2024. április 25. csütörtök Márk

Heti fókusz: A szőlő tápanyagellátása

Agro Napló
A szőlő okszerű tápanyagellátása meghatározza a termés és a bor minőségét, valamint az ültetvény hosszú távú gazdaságos üzemeltetését. Szakértőink beavatnak bennünket a részletekbe:

A szőlő tápanyagellátása

A válaszokért kattintson!

Tóth Gábor
Yara Hungária Kft.

Keresztes Zoltán
Fitohorm Kft.

Tóth Gábor (Yara Hungária Kft.): Matekozzunk együtt szőlőben! 

A tápanyagellátás, ha leegyszerűsítve közgazdasági értelemben vizsgáljuk, pénzügyi befektetést jelent. Ennek értelmében fontos a megtérülési ráta. Nézzük, hogy alakul ez a Yara szőlő technológiájának esetében, melynek eredményességét egy egyszerű, de nagyon logikus elemzéssel mutatjuk be. Az elemzés alapját az Egri borvidéken beállított 2017-es kísérlet adja, mely terület Egerben a Békési dűlőben található. Itt már a negyedik éve vizsgáljuk a különböző intenzitású Yara tápanyagellátási szinteket. A technológia egyik sarokpontja a virágzás előtt kijuttatott YaraLiva Nitrabor, a másik a YaraVita lombtrágya család alkalmazása a legfontosabb fenológiai fázisokban.

 

Matekozzunk együtt, nézzük, mit mutatnak a számok:

1. táblázat: Költség/Haszon aránya* Yara Best Practice gyakorlati útmutató alapján: 

Dr. Dula Bencéné mérési eredményei  alapján, Eger 2017

A számokból látható hogy a tápanyagellátásra fordított összeg 75000 Ft volt hektáronként. Ha a termésátlag alakulását vizsgáljuk, akkor a Yara technológia eredménye 30%-kal magasabb a jó kondícióban lévő kontroll parcellához képest, és jól tudjuk, hogy az önköltség csökkentés legcélszerűbb módja a termésátlag növelése. A technológia összeállításakor fontos szempont volt a mennyiségi növekedés mellett a minőség. A kísérletben a komplex Yara technológiával úgy értünk el mennyiségi növekedést hogy megtartottuk a minőségi paramétereket. Sőt, például a borászati szempontból fontos Alfa-amino nitrogén (az élesztőgombák fontos tápanyaga az erjedési folyamat során) szint magasabb volt a kezelt területen, ami meghatározó a bor minőségének szempontjából.

 

Mit jelent a költség/haszon arány a gyakorlatban?

A kísérletben alkalmazott Yara technológia 1 Ft befektetéssel 7 Ft hasznot hozott, ami persze nem minden évjáratban realizálódik, de hosszú távon 4-5 Ft átlag értékkel lehet számolni. Ez magasabb megtérülési ráta, mint a jelenlegi befektetések hozama. De maradjunk a szőlészetnél, és nézzük milyen szempontokra ügyeljünk a technológia összeállításánál!

6 TIPP a technológia összeállításhoz:

  • A megcélzott termésátlag meghatározása
  • Az alapanyag minőségi paramétereinek meghatározása
  • Tápanyagellátás összeállítása a talaj- és levélanalitikai adatok alapján
  • Előző évek tápanyag mérlegének figyelembe vétele
  • Fajta/alany tápanyag-ellátási sajátosságok
  • Termőhelyi/dűlő sajátosságok

 

Termelők mondták... Yara a gyakorlatban

Ostoros, Ostorosbor Rt. - Rakusz Róbert növényorvos

A szőlő harmonikus táplálása javítja a tőkekondíciót és jelentős hozadéka van a bor minőségi paramétereit illetően. Ebben a már évek óta bevált és a szőlő növényvédelmi technológiájába beillesztett Yara lomtrágyák segítik munkánkat.

Verpelét, Varsányi Pincészet - Lizák Gábor szőlőtermesztési vezető

Évek óta használjuk a Yara technológiát talajon és lombon keresztüli kijuttatással. Az elmúlt évek szüreti tapasztalata, hogy a leszüretelt szőlő minősége kiváló, mennyisége fajta függvényében 20-30%-kal növekedett a felhasznált tápanyagoknak köszönhetően a korábbi évekhez viszonyítva.

Kereskényi László, Ker-Farm Bt. Egri borvidék

Az Egri borvidéken szőlőtermesztéssel foglalkozunk, területeink a történelmi Egri borvidékhez tartoznak. A Yara termékeit a Szőlőtermelő társuláson keresztül vásároljuk, amely 500 ha koordinációját végzi. A tápanyagellátásban a YaraLiva Nitrabor talajon, lombon keresztül YaraVita szőlőspecialitásait használjuk.

 

Tápanyag-ellátási TIPP a következő időszakra

A növény élettani folyamataiban ebben az időszakban meghatározó szerepet játszik a foszfor, kálium, kalcium, bór, cink, magnézium és molibdén. Ezeket a tápelemeket már a fürtdifferenciálódás fázisában kezdjük el feltölteni, a problémamentes virágzás majd a kötődési folyamatokhoz.  

  • Talajon keresztüli tápanyag-ellátás: A termésmennyiség megalapozásához virágzásig, de legkésőbb virágzás végéig 250-300 kg/ha YaraLiva Nitrabort juttassunk a talajba.
  • Lombtrágyázás: Virágzás-kötődés között YaraVita Frutrel 3-5 l/ha, majd bogyónövekedés alatt YaraVita Universal BIO 4-5 l/ha. Jellemzően a borvidékek túlnyomó részén a levélvizsgálatok káliumhiányt mutattak. Mivel a szőlő kálium hiányra nagyon érzékeny, a YaraVita Safe K magas koncentrációjú, gyorsan felszívódó folyékony káliumot javasoljuk kiegészítő kezelésekre, és az érési folyamatok elősegítéséhez.

További információ:
www.yara.hu

Keresztes Zoltán (Fitohorm Kft.)

Napjainkra a fogyasztó szokások megváltozásával, specializációjával, előtérbe kerültek a magas és különleges minőségű borok még az asztali kategóriában   is. Ezekhez elengedhetetlen a kiváló minőségű, egészséges, fajtára jellemző tulajdonságokkal rendelkező szőlőtermés és ebből kinyert must megtermelése.  Ehhez segítheti Önt hozzá a FitoHorm Kft. által lentebb javasolt technológia.

A kialakított technológia szélsőséges talajadottságok (vashiányra való hajlam), vagy szélsőségesen magas igényű fajták esetén (fürtkocsánybénulás)  kiegészítendő egyéb elemekkel van ellátva. Természetesen azokra a termőhelyekre, ahol különleges tényezők tapasztalhatóak, konzultáció alapján adunk helyszínre szabott javaslatot!

Általános helyzet hazánkban, hogy a borászatok azon része, akik saját szőlőterületeiken termelnek szőlőt, méltatlanul keveset foglalkoznak a lombon keresztül végezhető mikroelempótlással, és a tápanyag-utánpótlással egyaránt. Arra hivatkoznak ezen gazdaságok, hogy a korlátozott 60-65 q/ha termésmennyiség nem  támaszt különleges igényeket. Azon gazdaságok számára, melyek áruszőlőt termelnek, a költséghatékonyság helyezi a látókörön kívülre a megfelelő mikroelempótlást lombon keresztül. Az áruszőlőt termelő ültetvényekben erre alkalmas fajta esetén nem ritka az extrém magas terhelés, a maga 200 q/ha  leszüretelt termésmennyiségével. A csemegeszőlőt termesztő gazdaságok használják a lenti módszereket, mert számunkra a tetszetős termés megtermelése  és ehhez a lombon keresztül alkalmazott tápanyag utánpótlás elengedhetetlen az értékesítés sikere szempontjából.

Sok szőlész és borász a terméskorlátozásra hivatkozva azt gondolja tévesen, hogy ezzel a módszerrel a szőlőnövény számára nem szükséges semmi hozzáadott tápanyag, mert a lekorlátozott termésmennyiség révén egységnyi termésre több tápanyag áll rendelkezésre. Ez csak a normál mennyiségben rendelkezésre álló tápanyagok esetén van így. Azon okból helytelen ez a gondolatmenet, hogy ha valamely tápelemből hiány van a talajban, az nagy valószínűséggel a kevesebb termés számára is kevés lesz! Amennyiben „csak” relatív tápelemhiányról beszélünk, akkor a relatív arányok sem fognak a talajban változni, azaz kevesebb termés számára sem lesz felvehető az a tápelem, amely a relatív hiányok miatt gátlásban van.

A fenti tények alapján minden szőlőtermelő gazdaság számára elengedhetetlen az okszerű tápanyagutánpótlás részeként az okszerű lombon keresztül végzett tápanyag utánpótlás elvégzése.

A FitoHorm által ajánlott szőlő tápanyag-utánpótlási technológia:

1., lombtrágyás kezelés: virágzás előtt

  • FitoHorm Turbo Magnézium – 2-3 liter / ha

A Turbo Magnézium termék különleges összetétele segít abban, hogy a virágzás előtt, a kezdeti fenológiában gyors legyen az energia és anyagok transzportja.  Elengedhetetlen ez a virágzati szervek képzése, építése időszakában. Emellett a termék haragos zöld színűre varázsolja a levélzetet, mely kivételesen hatékonnyá teszi a fotoszintézist, azaz a napfény energiájának megkötését.

2., lombtrágyás kezelés: virágzás előtt, virágzásban

  • Polybór Plusz / 140 oldatműtrágya – 3 liter / ha

A Polybór termékek hatóanyaga a virágok megfelelő termékenyülését, és ebben az időszakban aktív szénhidráttranszportot segíti elő. A Polybór Plusz termék  a Bór tápelem mellett mikroelemeket is tartalmaz, melyek hatékonyabb felvételt és hasznosulást garantálnak. Elhúzódó virágzású fajták esetén a kezelés megosztható, 2 alkalommal 2 liter/ha Polybór Plusz formájában.

3., lombtrágyás kezelés: intenzív hajtásnövekedés

  • FitoHorm Turbo Makro – 3 liter / ha
  • FitoHorm Szőlő-Gyümölcs – 3 liter / ha

A FitoHorm Turbo Makro termék különleges foszforformája révén a kezeléssel a növények nedvkeringését különleges módon serkentjük és ezzel  kondicionáljuk a tőkéket. A Szőlő-Gyümölcs termék magas vastartalma elősegíti a magas mésztartalmú talajokon a hiánytünetek elkerülését, egészséges lombozatot eredményez. A termék a vas mellett tartalmaz minden mikroelemet, amely a szőlő egészséges és zöld lombszínének kialakításához elengedhetetlen.

4., lombtrágyás kezelés: intenzív hajtásnövekedés, bogyónövekedés

  • FitoHorm Turbo Magnézium – 3 liter / ha
  • + FitoHorm Turbo Kén – 1 liter / ha

Kiemelt figyelmet kell fordítani az állomány magnézium utánpótlására, a fürtkocsány-bénulás elkerülésére megelőző jelleggel, amely a zsendülés időszakában jelenik meg. Emellett kiemelt fontossága van a tápanyagellátásban a kénnek, mert ebből képződnek azok az értékes színanyagok, amelyek az íz és illatanyagok alkotói.

5., lombtrágyás kezelés: zsendülés

  • FitoHorm Makrosol – 5 liter / ha

Kiemelt figyelmet kell fordítani az állomány komplex tápanyag utánpótlására, a termékben minden tápanyag megtalálható, amely a zsendülés időszakában  fontos a szőlő növény számára, úgy mint makro és mikroelemek egyaránt. A termék kijuttatásával megfelelő szőlőszem szemméret kialakulása várható.

6., lombtrágyás kezelés: zsendülés vége

  • FitoHorm MikroMax – 3 liter / ha

A MikroMax termék egyedülállóan magas mikroelem tartalmával speciális termék, egyfajta „Béres csepp” jellegű termék a kétszikű növények számára. Zsendülésben kijuttatva különleges hatékonysággal bír a szőlőszemek végső beltartalmának, belső szerkezetének kialakításában. A termékben minden mikroelem megtalálható a szőlő számára, így zavartalan fejlődést biztosít az állománynak. A szemek zsendülésének fázisában különösen fontos a jó mikroelem ellátás, így serkentjük a megfelelő tőkekondíció kialakulását is.

7., lombtrágyás kezelés: színesedés eleje

  • FitoHorm MikroMax – 3 liter / ha

A MikroMax a kiemelkedően magas mikroelemtartalma eredményes segítséget nyújt a színanyagok és aromaanyagok megfelelő szerkezetének kialakításában.

8., lombtrágyás kezelés: bogyók színesedése, érés

  • FitoHorm Komplex Plusz Agro (10-0-36) – 5 kg / ha

A Komplex Plusz Agro termékünk magas káliumtartalma segíti a magas cukorfok, az íz, szín és fajtára jellemző zamatanyagok végső kialakulását, valamint egészségesen tartja a lombozatot, ezzel segítve a színanyagok zavartalan képződését.

A csomagban szereplő anyagok összetétele:

FitoHorm

N

%

P2O5

%

K2O

%

MgO

%

SO3

%

Fe

%

Mn

%

Cu

%

Zn

%

B

%

Mo

%

Polybór Plusz

0,15

0,15

12,5

0,03

Polybor 140

14

Turbo Magnézium

4

35

10

Turbo Makro

18

18

18

Turbo Kén

20

60

Szőlő-Gyümölcs

2

10

3,2

0,32

0,15

0,15

0,31

0,03

Makrosol

8

4

5

0,05

0,1

0,005

0,06

0,1

0,002

MikroMax

3

1,32

0,15

0,23

0,26

0,07

Komplex Plusz Agro

10

36

2

5

0,165

0,032

0,017

0,02

0,3

0,002

Jelen technológia visszafogott hajtásnövekedést generál az állományban, melynek eredményeként csökken a zöldmunka mennyisége, és javulnak a tőkék fényviszonyai, levegőzöttsége. A technológiában szereplő anyagok kiemelten magas mezo- és mikroelemtartalma, megfelelő időzítése okán kiváló minőségű szőlő megtermelésére ad lehetőséget.

Minden esetben végezzen keverési próbát a kombinációs partnerekkel, és a kijuttatásnál tartson be minden vonatkozó növényvédelemmel kapcsolatos szabályt.

További információ:
www.fitohorm.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszre elkészülhet az új bortörvény

Őszre elkészülhet az új bortörvény

Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a f...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!