Heti fókusz: Indul a fejtrágyázás! A kénes nitrogének pozíciója és szerepe a tápanyagellátásban

Agro Napló
A jó termés nélkülözhetetlen mezoeleme a kén, mégis háttérbe szorul a gazdálkodók tápanyaglistáján. Mit mondanak erről szakértőink? A válaszokért kattintson!

Indul a fejtrágyázás! A kénes nitrogének pozíciója és szerepe a tápanyagellátásban

A hozzászólásokért kattintson!

 

Buda Richárd
Agrováció Kft.

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.
 Hoyer Rita
Borealis L.A.T. Hungary Kft.

Buda Richárd (Agrováció Kft.) 

A kén a növénytáplálás mostohagyereke

Az utóbbi években a mezoelemek méltánytalanul háttérbe szorultak. A tápanyag utánpótlásban áthelyeződött a hangsúly az NPK műtrágyákra, jobb esetben még levéltrágyázás történik.

A mezoelemek: a kén, kalcium és magnézium, nélkülözhetetlenek a terméshez, de visszapótlásukkal általában nem törődünk.

Az Agrováció Kft. termékpalettáján maximálisan figyelembe vette, hogy a mezoelemek hiánya olyan szinten okoz tápelem aránytalanságokat, ami a termés mennyiségi és minőségi eredményeire egyaránt kivetül.

Kén kivonás a talajokból

Vannak olyan nagy gazdasági jelentőségű növényfajok, amelyeknek kénigénye a makroelemekkel közel azonos súlycsoportba esik.  Átlagos terméssel kivont kén mennyisége fajonként változó:

 Növényfaj

 Kivont kén, kg/ha

 Napraforgó

 30

 Őszi káposztarepce

 45

 Szemes kukorica

 20

 Csemege kukorica

 48

 Búza

 10

Mostanára a hazai talajokban kialakult kénhiány két okra vezethető vissza: drasztikusan lecsökkent a szervestrágyázás és visszaszorultak a magas kéntartalmú műtrágyák. Hosszabb időszak alatt eljutottunk odáig, hogy a termőtalajok háromnegyede kénhiányos.  

A kén ugyanolyan fontos, mint a nitrogén

A talajban és a növényben mindkettő hasonló szerepet tölt be, a szerves anyag, főként a fehérje alkotói. Amíg a nitrogénpótlás középpontban van, a kénpótlás alig kap figyelmet. Pedig a jó kénellátás ugyanúgy nélkülözhetetlen az egészséges, zöld lombozat kialakításához, a fotoszintézis maximális működéséhez. A terméstömeg gyarapításában, a termény fehérje összetételének kialakításában nélkülözhetetlen, a nitrogén jó hasznosulásához elengedhetetlen a megfelelő arányú kén felvétele. Ez az N/S arány növényfajonként változik, átlagosan 4-8 g nitrogén beépülése 1 g ként igényel. Ha rossz a kén ellátás, akkor a kén hiánya limitálja a nitrogén beépülését. 

Kénpótlás lehetőségei

A kénpótlásra ugyan olyan figyelmet kell fordítani, mint az NPK-ra, minden növénynél minden évben az igénynek megfelelően szükséges pótolni. A kénpótlás lehetőségei: talajon keresztül vagy lombra juttatva.

Az Agrováció termésnövelő rendszerében mindkét alkalmazásra találunk kiváló kénpótló megoldásokat.

Kénpótlás talajon keresztül

A kén felvehető formája a szulfát-ion, ugyanolyan mozgékony a talajban, mint a nitrát-ion, mindkettő kimosódásra hajlamos. Ezért nem célszerű egyszerre nagy mennyiségben kijuttatni, sokkal hatékonyabb, ha a nitrogénhez hasonlóan több menetben, a növényi felvétel dinamikájához igazítva juttatjuk ki.

Talajon keresztül az Agrováció kénpótló ajánlata az AMG S-oil mikrogranulált starter. Környezet és pénztárca kímélő formuláció, elég a vetőágyba bepakolni 20-25 kg/ha dózisban, akár vetéssel egymenetben. Ezzel nem csak a ként biztosítjuk a kelő magnak, hanem egy starterhatást is. A kén mellett a magas foszfor tartalom a jó gyökeresedést támogatja, aminek főleg akkor van jelentősége, ha a keléshez nem ideálisak a körülmények. A jól átgyökeresedett talajból biztonságosabb a víz- és tápanyag ellátás még kedvezőtlen körülmények pl. aszály ellenére is. Az AMG S-oil kéntartalma a kezdeti fejlődéshez elegendő, majd a fejlettebb gyökérzet a mélyebb rétegek tápanyagait is elérni.  Az AMG S-oil starterezésnek nem csak a begyökeresedésnél lesz előnye, általánosan javul a talajhigiénia, a gyomirtási stressz kevésbé viseli meg a növényt, a fejlett gyökérzet a teljes vegetációs időszak alatt stabilabb, nagyobb termőképességű állományt eredményez.  

Kénpótlás lombon keresztül

Az Agrováció Kft kén- egyúttal teljes mikroelem pótlásra kiváló ajánlata az egyedi formulációval előállított Sulstar Cink Bór levéltrágya. A kén-, cink- és bórtartalom együttese a hatékony felszívódásnak köszönhetően a gyökérképződéstől a termésérésig segíti a növényi szintetizáló és védő folyamatokat, ezzel termésbiztonságot, mennyiségi és minőségi javulást érhetünk el, növényvédelmi kezelésekkel is kombinálhatjuk. A magas kéntartalom a kénigényes fehérjék szintézisét is lehetővé tesz, erre igényes kultúrák (pl. repce, napraforgó) harmonikus fejlődését biztosítja.

A Sulstar Cink Bór ajánlott dózisa 3-5 l/ha, amit az intenzív növekedés kezdetétől a virágzás-terméskötés végéig célszerű kiadni, ezzel a bór termékenyülést javító hatását is maximálisan kiaknázzuk. Nem csak a kén pótlására alkalmas termék, hanem minden növényi kultúrában az egyoldalú nitrogénes fejtrágyázás ellensúlyozására, a tápelem harmónia kialakítására felhasználhatjuk.

További információ:
www.agrovacio.hu

Gyuris Kálmán (Yara Hungária Kft.) 

A kén életpálya görbéje az elmúlt években elég érdekesen alakult.  Szakmai rendezvény nem múlt el  anélkül, hogy valaki ne térjen ki a kén szerepére, a termés mennyiségére, minőségére gyakorolt pozitív hatására. A felhasználás során ez már sokkal ritkábban köszön vissza. Ennek okai között első helyen a kénes nitrogén magasabb ára, (abszolút értelemben), illetve a nitrogén hatóanyagra számított egység ára szerepel. Az összes nitrogén műtrágyához képest ezeknek a termékeknek a  mennyisége a 5%-ot sem érik el, ami nagyon kevés. Az ideálisnak tartott 25-35 kg/ha hatóanyag alkalmazásához átlagosan 400-600 kg/ha műtrágya szükséges, a termékek hatóanyag-tartalmától függően.

A kén alkalmazását három szempontból érdemes vizsgálni: talaj, növény, gazdálkodó.

A talajok esetében figyelembe kell venni, hogy a kén tartalmat illetően igen nagy a különbség közöttük: a magas humusztartalmú talajok (pl. csernozjom) sokkal magasabb kén tartalommal rendelkeznek, mint az alacsony humusztartalmúak, míg laza szerkezetű talajok esetében (pl. homokos vályog) a kimosódás sokkal gyorsabb. A másik, amit a talajokkal kapcsolatban figyelembe kell venni, az a különböző kénes műtrágyák talajsavanyító hatása közötti különbség. Egy ammónium- szulfát típusú termék felhasználásakor több, mint 500 kg mész, egy kalcium–szulfát típusú termék esetén pedig 150 kg kálcium is elegendő a pufferoláshoz. A YaraBela Sulfan tökéletesen megfelel ennek az alacsonyabb mészigénynek, sokkal kevésbé savanyít! (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez a „sima” nitrogének esetében is fontos szempont kellene, hogy legyen, pl.: karbamid vs. MAS.)

A növények szempontjából a legfontosabb tényező, amivel számolnunk kell, az az eltérő igények. Kiindulásnak fogadjuk el, hogy a növények átlagos kénigénye a bevezetőben említett 25-35 kg/ha. Ehhez képest a repce esetében inkább a 40-50 kg/ha a valós igény, de a cukorrépa is inkább a 35-45 kg ként igényel. A másik fontos szempont az időzítés, amit szintén kultúránként változó: pl. az őszi búza kénigényének 60-70%-át a bokrosodástól a zászlós levél kiterüléséig tartó időszakban veszi fel, így célszerű erre az időszakra fókuszálni. A kén-nitrogén szinergista hatás az egyidejű igény, egyidejű kijuttatás esetén ideális, vagyis érdemes az olyan termékeket preferálni, ahol a S/N arány megközelíti a növény által igényelt arányokat. A Yara palettáján lévő YaraBela Sulfan alkalmazásakor a két elem aránya átlagosan már a repce igényét is kielégíti, nem beszélve a búzáról. Természetesen a vegetáció késői szakaszában a lombon keresztül történő kijuttatás szerepe is felértékelődik. A kén kijuttatásának hatékonysága, időzítése, felvehetősége, a kimosódás megakadályozása, mind a lombon keresztüli kijuttatás melletti érvek, amelyhez a YaraVita Thiotrac lombtrágyát ajánljuk, a benne lévő 750 gramm SO3 és 200 gramm N ideális összetétellel.

A harmadik és legmeghatározóbb tényező a gazdálkodó, a birtokában lévő információk (talajról, növényről), összhangba hozása a hatékonysággal, a költség/eredmény  dilemma  megoldásával. Számukra soroltam fel a legfontosabb tényezőket - a teljesség igénye nélkül - bízva abban, hogy segítségére lehettem a megfelelő szakmai döntés kialakításában!

További információ:
www.yara.hu

Hoyer Rita (Borealis L.A.T. Hungary Kft.) 

A nitrogén- és kéntrágyázás jelentősége a repcetermesztésben

A tavaszi fejtrágyával kijuttatott tápanyagok közül az őszi káposztarepce esetében is elsődleges a nitrogén. Az ammónium-nitrát és a MAS – nitrát-nitrogén tartalmuk miatt - gyors, azonnali hatást biztosítanak; míg a karbamidnak először át kell alakulnia a talajban, amely folyamat az időjárás függvényében akár hetekig is eltarthat. A MAS mésztartalma miatt is előnyösebb választás – a repce számára fontos tápelem a kalcium is. Nem szabad elfeledkezni a kénről sem: a kénes nitrogénműtrágyák használata különösen ajánlott kénben szegény talajokon, illetve olyan területeken, ahol az ősszel kijuttatott alaptrágya nem tartalmazott ként.

2018-as szántóföldi kísérleteinkben különböző repce tápanyagellátási technológiák vizsgálatát végeztük el. Az első, kontroll parcella semmiféle műtrágyát nem kapott. A második parcellánál nem került sor őszi alaptrágyázásra, és tavasszal is csak alacsony dózisú nitrogént kapott. Így terméseredménye a várakozásoknak megfelelően elmaradt a többi parcelláétól, melyek ősszel 300 kg/ha COMPLEX 15/15/15 műtrágyát, valamint tavasszal több nitrogént kaptak. A termésmennyiségek tökéletesen tükrözik az emelkedő nitrogénadagok termésnövelő hatását (2. - 4. parcella).

A repce esetében a kén, mint tápelem hatása is fontos. Kísérleteinkben is kimutatható volt, hogy azonos alaptrágyázás és nitrogénszint mellett 30 kg/ha adaggal több kén kijuttatása további termés- és olajtartalom növekedést okozott (4. - 5. parcella). Az őszi és tavaszi lombtrágyás kiegészítő kezelések L.A.T SUPREMO W 20/20/20 +B+Cu+Fe+Mn+Zn termékkel pedig szintén tovább javították a terméseredményt.

Tapasztalatainkra építve műtrágyáink közül a repce koratavaszi fejtrágyázására a NAC 27 N (MAS) mellett a VARIO 23 N +25 SO3 kénes nitrogéntermékünket javasoljuk. Tápanyagban szegényebb talajokon, illetve gyengébben fejlett növényállományok esetében célravezető lehet a VARIO 21/7/7 NPK-műtrágya használata.

Tavaszi lombtrágyázásra a magas kéntartalmú L.A.T SUPREMO L 100 B + Mo+S termékünket ajánljuk, ami a repce növekvő bórigényével együtt a növény megnövekedett kénigényét is kielégíti. Ezen kívül a kísérleteinkben már bizonyított, magas hatóanyag-tartalmú L.A.T SUPREMO W 20/20/20 +B+Cu+Fe+Mn+Zn vízoldható kristályos műtrágya lombtrágyaként való felhasználást javasoljuk.

A Borealis L.A.T Hungary Kft. 2019-ben is változatlan szakértelemmel és kiváló minőségű műtrágyákkal áll a termelők rendelkezésére. Keresse bátran értékesítő kollégáinkat!

További információ:
www.borealis-lat.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!