Heti fókusz: Ezekkel a hibridekkel termeszthetünk biztonsággal napraforgót. De mi jelenti a biztonságot?

Agro Napló
A szakértők által több oldalról is megközelíthető válaszokról olvashatunk. A hozzászólásokért kattintson!

Ezekkel a hibridekkel termeszthetünk biztonsággal napraforgót. De mi jelenti a biztonságot?

A válaszokért kattintson!

Szabó Balázs
Agromag Kft.
Sólyom János
Corteva Agriscience
Szemerits Balázs
RAGT Vetőmag Kft.
Szeleczki Attila
Syngenta Kft.

Szabó Balázs (Agromag Kft.) 

A napraforgó vetésterülete évről-évre növekszik hazánkban. 2022-ben az egy évvel korábbinál 5,8%-kal nagyobb területen, közel 700 ezer hektáron termesztették. A növekedés részben a növény jó alkalmazkodó képességének, szárazságtűrésének köszönhető. Ezenkívül a napraforgó termékei iránti kereslet is exponenciálisan növekszik. A növekvő felhasználásnak, területi részarányának köszönhetően, a napraforgó termesztéstechnológiája nagy fejlődésen ment keresztül hazai szinten. A vetésterület emelkedett és ezzel együtt a hazai gazdák nagy teljesítményű hibrideket és a hozzájuk kapcsolódó korszerű agrotechnikát alkalmaznak.

A szakirodalom szerint a napraforgó kultúrák esetében a fajtaválasztás 20-25%-ban határozza meg az elérhető termést. A piacon elérhető hibridek termőképessége egészen kiegyensúlyozott, ritka, hogy ebben a szoros versenyben olyan genetikai anyagra akadjunk, ami kiugróan jobban tud teljesíteni, mint az átlag. Ilyen ritkaságot szeretnék bemutatni, ugyanis az Őszapó először 2015-ben szerepelt a NÉBIH kisparcellás kísérleteiben, és azóta is minden évben elhozza a legnagyobb termésű napraforgó címet az étkezési és hántolási csoportban, melyben a madáreleségnek nemesített hibrideket is vizsgálják.

Mint minden évben, 2022-ben is első helyezést ért el a NÉBIH által megrendezett kisparcellás fajtaösszehasonlító kísérletben a hántolási csoporton belül. A kísérletet 10 helyen végezték és az Őszapó 12%-kal haladta meg az átlagtermést. Szombathelyen érte el a legnagyobb termését, itt 4,14 t/ha kaszattermést produkált.

A 2021-es adatok is jól szemléltetik kiválóságát. Ebben az évben 4,30 t/ha termésátlagot produkált, 15,4%-os fehérjetartalom mellett.

Mi a titka az Őszapónak?

Kiváló genetikai potenciálja mellett a betegség-ellenállóságáról beszédes tény, hogy több évben, több helyen is a NÉBIH kísérleteiben fungicid használata nélkül is meghaladta az 5 t/ha átlagtermést. Kitűnő stressztűrő képességének köszönhetően megbirkózik a változó időjárás okozta nehézségekkel. A napraforgó legérzékenyebb időszaka a virágzás idején van. Az Őszapó szétterjedt, mélyre hatoló gyökérzete miatt az aszályos virágzási időszakban is relatíve nagyobb mennyiségű nedvességet tud felvenni, megtartani, ezért a megtermékenyülést és a szemek kifejlődését is nagyobb biztonsággal tudja elérni. A nemesítője külön odafigyelt a kipergés-ellenállóság növelésére, csökkentve ezzel a betakarítási veszteségeket.

Közepes magasságú, a legnépszerűbb olajnapraforgók magasságát nem haladja meg, de széles, nagy levelei kiváló gyomelnyomó hatással rendelkeznek. Parlagfűvel erősen fertőzött területen nem ajánlott a termesztése, mert hagyományos gyomirtású hibridről lévén szó, szinte fegyvertelenek vagyunk ellene.

 

 

Próbálja ki Ön is az Őszapó hibridünket, győződjön meg a rendkívüli terméspotenciáljáról!

További kérdéseivel forduljon bizalommal területi képviselőinkhez!
www.agromag.hu

Sólyom János (Corteva Agriscience) 

Egy nemesítő vállalat, így cégünk, a Corteva Agriscience egyik alapvető célja, hogy a nemesítői munka eredményeképpen jelentkező genetikai előrehaladással hozzájáruljunk a növénytermesztés fejlődéséhez, illetve megfelelő reakciót tudjunk adni a gazdálkodók felől érkező igényekre. Ilyen igény a minél nagyobb termésbiztonság megléte. Ez kimondva nagyon egyszerű, ám konkrétumokkal hogyan és mivel jellemezhető a termésbiztonság?

Azt gondolom, kétféleképpen helyes megközelíteni a kérdést. Egyrészt célszerű vizsgálni, mekkora termés érhető el a hibrid alkalmazásával különböző körülmények között, figyelve az állomány egyöntetűségét, az adaptációs képességét a hazai viszonyokra, a kórokozókkal szembeni ellenállást vagy a szárazságtűrés mértékét. Másrészt, gazdasági megközelítéssel megfontolni az olajtartalmat, és magas olajsavas hibridek esetében az olajsav szintjét, hiszen ez is hatással van az elérhető árbevételre. Nem csupán az elérhető tonnában kifejezett termés nyújt biztonságot a termelőnek, hanem természetesen az elért árbevétel is.

A 2022-es évben tapasztalt aszály, és a vele párhuzamosan érkező rendkívül nagy számú hőségnap komoly negatív hatást gyakorolt az hazai napraforgó állományokra, ám egyúttal lehetőséget teremtett arra is, hogy meglássuk, melyek voltak a szárazságot kimagaslóan toleráló Pioneer® napraforgó hibridek.

A legújabb Pioneer® linolsavas hibridek közül kiemelkedett a P64LL155, a Express®* toleráns P64LE168 és a P64LP170-P64LP180 páros.

P64LL155

Nem herbicidtoleráns hibrid, a preemergens gyomirtást alkalmazó gazdálkodók részére javasoljuk, illetve azok részére, akik területén a méltán népszerű Viballa™ herbicidünkkel kontrolálható gyomokra kell számítani (ilyen a parlagfű, két libatop faj, selyemmályva, és szerbtövis). Bevezetését indokolta a magas termésszint, amit fejlesztési sorainkban és független hatósági kísérletben is megmutatott, 2020-ban a legmagasabb termést adta a NÉBIH kísérletében. 2022-ben is kiváló eredményt ért el, dacára a finoman szólva nem túl kedvező időjárási körülményeknek. Viszonylag korai virágzási idő jellemzi, és közepes növénymagassággal rendelkezik. Nagy méretű tányérjai lecsüngő vagy bókoló állásúak. Kórtanilag kitűnő, ugyanis a fontosabb kórokozók ellen kiválóan tolerál!

Ajánlom a termelőknek, hiszen a P64LL155 és a Viballa™ együtt nyerő párost alkot!

P64LE168

A linolsavas P64LE168 az egyik legújabb Pioneer® napraforgó hibridünk. Egyike azoknak a hibrideknek, amelyekkel elkezdjük megújítani Express® toleráns portfóliónkat.

A P64LE168 a korai érésideje végett a korábbi P63LE113 mellé érkezik a kínálatunkba, fejlesztői kísérleteinkben az egyik legalacsonyabb betakarításkori nedvesség-tartalom jellemezte, ehhez meglepően magas termés párosult. Szintén koraisága miatt kiválóan alkalmas megkésett vetésekre is, normál vetésidő mellett pedig csekély az esély arra, hogy esetleg deszikkálni szükséges az állományt betakarítás előtt.

Nagyon jó agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, a magyarországi kontinentális időjárási viszonyokhoz jól alkalmazkodik, az aszályos körülményeket jól tűri. Rendkívül egységes növényállománnyal rendelkezik, erős szára miatt megdőlésre nem hajlamos. Lecsüngő tányérállás jellemzi. Termésének olajtartalma magas. Kórtanilag is kitűnő a hazai gazdálkodók részére.

Azon termelők részére javaslom, akik kiváló adaptációs képességű korai érésidejű napraforgó hibridet keresnek!

Jelenleg a Corteva kínálatában kettő olyan hibrid szerepel, amely lehetőséget nyújt a Clearfield®** Plus gyomirtási technológiában történő termesztésre: a P64LP170 és a P64LP180. Mindkét Pioneer® napraforgó az újabb hibridek közé tartozik a magyar értékesítésben, viszont a forgalomba hozatalt megelőzően alapos tesztelésnek vetettük alá őket a fejlesztői sorainkban, ahol rendkívül sikeresen szerepeltek. Majd 2021-2022-ben az egész országra kiterjedően szerepeltek az útszéli üzemi kísérleti sorainkban, ahol alátámasztották a nemesítői kísérletekben tapasztalt termésszintet, és igazolták a kiváló adaptációs képességüket. Kórtani szempontokat figyelembe véve kiváló választás mindegyik napraforgó hibrid.

Javasoljuk mindegyiket az ország bármely talajtípusára, bármely termesztéstechnológiai intenzitáshoz.

Több kísérletben is megmutatkozott, hogy az alkalmazott tőszám emelésével folyamatos terméstöbblettel reagál mindkét hibrid. Ezt jól illusztrálja a látóképi kísérlet a P64LP170 esetében.

Mellékesen hadd hívjam fel az olvasók figyelmét arra, hogy a P64LP170 és a P64LP180 hibridből legalább 4 zsákot vásároló gazdálkodók között nyereményjátékot hirdettünk! Ennek részletes részvételi szabályzatát megtalálhatják honlapunkon!

A bevezető gondolatok között említettem, hogy egy magas olajsavas hibridnél fontos kérdés, hogy mennyire stabil az olajsav szint a megtermelt napraforgóban az adott hibrid alkalmazásával. A Pioneer® hibridekre általában jellemző, így az aktuális kínálatunkban szereplő legújabb P64HE244 és a már ismert P64HE133 és P64HE144 hibridekre is, hogy kiváló olajsav-szinttel rendelkeznek, ezt igazolja az alábbi diagram.

Az új P64HE244 az első hibrid, amely elnyerte a Protector® Szádor minősítést, ezáltal a hazai, szádorral veszélyeztetett területeken is vethető, növelve ezzel a termesztés biztonságát.

Záró gondolatként: kívánok minden gazdálkodónak eredményes napraforgó-termesztési évet, amelynek sikeréhez megfelelő genetikai alap biztosításával kívánunk hozzájárulni!

További információ:
www.corteva.hu

*Az Express az FMC-Agro bejegyzett márkaneve ** A Clearfield® márkanév a BASF bejegyzett védjegye

Szemerits Balázs (RAGT Vetőmag Kft.) 

Az 2022-es év szárazsága óriási károkat okozott a hazai növénytermesztésben. Bár a napraforgók a többi növényfajhoz képest jobban tudtak alkalmazkondi az aszállyal szemben, hibridenként óriáis különbségek voltak megfigyelhetők! Ez az év tehát remek alkalom volt arra, hogy az RAGT Vetőmag Kft. napraforgó hibridei megmutassák a bennük rejlő potenciált, amely a biztonságos és retábilis napraforgótermesztés alapkövét képezi a nehéz termesztési körülmények között.

A cég napjainkra olyan napraforgó hibrideket tud a partnerei számára javasolni, amelyek magas terméspotenciáljuk mellett magas olajtartalommal is rendelkeznek. Ez pedig egy különösen száraz évben, amikor az átlagosnál alacsonyabb termés várható, plusz profit elérését teszi lehetővé. A „bónusz olaj - Napraforgó - Hatékony” szimbólummal ellátott hibridek olajtartalma 3 százalékkal a piaci átlag felett van.

A KELLŐ FIGYELEM A GENETIKAI POTENCIÁL MAXIMALIZÁLÁSÁÉRT!

A termesztési körülmények nagy befolyást gyakorolnak a végső olajtartalomra. A szemek kitelítődésekor a jó feltételek megteremtése és a preventív növényvelemi kezelések betartása pozitív hatással van a növény olajtermésére és olajtartalmára. Az optimálisnál alacsonyabb növénysűrűség és a heterogén kelés pedig negatív hatást gyakorol.

A VIGORplus szimbólum egy olyan genetikai tulajdonságot jelöl, amelyet több éven át (legalább 3 évig) vizsgálnak az egyes hibridekben.

A VIGORplus-os hibrid tulajdonságai:

Intenzív fejlődés
A növények kevesebb ideig vannak kitéve a kártevők káros behatásainak.

Homogén kelés
A növények egyforma fejlettségűek.

Kiváló gyomelnyomó-képesség
A növények gyors sorzáródásának köszönhetően a gyomosodás mértéke csökken.

A VIGORplus-os hibridek előnye a kontrollhoz képest

 

A fent említett stabil genetikai háttérel már egyre több Clearfield ®-es, Clearfield Plus ®-os és Experess ®toleráns RAGT napraforgóhibrid rendelkezik.

A Clearfield ® toleráns termékpalettában új hibridek az RGT GUILLERMO CLP az RGT CHARLLOTTE CL, amely a középérésű magas olajsavas hibridek. Míg az RGT GUILLERMO egy magas Clearfield Pluszos ® gyomirtású hibrid, addig az RGT Charllotte egy Clearfieldes®- közepes növénymagasságú hibrid. Mind a két hibrid homogén növényállományt képez és erős szárral rendelkezik, amely dőlésre nem érzékeny. Bókoló tányérállás jellemző mindkét hibridre. A legújabb RM9-es génrezisztenciával rendelkeznek, amely teljes körű rezisztenciát biztosít a peronoszpórával szemben. Továbbá jó betegségellenállósággal jellemzi őket, tányér- és szárszklerotínia, valamint a fómával szemben. Országos átlagtermésük a RAGT fejlesztői kísérletekben 4 helyszín átlagában egyformán 31,9 q/ha volt (1. ábra). A tavalyi 2021-es évben a az RGT Gulliermo CLP az Ete (Komárom megye) fajtasorban elérte az 5,07 t/ha-os termésátlagot, míg az RGT Charllotte ugyanebben az évben a bólyi RAGT fejlesztői kísérletben 4,89 t/ha-ral végzett az első helyen.

 

1. ábra: 2022-es RAGT fejlesztői kísérletekben szereplő hibridek átlagtermései (4 helyszín). A VT rövidítések a kísérletben szereplő versenytárs hibrideket jelölik

A Clearfield Plus ®-os RGT VALLENCIA CLP közép-korai linolsavas hibrid. Középmagas növénymagasságú, szintén bókoló tányérállású napraforgó. A legújabb RM9-es génrezisztenciával rendelkezik. Diaportés szárfoltossággal és szár szklerotíniával szemben nagyon magas toleranciával, míg fómával és rozsdával szemben jó toleranciával rendelkezik. Szádorral szemben A-G rasszig rezisztens. Homogén megjelenésű, erős gyökérzetű hibrid, amely elsősorban a közepes és kiváló adottságú napraforgó területeken képes a rendkívüli terméspotenciál elérésére. A 2021-es békéscsabai RAGT fejlesztői kísérletben 5,21 t/ha-os termésével az első helyen végzett.

Szintén egy újdonság, hogy az RGT INTERSTELLAR SU mellé megérkezett a második Express®-toleráns napraforgó az RAGT Vetőmag Kft. kínálatában, mely az RGT VOLLTER SU névre hallgat. Ez a korai-középkorai, linolsavas hibrid annak ellenére, hogy szulfonil-urea-rezisztens (SU), nagyon kedvező 195-200 cm-es nönymagassággal rendelkezik. A piacon lévő átlagosan 205-210 cm Express®-toleráns napraforgókhoz képest, sokkal könyebben kezelhető állományt alkot. A hibrid a piacvezető Expressz®-toleráns versenytársakhoz képest extenzív körülmények között hasonló míg intenzív körülmények között sokkal jobb eredményt ér el. Szádor rezisztenciája (A-G rasszig) mellett RM9-es prenoszpórarezisztenciával, kiemelkedő tányér szklerotíniával, valamint jó fómával, rozsdával szembeni toleranciával rendelkezik. Átlagos olajtartalma 48-49 %.

Mindezek ismeretében biztatjuk a gazdálkodókat, hogy bátran válasszanak az RAGT Vetőmag Kft. napaforgó hibridei közül, annak figyelembevételével, hogy milyen területi és technológiai intenzítással termesztik ezt a növényt.

 - a másik út a sikerhez!

További információ:
www.ragt-vetomag.hu

Szeleczki Attila (Syngenta Kft.) 

A biztonság nem egyenértékű a nagy terméssel, amelyre néha elsőként gondolunk. Nagy remények, nagy bukások. A biztonságot a kiszámíthatóság, a kisebb mértékű ingadozások, nagyobb rugalmasság jelenthetik többek között. A magasból nagyobbat lehet esni, mondják egyesek és ez így is van a növénytermesztésben is.

A növény szája a gyökere, sőt a gyomra is egyben, ha a tápanyag feltárását, felvételét, felvételének helyét hasonlítjuk az állatok szervezetéhez. Az állattartásban alfa és omega a tápanyag hasznosítás, legjobban tőle függ az eredményesség.

Nincs ez másként a napraforgó termesztésben sem. A gyökérzet sajátosságai, a fejlődése és működése nagyban befolyásolja, különösen mostanság, a hibridek termésbiztonságát. A Syngenta portfólió összeállításában minden olaj- és herbicid szegmensben arra törekszünk, hogy legyen egy igényes, kényeztetést kívánó, de azt megháláló hibrid mellett egy strapabíró, majdnem pofontűrő is a necces helyzetekre (1.táblázat).

A tűrőképesség az erőteljes, mélyebbre hatoló gyökérzetnek, jobb hő- és szárazságtűrésnek köszönhető. A biztosnak érzett, habár az érzések becsaphatók, tábláinkba válasszuk a bal oldali hibrideket, míg a nehezebb helyzetekre vessük be, vessük el a jobb oldaliakat. Nos a középsők azok, ahol nem kell sokat gondolkoznunk.

A biztonságot a kórokozók is veszélyeztetik. A klímaváltozás, amelyben most élünk, kedvez a melegigényes kórokozóknak mint a Macrophomina phaseolina (fakószürke szárrothadás) (1. kép). A kémiai növényvédelem, de a nemesítés sem tud egyelőre biztos megoldást kínálni ellene. A vetésváltás, számos gazdanövénye miatt nem játszik szerepet, így a könnyebb talajú, gyorsabban felmelegedő, hőstressznek jobban kitett táblák esetében marad a sakkozás a tőszámmal, zöld száron később érő, vegetatív jellegű hibridek vetése, hogy csökkentsük a kórokozó esélyeit és növeljük a termésbiztonságot.

1. kép: Macrophomina által felélt bélállomány szürke mikroszkleróciumokkal (fotó: Szerző)

A napraforgó peronoszpóra más okból okozhat problémát mint a Macrophomina, mivel nem melegigényes. A napraforgó peronoszpóra túlélő oospórái jelentik a problémát, amelyek életttartamára alapozó megoldás a 4-5 éves vetésváltás. A 4-5 év jól hangzik, de 600 ezer ha feletti napraforgó vetésterületnél egyre nagyobb eséllyel kerül a napraforgó olyan táblába, ahol a peronoszpóra fertőzés kockázata magasabb. A napraforgó mellett fészkes virágú gyomnövények is segítheti a túlélését. A napraforgó jól fizető növény, így jó földekbe kerül, szorosabb vetésváltással. Így nekünk kell plussz védelemről gondoskodni. Ennek egyik útja az M9-es hibridek vetése, ez legyen fontos paraméter a hibrid választásnál, ott ahol egyre gyakrabban találkoznak a betegség primer tüneteivel (2. kép), míg a másik a komplexebb csávázószeres védelem.

2. kép: A napraforgó peronoszpóra primér fertőzés tünetei, márványott jégvirág szerű tünetek a levélerek mentén (fotó: Szerző)

A Syngenta legtöbb hibridje már M9-es reziszencia fokozattal és egy egyedülálló induló védelemmel is rendelkezik. Az Elavation csávázási technológia, amely négy fontos komponensének köszönhetően csúcsvédelemet biztosít minden egyes elvetett Syngenta napraforgó hibridnek. A klasszikus peronoszpóra elleni fungicidje, a Plenaris új hatásmechanizmussal bír a veszélyes kórokozó ellen, de ez mellett kapott egy egyedi belső rezisztenciát fokozó komponenst a Ressivit is. A Ressivi miként a Covid elleni védőoltás az emberi szervezetben, ellenanyag termelésre serkenti a napraforgóinkat.

Adjon meg minden lehetőséget, hogy a külső körülmények minél kevésbé befolyásolják a profitábilis napraforgó termés céljait.

További információk:
www.syngenta.hu

A Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye
Az Express® az FMC bejegyzett védjegye -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!