkozásban Kőrösi-Szabó Gábor tájékoztat, valamint a címhez kapcsolódóan a közelmúltban megrendezésre került III. Országos Szemlekörök Somogy és Tolna megyei állomásaira pillanthatunk be.

Heti fókusz: Induljon a talajmustra!

A hozzászólásokért kattintson a képre!

Kőrösi-Szabó Gábor
Natur Agro Hungária Kft.
III. Országos Szemlekörök továbbképzés-sorozat

Kőrösi-Szabó Gábor (Natur Agro Hungária Kft.) 

A talajbiológia az egyik legfontosabb talajtulajdonság, a talaj egészségének mutatója. A baktériumközösség sokfélesége és bősége bármely agroökoszisztémában kritikus fontosságú a talaj minőségének, termelékenységének és ökológiai egyensúlyának fenntartása szempontjából. A mikroorganizmusok fontos szerepet játszanak a talajfolyamatokban azáltal, hogy tápanyagot juttatnak a növényekhez és csökkenthetik azok műtrágya iránti igényét, ami jelen helyzetben, a műtrágyaárak drasztikus emelkedése miatt kiemelt jelentőséggel bír.

A talajban élő mikroorganizmusok száma az elmúlt évtizedekben azonban a műtrágyázás és terményelhordás hatására folyamatosan csökkent. A talajélet degradációjának elkerülésében hivatottak segíteni a baktériumkészítmények, melyek által nem tápanyaggal látjuk el a növényeket, hanem olyan mikrobiológiai élőlényeket juttatunk a talajba, melyek ott gyorsan nagyszámú populációt hoznak létre, majd segítik a szerves anyagok bontását és feltáródását.

A talajélet javítása kiemelten fontos feladat, melyhez nagyban hozzájárulhatunk a mikrobiológiai készítmények alkalmazásával, melyekkel a rizoszférát, vagyis a talaj növényekkel közvetlen kölcsönhatásban álló rétegét is célzottan támogathatjuk.

Talajoltó készítményeink a Natur Agro Hungáriától

Natur Micro "T":

Környezetbarát, koncentrált mikrobiológiai talajoltó, mely a talaj természetes mikroflórájában, természetes módon is előforduló baktériumokat és gombákat tartalmaz. A tápanyagok beépítésén és azok mobilitásán kívül a szár- és gyökérmaradványok elbontásáért is felelős Hasznos Trichoderma gombatörzseket is tartalmaz.

Natur Nova:

A Natur Micro módosított összetételén kívül további baktériumtörzseket tartalmaz. A Bacillus thuringiensis baktériumokkal a foszfor mobilizációja jelentős mértékben növelhető a talajban. Hozzájárul az egészségesebb talajösszetétel kialakulásához is, melynek köszönhetően a kártevők megtelepedésének és szaporodásának az esélye is csökken.

Natur Forte:

Koncentrált talajkezelő készítmény, több mikroorganizmus- és gombafajt tartalmaz, melyek javítják a talaj szerkezetét, és jelentős mennyiségű tápanyagot szolgáltatnak, valamint növekedésserkentő anyagokat állítanak elő a növény számára. A készítményben található Trichoderma asperellum hiperparazita gomba biokontroll hatással is bír, erősíti a növény gombabetegségekkel szembeni immunitását.

Natur Rhizo:

A Natur Rhizo egy olyan komplex talajoltó készítmény, amelyet a pillangós növények alternatív tápanyag-utánpótlási lehetőségeként fejlesztettünk ki. A termékben található Rhizobium gümők a pillangós növények életében rendkívül fontos szerepet töltenek be a szervetlen műtrágyák mellett. Szimbiózisban élnek a gazdanövényekkel, így természetes nitrogénmegkötésre képesek.

A termékeinkben lévő Paenibacillus polymixa nitrifikációra képes, vagyis a légköri nitrogént megkötve a növények számára felvehető nitrátokat képez - ezáltal kevesebb műtrágya felhasználása szükséges a kívánt eredmények eléréséhez.

A Natur Agro Hungária évente közel száz szántóföldi kísérletet állít be. Ezek nyomon követése során az évet rendre a talaj vizsgálatával kezdjük.  Az adatok idén is megmutatták, hogy a minimális téli csapadék ellenére a talajoltó baktériumkészítményekkel kezelt kísérleti parcellák területén a talaj nedvességtartalma magasabb volt a kezeletlen kontroll parcellákhoz képest. Ennek oka a készítményeinkben lévő talajbaktérium törzsekben keresendő: a talajbaktériumok többek között a szármaradványok lebontásában is fontos szerepet játszanak, a lebontás során pedig humusz képződik, ami növeli a talaj tápanyag-, és vízmegkötő képességét. A mostanában tapasztalható aszályos évjáratokban a keléskori vízhiány az egyik legnagyobb hátráltatója a sikeres gazdálkodásnak, ám készítményeink használatával ez a stresszfator csökkenthető a növények számára.

Készítményeink a terméseredményekre is pozitív hatást gyakorolnak, amit számos szántóföldi kísérletünk igazol.

A főbb szántóföldi kultúrákban elért legfrissebb kísérleti eredményeinkről tájékozódhat ingyenesen letölthető kiadványunkból.

2021-ben, Szegeden, napraforgó kultúrában beállított nagyparcellás kísérletünk során 13,7%-os terméstöbbletet mértünk a kontroll parcellához képest. A vizsgálat során 3 liter Natur Forte talajkezelő készítményt juttattunk ki 1 liter gombaadalékkal hektáronként. A kezelés hektárköltsége így 7311 forint volt. Ez az aratási árfolyamon számolva a kezelés költségének levonását követően 76 739 Ft hektáronkénti többletbevételt jelent!

Ha termékeink felkeltették érdeklődését, látogassa meg honlapunkat, vagy keresse fel tanácsadóinkat!

III. Országos Szemlekörök kaposfüredi és zombai állomása – fókuszban a talajszelvények és a tavaszi tennivalók

Február második hetében két helyszínen folytatódott a III. Országos Szemlekörök továbbképzés sorozata. Kaposfüreden a Növénypathyka Kft., Zombán Török János látta vendégül a talaj- és növényélettan, illetve a terepi talajvizsgálat iránt érdeklődőket.

Kaposfüreden házigazdánk, Dr. Labant Attila segítségével megismerkedtünk a helyszín rövid történetével, a szemlének otthont adó vizsgálóhely munkájával és az agyagbemosódásos barna erdőtalajjal. A terület korábban legelő volt, ennek és az utóbbi évek talajművelésének köszönhető, hogy a felső szintek elvesztették klasszikus rétegzettségüket, és a mezőségi talajokhoz hasonló, gazdag talajélet (pl. giliszta- és állatjáratok) is nyomon követhető volt.

A talaj felső szintjéből a sósavas teszt nem mutatott ki karbonátot, viszont a talajképző kőzet (C szint) már erősen pezsgett annak mésztartalma miatt. Ezzel kapcsolatban szó esett a talajok savanyodásáról, ami szűkíti a gazdaságosan termelhető növények körét, és rontja a talaj szerkezetét, tápanyag-gazdálkodását. Házigazdánk és később Dr. Vona Viktória a Csernozjom Kft. ügyvezetője is szót ejtett a kation csere kapacitásról és a rejtett savanyúság káros hatásairól. A növénytermesztő szakembereknek fontos lenne pontosan ismerniük ezeket a paramétereket ahhoz, hogy megértsék a talaj működését és a kijuttatott (manapság igen drága) műtrágyák talajbeli viselkedését és hasznosulását.

A talaj termőerejét elsősorban annak szerves anyag tartalma, azon belül is a talajlakó élőlények hálózata határozza meg. Ennek fontosságáról beszélt Daoda Zoltán szakmai igazgató (AGRO.bio Hungary Kft.), aki többek között azt is kihangsúlyozta, hogy a mikrobiológiai készítmények használatának elengedhetetlen feltétele a talajegészség biztosítása és fenntartása. Ez a termelők részéről komplex gondolkodást jelent a talajművelésben, a vetésforgóban, a szerves- és tápanyag-gazdálkodásban, de a növényvédelemben is.

A növények működésének fontosságáról beszélt Szabó István (Pro-Feed Kft.). A területet szemléző szakemberek, ha növényélettanos szemmel tekintenek az állományra, akkor fel kell tudják mérni a növények fejlődési stádiumát és erőnléti állapotát, kondícióját. Ehhez ismerni kell azokat a jegyeket, amelyekkel az egyes fejlődési szakaszok beazonosíthatók. Ennek segítségével az agrotechnikai beavatkozások úgy igazíthatók, hogy közvetlenül az egyes terméselemekre legyenek pozitív hatással.

Zombán gyönyörű mészlepedékes csernozjom talaj és – házigazdánk jóvoltából – az eddigi legmélyebb talajszelvény várt bennünket. Egészen a két méteres mélységi minden az aktív talajéletről tanúskodott: a gyökerek a szelvény aljában is megtalálhatók voltak, és a függőleges gilisztajáratok gazdag hálózata mellett számos valaha volt üreget is láttunk. A csapadék a felső rétegből az 50-100 cm-es mélységbe mosta ki a meszet, ahol az a talajtípusnak is nevet adó mészlepedéket képezte.

A növények kondicionális- és fejlettségi állapotának vizsgálata a korábbi helyszínekhez képest újdonsággal szolgált:

  • A gabona árvakelésen a hajtáscsúcsot a kalászkezdemény differenciálódását közvetlenül megelőző, megnyúlt állapotban találtuk. Az elkövetkező héten tehát meg fog indulni a kalászka kezdemények kialakulása, amelynek zárásával a potenciális kalászhossz véglegesedik, és megkezdődik a kalászkákban a virágkezdemények differenciálódása. Ez gabonában a termés mennyiségének szempontjából a legfontosabb időszak!
  • A repcén jól láthatóak voltak a szárba indulás jelei. Ennek megfelelően a hajtáscsúcson megtaláltuk az első virágkezdeményeket.
  • Termelői kérdés volt mindkét helyszínen a fejtrágya kiadásának pontos, precíz ideje. Bár konkrét választ az előadók nem tudtak adni (mert ez fejlettségi állapot, termőhely és időjárás függvénye is), arra viszont felhívták a figyelmet, hogy a kijuttatott tápanyagok hasznosulásának két feltétele van:

    • a gyökéren keresztüli felvételt biztosító talajállapot és a gyökérzóna megfelelő aktivitása – ami a talaj felső rétegének 5°C feletti hőmérsékleténél kezdődik
    • a kultúrnövény aktív növekedési/fejlődési állapota, azaz a bázishőmérsékletnél (ez őszi gabonafélék és repce esetében is 0°C) melegebb környezet és működő fotoszintézis (A fotoszintézis feltételei: szén-dioxid és víz felvétele, megfelelő hőmérséklet és fény, zöld növényi rész.)

    A szemlekörök sorozat folytatódik: a szervezők, illetve a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Megyei Szervezetei február 16-án Tiszavasváriban, február 22-én Pitvaroson, március 1-jén pedig Mosonmagyaróváron várják az érdeklődőket. Bővebb információ és regisztráció itt: www.regionalisszakmaiforum.hu

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Új irányok a talajvédelemben

    Új irányok a talajvédelemben

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a gazdálkodókat és az agrárszakembereket, hogy dr. Nagy István agrárminiszter elfogad...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!