Heti fókusz: Ezek a legeslegújabb repcehibridek!

Agro Napló
Elkezdődött a repcefajta-választási szezon, összeállításunkban a legújabb repcehibrideket mutatják be a nemesítőházak képviselői.

Ezek a legeslegújabb repcehibridek!

A hozzászólásokért kattintson!

Perényi Marianna
Bayer Hungária Kft.
Fehér Gyöngyi
Caussade Semences
Hungary Kft.
Sólyom János
Corteva Agriscience
Dr. Kismányoky András
KWS Magyarország Kft.
   
Dr. Vasilis Gegas
Limagrain Europe
Szemerits Balázs
RAGT Vetőmag Kft.
Pálffy András
RAPOOL Hungária Kft.
 

Perényi Marianna (Bayer Hungária Kft.) 

DK EXCITED – izgalmas újdonság a DEKALB kínálatában

A mezőgazdaságban minden év tartogat meglepetést, nem volt ez másként most sem. 2019 ősze a repce számára kedvező volt, az állományok jól indultak a télbe. Ám idén tavasszal az időjárás és a koronavírus fertőzés okozta helyzet nem adott okot túlzott optimizmusra a repce termesztőknek sem. Senki nem számított, nem is számíthatott erre. Az azonban egyre egyértelműbb, hogy a váratlan helyzetekben is biztos teljesítményt nyújtó repce hibridekkel érdemes tervezni a jövőben. Erre a feladatra jó megoldás a DK EXCITED, a DEKALB portfólió újdonsága: egy kiemelkedően magas terméspotenciállal, magas olajtartalommal és termésstabilitással rendelkező hibrid. Eltérő területi viszonyok és évjárat hatások mellett is számítani lehet termőképességére. Kirobbanó tél előtti fejlődése lehetővé teszi az eredményes termesztést akkor is, ha az optimális vetésidő nem tartható. Szélesebb időintervallumban vethető, a megkésett vetésnél sem okoz gondot az átteleléshez optimális fejlettség elérése. Jó télállóság után gyorsan fejlődő, homogén állományt ad. Közép-korai virágzású hibrid, kiváló megdőlés és kipergés ellenállósággal rendelkezik.

A DK EXCITED a DEKALB portfólió első tarlórépa sárgaság vírus (Turnip Yellow Virus – TuYV) rezisztens hibridje. Ez a levéltetvek által terjesztett vírus a terméskiesés mellett olajtartalom csökkenést, erukasav és glükozinolát tartalom növekedést okozhat. Bár 2020-ban még alkalmazhatóak a vírust terjesztő levéltetvek ellen megfelelő hatékonysággal rendelkező növényvédő szerek, a jövőre gondolva érdemes a vírusfertőzés ellen a nemesítés eredményit is alkalmazni. Emellett a rendelkezésre álló vetőmag csávázás nyújtotta védelmet is érdemes használni. A DEKALB repce hibrideket az elérhető legmagasabb szintű, ACCELERON ELITE vetőmag védelemmel kínáljuk. Ez 2020-ban a DK EXCIETD esetében Scenic Gold gombaölő és Buteo Start rovarölő szeres csávázást jelent. Komplex védelmet biztosít a repce korai fejlődése idején támadó kórokozókkal és kártevőkkel szemben, így az ACCELERON ELITE kétfrontos védelemmel biztosítja a termést a tél beállta előtt.

A DK EXCITED termesztését olyan termelőknek ajánljuk, akik készek kipróbálni egy olyan rendkívüli terméspotenciállal rendelkező új hibridet, amely bármelyik hazai termőhelyen kiválóan teljesít.

További információ:
www.dekalb.hu

Fehér Gyöngyi (Caussade Semences Hungary Kft.) 

Folyamatosan pörög a Caussade repcekínálata. Az elmúlt évek mindegyikében az értékmérő tulajdonságok finomítására helyezve a hangsúlyt újabb és újabb a hazai termesztési adottságok mellett kiválóan termő és alkalmazkodó hibridekkel leptük meg termelőinket. A 2015-16-ban piaci ismertséget nyert SIRTAKI CS, MEMORI CS hibrideket és ZAKARI CS fajtát 2019-ben követte a Magyarországon elismerést nyert ETENDAR CL. Nem titkolt szándékunk, hogy a pesticidek körének folyamatos szűkülése mellett is megőrizzük azt az egészséges állományt és minőségi árualapot biztosító termékkört, melyet már megszoktak a kiemelkedő hozamokhoz szokott Caussade vetőmagokkal gazdálkodó partnereink.

Az idei vetési szezon repcekínálatának összeállításakor és új hibridjeink bevezetésével a magas szintű betegségekkel szembeni ellenállóságot és az optimális biomassza tömeget, mint költségcsökkentő tényezőt az érésidő szortimenttel a vetésidő rugalmas megválasztásának lehetőségét tartottuk szem előtt. Két idei újdonságunk a CSZ 18999 CL és a SIDONI CS is a nagy termés- és olajhozamú, profittermelő repcéink körébe tartoznak.

A CSZ 18999CL a MEMORI CS Clearfield változata. Így hasonlóképpen, mint a MEMORI CS-t ez az idén engedélyezett középérésű hibrid is kiváló egészséggel bír az egész vegetáció során. Az állományvédelmet biztosító genetika fontos elemei mindkét hibridnek a TyUV -Tarlórépa sárgaság vírussal szembeni és a Phoma² rezisztencia. Emellett a Cylindrosporiummal, Verticiliummal, Sclerotiniával szembeni tolerancia szintjük is kiemelkedő. Mindehhez járul a termésszintet kedvezőtlenül befolyásoló, nehezen irtható gyomok elleni Clearfield herbicid rezisztenciája is. A CSZ 18999 CL is ezermagtömegének köszönhetően kiváló vigorral, erőteljes őszi fejlődéssel, nagyon jó hidegtűréssel, telet követően tavasszal korán megindul (1. kép). Tavaszi felnyurgulásra nem hajlamos. Hajtásrendszerén hosszú, – a másik új hibridünk – a SIDONI CS-énél később induló, európai átlagot tekintve 20-25 napig tartó virágzású (2. kép). Középkései éréssel neveli ki a nagy mennyiségű 44% feletti olaj és 21% feletti fehérjetartalmú magvakat. Csakúgy, mint a MEMORI CS, új hibridünk is nagyon kiegyenlített, 15-17%-al magasabb hozamszintet mutatott mind az évek közötti, mind az európai termesztési régiók közötti összehasonlítások során. Kiváló a környezeti alkalmazkodóképessége. Optimális átlag magassága 160-161 cm, mely mind a vastag becőréteget kedvelők szemének, mind a betakarítás hatékonysága szempontjából kedvező (3. kép).

1. kép

2. kép

3. kép

A SIDONI CS a CSZ 18999 CL-nél és a Sirtaki CS-nél korábbi, átlagosan április 22-május 15. közötti fővirágzási idejű. Azon termelőinknek ajánlott, akik a középkorai-korai érésű repcéket választják. A SIDONI CS esetében a kettős Phoma, így RLM7 rezisztencia mellett  számolhatnak a fő repce betegségekkel szembeni kiemelkedő toleranciával együttjáró mérsékelt fungicid költséggel. 153-154 cm magasságú hibridünk őszi kezdeti fejlődése, vigora erőteljes. Kiválóan erős gyökérzettel megy a télbe, majd tavasszal jellemzően, rendellenes felnyurgulás nélkül, közepes hajtáshossz növekedési intenzitással, de gazdag oldalhajtás fejlesztéssel indul újra (4. kép). A sűrű, vaskos becőinek érése is középkorai (5. kép). 4 év átlagában mért termése mutatja környezeti stabilitását. Kísérleti átlaga 4-5 t/ha közötti, de üzemi körülmények között is átlagos technológia mellett jóval meghaladhatja hozama a biztos jövedelmezőséget jelentő 3-3,5 t/ha termésszintet (6. kép). Magas ezermagsúlyú magtömegének kineveléséhez kitűnő talajtűréssel bíró ideális vegetatív biomasszát nevelő hibridünket laza és mélyrétegű talajokra egyaránt ajánljuk.

4. kép

5. kép

6. kép

Az idei évben minden termékünkre vonatkozóan „ 30 hektárt fizet, 40 hektárt vihet” akciónkkal, valamint az eddigi másfél millió mag/zsák helyett a 2020-as szezontól a 1,5 millió élőcsíra/zsák kiszereléssel az input költség csökkentésével járulunk hozzá a repce jövedelmezőségéhez.

További információ:
www.caussade-semences.hu

Sólyom János (Corteva Agriscience) 

„Két éve örömmel fogadtam a PT271 hibridünk cégünk palettájára érkezését. Akkor a fejlesztési kísérletek eredményei alapján joggal vártam, hogy egy remek teljesítményű hibridet fogunk megismerni. Nem csalódtam, hiszen így is történt. Hasonló gondolataim támadnak a PT293 bevezetése során, mert biztos vagyok benne, hogy egy olyan hagyományos (magas), dinamikus növekedésű repce érkezik a magyarországi termelők kezébe, amelyről az előzetes tesztek alapján kijelenthető, hogy előrelépést fog jelenteni termésstabilitás és termésmennyiség tekintetében egyaránt, mindemellett az olajtartalmát látva is a legjobbak közé sorolható. Ajánlom figyelmükbe!”

PT293

HIBRIDTULAJDONSÁGOK

  • A hagyományos magas repcéink között a legmagasabb termőképességgel rendelkezik.
  • A Phoma elleni toleranciában és olajtartalomban a Pioneer repceportfólió legjobbja.
  • A hibrid tavaszi újraindulása jóval gyorsabb a többi magas hibridünkhöz képest. Ezzel a tulajdonságával jobban alkalmazkodik a változó klimatikus viszonyokhoz.
  • A PT271-hez és a PT275-höz képest 1-2 nappal korábban virágzik, tenyészidőben viszont nincs közöttük különbség.
  • Pergésellénállóságban az egyik legjobb a Pioneer portfolióban.

TERMESZTÉSI AJÁNLÁS

A PT293 szépen illeszkedik a már termesztésben lévő PT271 és PT275 sorába. Azoknak a repcetermesztőknek ajánljuk, akik szívesen kipróbálják az innovatív hibrideket.

További információ:
www.corteva.hu

Dr. Kismányoky András (KWS Magyarország Kft.) 

KWS ŐSZI KÁPOSZTAREPCE HIBRIDEK EGY TÖKÉLETES FEJLŐDÉSHEZ

  • intenzív korai fejlődés, felkészülve az őszi és téli kihívásokra
  • kimagasló télállóságának köszönhetően kirobbanó állományfejlődés tavasszal
  • kiemelkedő fómás betegséggel szembeni ellenállóképesség
  • magas terméspotenciál és magasfokú ellenállóság a kipergéssel szemben

KWS repce hibridek: Kulcs a sikerhez! (VIDEÓ)

A KWS vállalat olyan egész Európára kiterjedő kísérleti hálózatban tesztelt repce hibrideket kínál a gazdálkodóknak, amelyek eltérő termesztési adottságokhoz is kiválóan alkalmazkodnak.

Kiemelkedő tulajdonságaik:

A piacvezető KWS idei repce újdonságai!

FELICIANO KWS – Az egészség bajnoka (VIDEÓ)

  • RlmS fóma rezisztenciával rendelkezik
  • kiváló genetikai TuYV ellenálló képesség
  • erőteljes őszi és tavaszi fejlődési erély jellemzi
  • kiváló tavaszi fejlődési erélye segít a repce kártevőkkel szembeni védekezésben
  • a növény optimalizálja az asszimilátumok beépülését,biztosítva az egészséges és ellenálló növényi részeket abolhabogarak, levéltetvek stb. nyomásainak kezelésére
  • erős betegségekkel szembeni védelem és magas termésjellemzi
  • bárhol termeszthető, ahol fóma fertőzéssel kell számolni vagy a betegség komoly problémákat okozott az elmúlt években

CRISTIANO KWS – A kirobbanó erő (VIDEÓ)

  • középkorai hibrid
  • Rlm7 fóma rezisztenciával rendelkezik
  • nagyon jó toleranciával bír Sclerotinia ellen
  • szempergés ellenálló
  • stabil szár jellemzi
  • normál és kései vetési időpontokra is alkalmas
  • gyors őszi fejlődési erély jellemzi
  • jó télállósággal bír
  • kicsit korábban virágzik a többi új KWS hibridhez képest
  • a fejlődés ritmusa tavasszal kiegyensúlyozott
  • nagyon erős elágazás készséggel bír
  • kipergés ellenállósága miatt később is betakarítható
  • olajtartalom 45%
  • fehérjetartalom 37%
  • alacsony glükozinolát tartalom 12,5% 

KWS CYRILL CL – A megbízható olajforrás

  • A KWS CYRILL CL repce hibriddel a Clearfield® szegmensben is képviselteti magát a KWS a Magyarországon államilag elismert fajtával
  • A tesztelési időszakban mutatott közel 6%-os terméselőnyével az éréscsoportjának meghatározó tagja
  • Mind a mennyiségi, és mind a minőségi paraméterek alapján is egy kiváló lehetőség azoknak a termelőknek, akik Clearfield® technológiát alkalmaznak
  • A kimagaslóan jó télállóság és a tavaszi fejlődési erély szintén garancia arra, hogy a vegetációs időszak végén egy a NÉBIH által is megerősített 5%-os olajtermés többletet produkáljon a versenytársaihoz képest.

Keresse területi képviselőinket és legyen részese a sikernek!

További információ:
www.kws.hu

Dr. Vasilis Gegas (Limagrain Europe) 

A termesztendő hibrid kiválasztásához kulcsfontosságú megérteni azt, hogy annak genetikai tulajdonságai hogyan segítik elő a legmagasabb termés elérését, illetve megóvását a termést csökkentő tényezők sokaságától - vallja Dr. Vasilis GEGAS nemesítő, a Limagrain európai repce portfolió menedzsere, akit a repce nemesítésben elért eredményekért az európai vetőmag szektor 20 leginnovatívabb nemesítője közé választotta a European Seed Magazin!

Az integrált növénytermesztésben a genetika szerepe az, hogy a növényben rejlő terméspotenciál és a realizált termés között fennálló rést az agrotechnikai és kémiai megoldásokkal kiegészítve áthidalja. Nemesítőink először olyan repce hibrideket állítottak elő, amelyek egy genetikai tulajdonság révén képesek voltak célzottan segíteni például a kipergés vagy a fóma jelentette kockázat csökkentését.

Jelenlegi hibridjeink több különböző tulajdonság kombinációit tartalmazzák, széleskörű genetikai biztonságot nyújtanak a tenyészidőszak különböző fázisaiban fellépő kockázatok kezelésében és a termés megóvásában.

Ezzel nem csak rugalmasságot biztosítanak a technológiában, hanem a terméspotenciál nagyobb mértékű kihasználást, azaz egy adott évben vagy termőhelyen, nagyobb termésszint elérését teszik lehetővé.

Az idei évben először bemutatkozó repce hibridjeink:

 LG AMBASSADOR a termés nagykövete, kínálatunk legsokoldalúbb hibridje.

Termése a magyarországi fajtaminősítő kísérletek kétéves összesítésében 14,5%-al haladta meg a sztenderdek átlagát.

Középmagas, erős szárú hibrid, nagyon jó általános betegség ellenállósággal. Nagy termőképessége és termés stabilitása a kiváló nitrogén hasznosító képességének köszönhető, ami mellett Rlm7 fóma rezisztens, TuYV rezisztens és kipergés ellenálló.

Az LG AMBASSADOR terméselőnye a fajtaminősítő kísérletekben

Forrás: NÉBIH, fajtaösszehasonlító kísérletek, középérésű hibridek, 2018. – 2019. évek átlaga.

 LG CONSTRUCTOR CL az építő többlet!

Az első Clearfield® repce, amely rezisztens a tarlórépa sárgaság vírusával szemben. Az LG ARCHITECT Clearfield® verziója. Termése a fajtaminősítő kísérletek első évében 15%-kal meghaladta a sztenderd hibridek átlagát.

Érdemes kipróbálnia, ha Clearfield® gyomirtást igénylő repce területeire kiemelkedő termőképességű hibridet keres.

Az LG CONSTRUCTOR CL terméselőnye a fajtaminősítő kísérletek első évében

Forrás: NÉBIH, fajtaösszehasonlító kísérletek, középérésű IMI hibridek, 2019.

 LG ALASCO legújabb gyökérgolyva rezisztens hibridünkkel célunk, hogy a veszélyeztetett területeken gazdálkodóknak a leghatékonyabb genetika megoldást biztosítsuk. Azokban a régiókban ajánljuk, ahol már jelen van a gyökérgolyva, vagy a környezeti feltételek adottak a fertőzés kialakulásához.

A gyökérgolyva fertőzésére elsősorban Nyugat-Magyarország savas kémhatású talajain, a mély fekvésű, vizenyős területeken lehet számítani. Potenciális veszélyt hordoznak még Borsod-Abaúj-Zemplén-megye és a Nyírség savanyú talajai is

Tudjuk, hogy a fajtaválasztás nem csupán vetőmag vásárlást jelent, ezzel együtt Ön a nagyobb termés, jobb termésbiztonság lehetőségét is biztosítani kívánja.  Ehhez járulunk hozzá azzal, hogy legújabb repce vetőmagjaink a legkorszerűbb kutatási és fejlesztési eredményeket hordozzák magukban.

További információ:
www.lgseeds.hu

Szemerits Balázs (RAGT Vetőmag Kft.) 

RGT AMAZZONITE, avagy a repcék gyöngye

Az RGT Amazzonite nem véletlen kapta ezt a nevet, hiszen az elmúlt években kiemelkedően teljesített a hazai repceterületeken.

1. kép: RGT AMAZZONITE

A képre tekintve már rögtön feltűnik, hogy a csapadékmentes tél és a száraz tavasz ellenére is haragoszöldek maradtak a növények levelei. Ez a jelenség egyfelől jó betegségellenálóságáról, másfelől kiemelkedő szárazságtűréséről árulkodik. Az erős szárakon sok elágazás látható, melyeken sűrű, tömött becőréteg helyezkedik el. A becők hosszúak és kellően teltek, amely a magas ezermetömegről ad tanúbizonyságot. Néhol észrevehető egy-egy virág is, ami arra enged következtetni, hogy a hibrid még képes további terméskötődésre, abban az esetben, ha az időjárás egy hosszabb negatív periódus után pozitívra vált.

A hibrid a közép-korai éréscsoportba tartozik. Jó kezdeti fejlődés és tavaszi szárbaindulás jellemzi. Ehhez párosul egy magas, robusztus küllem és homogén növényállomány. A jó állóképesség mellett az átlagosnál jobb kipergésellenállóságot mutat. A fómarezisztenciája kvantitatív, vagyis alap rezisztenciának is nevezhető, ami több gén együttes hatásán alapszik. Bár a kórokozó tünetei megjelennek a levélen, de a betegség jelentősebb gazdasági kárt nem tud okozni a növényben. Minden új repcehibrid rendelkezik ezzel a típusú rezisztenciával. Továbbá a hibrid magasfokú toleranciával rendelkezik Tarlórépa sárgaság vírussal szemben (TuYV), ami szintén jelentős szerepet játszik a termésbiztonság hatékonyságának növelésében.

A hibrid mind a tavalyi mind a tavaly előtti évben kiemelkedően teljesített a hazai kísérletekben. A 2018-as NÉBIH fajtakísérletben 7,19 t/ha-t tudott a Gyulatanyai termőhelyen, ami a sokéves átlagokhoz képest is egy egészen kiemelkedő teljesítménynek mutatkozik.

2. kép Magtermés diagram (t/ha)

A NÉBIH kísérletek szerint a hibrid termésátlaga egy csapadékosabb évben, mint amilyen a 2018-as év is volt, képes a 4,71 t/ha-os átlagtermésre. Ezzel szemben egy szárazabb, rosszabb csapadékeloszlású évben, mint amilyet 2019-ben tapasztaltunk, a hibrid 4,2 t/ha-t tudott. Ez az eredmény 1,2 t/ha-ral volt több a tavalyi 3 t/ha-os országos átlaghoz képest. Az elmúlt két év kísérletei azt mutatják, hogy a hibrid mind kedvező, mind pedig kedvezőtlen éghajlati adottságok mellett is képes a 4 t/ha feletti termésátlag elérésére.

Az RGT Amazzonite olajtartalma 45-50 % között helyezkedik el. A hibrid egyike azoknak az RAGT-s anyagoknak, amelyek akár az 5 %-os bónuszolaj elérésére is képesek. A NÉBIH-es fajtakísérleti vizsgálatokban 2018-ban 103,6 %-kal, míg 2019-ben 113,7 %-kal teljesített jobban az átlagnál. Ezen felül az erukasav (nehezen lebomló zsírsav) és glükozinolát (biológiailag hátrányos) tartalom határérték alattinak bizonyult. A hibrid fehérjetartalma pedig 20-21,7 %.

A javasolt termőtőszám 25-40 növény/m2 és az ajánlott vetésidő augusztus 15.-szeptember 15. között van. A korai vethetőség közepes tőszámmal történik. A hibridet mind ősszel, mind tavasszal ajánlatos regulátorozni. A kedvező területi adottságokat meghálálja, de a gyengébb, szárazabb körülmények között is eredményesen termeszthető.

Az RGT AMAZZONITE egy olyan hibrid, amely széles adottságok mellett termeszthető, köszönhetően a jó alkalmazkodóképességének képességének, valamint az új genetikailag beépített hatékonyságnövelő tulajdonságoknak (TuYV tolerancia, kvantitatív fóma rezisztencia, 5 % bónusz olaj). Termesztése biztonságosabb, így minden évben stabilan magas terméshozamok elérésére képes, amely hosszútávon kiszámítható és nyereséges helyzetbe hozza a termelőt.

RAGT – a másik út a sikerhez!

További információ:
ragt-vetomag.hu

Pálffy András (RAPOOL Hungária Kft.) 

Az elmúlt években a hosszan elnyúló meleg őszi időjárás kedvezett a levéltetvek elszaporodásának. A levéltetvek szívogatásukkal nemcsak értékes tápelemeket vonnak el a fiatal repcenövényektől, hanem a tarlórépa-sárgaságvírus (TuYV) vektorai is. A vírus tünetei nehezen ismerhetőek fel: a leveleken pirosas (antociános) elszíneződés formájában jelentkeznek, ami könnyen összetéveszthető akár a relatív tápanyaghiánnyal is, ezért a pontos azonosításához laboratóriumi vizsgálatokra van szükség. A vírusfertőzés következtében a növények gyengülnek, áttelelésük romlik és lassabban fejlődnek. A betegség összességében akár 10-20 százalékos termésveszteséget is okozhat.

A tavaly már bemutatott, tarlórépa-sárgaságvírusnak ellenálló DYNAMIC hibridünk mellé idén érkeznek a szintén vírusellenálló DUKE és KELTOR hibridek. Az elmúlt években számos helyen vizsgáltuk a repceállományokat, és gyűjtöttünk növénymintákat, melyeket laboratóriumban elemeztünk. Méréseink igazolták, hogy az ezzel a genetikával rendelkező hibridek szöveteiben a víruspartikulumok szignifikánsan alacsonyabb mértékben halmozódnak fel, mint a hagyományos hibridek esetében.

A vírusellenállóság tulajdonság másik pozitív hozadéka, hogy a DUKE és a KELTOR is rendkívül jó vigorral és tápanyag-reakciós képességgel rendelkezik, ezért a fejlődésük során több tartalék tápanyagot képesek felhalmozni, így könnyebben vészelik át a szélsőséges időjárás okozta stresszhatásokat, fokozva ezzel termésstabilitásukat.

A DUKE kiemelkedő hozamú, korszerű, korai érésű, rendkívül magas olajtartalmú hibrid. Tavaszi fejlődése és virágzása korai. Állománya közepes magasságú, megdőlésre nem hajlamos. A hibrid széles körű védelemmel ellátott a kórokozókkal szemben, és az RLM7-es rezisztenciagénje kiválóan védi az őszi fómás fertőzések ellen.

A hibrid későn is vethető, ekkor nincs szükség erőteljes regulálásra. Korán vetve azonban 4–6 leveles állapotban regulátorral kell kezelni az állományát. Betakarításának tervezhetőségét segíti kipergés-ellenállósága: becői jobban ellenállnak a külső fizikai behatásoknak, minimalizálva ezzel a pergési veszteséget.

A fajtaregisztrációs hazai vizsgálatok során a sztenderd hibridek termésszintjét 9 százalékkal múlta felül. A hibrid két év után, 2019-ben részesült állami elismerésben. A NÉBIH 2018–2019-es eredményei alapján éréscsoportjában magasan a legjobb olajtartalmat érte el.

A korai érésű KELTOR az első kompakt típusú hibridünk. Termésszintje megegyezik a magas és kései hibridek hozamával. Őszi fejlődése során közepes lombtömeget fejleszt, ezért a tél előtti túlfejlődés kockázata is alacsony. Tavasszal gyorsan nő, korán virágzásnak indul. Késő tavasszal, a virágzás végéig, becőérés kezdetéig a hagyományos hibridekkel azonos ütemben fejlődik, majd azt követően a szár növekedése lassul, és a növény a becőtelítődésre fordítja az energiáit. A KELTOR évjárattól függően 10-15 centiméterrel lehet alacsonyabb a magas termetű hibridekhez képest.

A vírus mellett a fómás fertőzésekkel szemben is védett, mivel szülői vonalai – nemesítőink munkájának köszönhetően – kvantitatív rezisztenciával rendelkeznek. Széles vetésidő-intervallumú hibrid. Száraz tavaszi időjárási körülmények között regulátoros kezelése elhagyható, megdőlésre nem hajlamos. A KELTOR aratási munkálatai kompakt méretéből és jó állóképességéből adódóan kifejezetten könnyen és költséghatékonyan elvégezhetőek, korai érésével pedig segítheti a betakarítás ütemezését.

Tavaly korlátozottan már elérhető volt a CLAVIER CL hibridünk. A CLAVIER CL a Clearfield-szegmensben egyedülálló módon rendelkezik az RLMS fómarezisztencia-génnel. A leveleken megjelenő őszi fómafertőzés során a gomba a repce szállítószöveteibe kerül, majd a levélnyélen keresztül akár a szártőig is terjedhet. Az RLMS gén a fóma szárrákos betegségével szemben nyújt hatékony védelmet. Csökkenti a megdőlés kockázatát, illetve javítja a gyökérnyaki részen található szállítónyalábok hatékonyságát. A CLAVIER CL hibrid korai-középérésű, nagy termőképességgel és olajtartalommal rendelkezik. Széleskörűen használható, laza és kötött talajokon egyaránt.

Új repcehibridjeink vetőmagja gomba- és rovarölő szerrel csávázva, a kezdeti fejlődést segítő kiegészítő kezeléssel ellátva, a KELTOR és CLAVIER CL hibrideké pedig ezenfelül frakcionált, kiemelkedő méretazonosságú formában érhető el.

További információ:
www.rapool.hu

  -an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Heti fókusz: Stabil repce, stabil piac

Innovatív hibridekkel és technológiai fegyelemmel kiküszöbölhetjük a hatóanyag visszavonások és az időjárási viszontagságok következtében fennálló ano...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!