2024. április 19. péntek Emma

Heti fókusz: A lombtrágyák hasznosulása a helyes időzítés függvényében

Agro Napló
A lombtrágyázás napjainkra nélkülözhetetlen technológiai elemmé vált, szakértők világítanak rá a kijuttatás időzítésének fontosságára.

A lomtrágyák hasznosulása a helyes időzítés függvényében

A hozzászólásokért kattintson!

Kovács Balázs
UPL Hungary Kft.

Kabai Gábor
AGRO.bio Hungary Kft.

Kovács Balázs (UPL Hungary Kft.) 

Az elmúlt években a csapadékmentes időjárásnak köszönhetően egyre több termelő használ lombtrágyát, hogy a kritikus száraz időszakokban tápanyagot juttasson ki a kultúrnövény számára, mivel a száraz talajból gyökéren keresztül nem tudják a növények kellő mennyiségben felvenni a tápelemeket. Továbbá egyre hangsúlyosabbá vált a mezo – és mikroelemek lombon keresztüli bejuttatása. A termésmennyiség és minőségi mutatók szempontjából is nagy jelentősége van ezen elemek pótlásának. A lombtrágyák alkalmazása mellett szól az is, hogy a hiányzó tápelemeket a növények számára könnyen felvehető módon biztosítjuk. Ezek a mezo-és mikroelemek nemcsak közvetlenül a hiány megszüntetésével, de közvetetten a makroelemek jobb felvehetőségével is hatnak a növények fejlődésére. A nagy hozamok eléréséhez a növények nem minden esetben tudnak elegendő mennyiségű mikroelemet felvenni a talajból, ezért egyre fontosabb a lombtrágyázás. Azért ne feledjük, hogy lombtrágyázással nagy mennyiségű hatóanyagot nem tudunk kijuttatni, ezért lényeges kiemelni, hogy a lombtrágyázás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a talajon keresztüli tápanyag-utánpótlást.

A levélen keresztüli tápanyagfelvétel a levéllemezen és a gázcsere nyílásokon történik. A levelet borító viaszréteg a levél színén vastagabb, a fonákon vékonyabb. A fiatal leveleken is vékonyabb ez a réteg, itt a tápelemek felszívódása gyorsabb. Az idősebb leveleken a gázcserenyílásokon történik zömében a tápanyagfelvétel, mert a vastagabb viaszréteg miatt. A gázcserenyílások a kétszikű növényeknél nagyobbrészt a levél fonákján találhatók, az egyszikűeknél viszont eloszlásuk a levél színén és fonákján közel azonos.

A lombtrágyázást a hiánytünetek megjelenése előtt megelőző jelleggel kell elvégezni, ennek megítélésére levélanalízis vizsgálat szolgál. A permetezés időpontjának megválasztásakor a levegő hőmérsékletének van jelentős szerepe. A felszívódás szempontjából a legideálisabb a 20 °C alatti hőmérséklet. Ha a hőmérséklet 20 °C és 25 °C között van már csak felhős, borult időben vagy éjszaka célszerű lombtrágyát kijuttatni. Május közepétől, amikor a hőmérséklet könnyen 20 °C fölé emelkedik javasolt a lombtrágyázást a kora reggeli órákra időzíteni, ekkor a gázcserenyílások még nyitva vannak és a levelek kutikulája a harmat hatására fellazult állapotban van. A kijuttatás során javasolt permetlé minimum 250 l/ha. A tápelemfelvételt segíti a felületi feszültséget csökkentő anyagok használata, jelen esetben a Silwet Star, amely egyedülálló módon szétteríti a cseppeket a növény felületén.

Kalászosok esetében a UPL lombtrágya ajánlata az Adob Extra Gabona vízoldható levéltrágya.

Az Adob termékek különlegessége a vízoldhatóságban és a mikroelem tartalomban rejlik, mely nagy átlagban 2-4-szerese a jelenleg forgalomban lévő komplex levéltrágyákénak. Több tulajdonságának köszönhetően tökéletesen feloldható a permetlében. A készítmény beoldást követően valódi oldatot képez. Az Adob lombtrágya egyéb növényvédő szerekkel jól keverhető (mindig végezzünk keverési próbát!). Mikroelem tartalma közül a magas réz és mangán tartalmát emelném ki. Felhasználási dózisa 2-4 kg/ha alkalmanként. Kijuttatás optimális időpontja a szárbaindulás eleje, általában gyomirtással vagy az első gombaölő szeres kezeléssel egy menetben történjen. A második lombtrágyázás időpontja kalászosoknál a zászlóslevél és a kalászhányás időszaka, szintén egy menetben összekötve az ilyenkor aktuális lomb – illetve kalászvédelemre használt gombaölő készítményekkel.

Őszi káposztarepcénél cégünk az Adob Extra Napraforgó-Repce lombtrágyát javasolja.

Felhasználásának megfelelő időpontja akár már ősszel a repcére használatos regulátorral kijuttatva, illetve tavasszal az első és második rovarölő szeres készítménnyel kombinálva. Ha az Adob Extra Repcét 3 alkalommal 3-4 kg/ha-os dózissal használjuk egy tenyészidőszakban, akkor magas bór tartalmának köszönhetően fedezni tudjuk a repce bór igényét.

Napraforgónál szintén az Adob Extra Napraforgó-Repce terméket javasolja a UPL. Kijuttatásának optimális időpontja 6-8 levélpáros időszakban 2-4 kg/ha, csillagbimbós állapotban 4-6 kg/ha. A bór mellett nem elhanyagolható a magas kén tartalom sem, ami részt vesz az olajszintézisben is.

Jelenleg nagyon magasak a terményárak, bármely szántóföldi növény esetében. Ezért azt gondolom, hogy ebben az évben érdemes élni a lombtrágyák által nyújtott előnyökkel. Mint látjuk, a lombtrágyák hasznosulásának helyes időzítése elég vékony mezsgyén mozog, így a nagyobb területen gazdálkodók számára idő hiányában ezek a finomhangolások szinte kivitelezhetetlenek. De azért jó tudni ezekről és ha lehetőségünk van rá, akkor törekedjünk arra, hogy minél optimálisabb időpontba juttassuk ki a lombtrágyánkat.

Jó gazdálkodást és sikeres 2021-es évet kívánok a gazdálkodóknak jómagam és a UPL Hungary Kft. nevében.

További információ:
www.upl-ltd.com/hu

Kabai Gábor (AGRO.bio Hungary Kft.) 

A korábbi időszakban a tápanyag-gazdálkodási tervek a talajon keresztüli tápanyag-ellátásra alapoztak, azonban az elmúlt évtizedekben a levélen keresztüli tápanyagpótlás létjogosultsága elvitathatatlanná vált. A lombtrágyák gyártási technológiájának javulásával, illetve egyes tápelemek pl. kén „természetes” úton savas esővel történő pótlódásának elmaradásával, valamint a szervestrágyázás háttérbe szorulásával, és a korszerű fajták megnövekedett mikroelem igényének intenzív ellátására való törekvésének nyomán a lombtrágyázás elmaradhatatlan technológiai elemmé vált a növénytermesztési gyakorlatban.

A legtöbb növényi tápelem pótolható a levélen keresztül, de a gyakorlatban a mikro-, és a mezoelemek pótlása a leggyakoribb.

A növényi tápanyag-ellátottságának és a termés mennyiségének alakulása az ábrán látható módon egy haranggörbével jellemezhető dinamikát mutat. A tápanyag koncentráció növelésével a termésszint látványosan növekszi, azonban a növényi szövetekben lévő tápanyag-hiány a tünetek megszűnése után is fennáll, amíg az optimális szintet el nem éri és a termés mennyiség is maximalizálódik.

Fentiekben is látható, hogy a tápanyaghiány tüneti megjelenése már súlyos ellátottsági problémákat eredményezhet, ezért a kijuttatás helyes időzítése jelentősen meghatározza a lombtrágyák hasznosulását. A megfelelő összetételű lombtrágya kiválasztásához célszerű figyelembe venni a talajvizsgálati eredményeket, az egyes növények eltérő igényét, illetve, ha tehetjük levélanalízisre alapozni a technológiánkat.

Az AGRO.bio termékkínálatában lévő korszerű lombtrágyák alkalmazásával hatékonyan megelőzhető, illetve orvosolható az egyes hiánytünetek kialakulása.

MicroFull – Komplex mikroelem-tartalmú lombtrágya, amely összetételéből adódóan (1,5% réz, 1% mangán, 0,5% cink, 0,3% vas, 0,04% molibdén) kiválóan segíti a fotoszintetikus folyamatokat, a klorofill megfelelő működését. Szántóföldi és kertészeti kultúrákban a hiánytünetek megelőzésére 2 l/ha dózisban alkalmazható.

AminoBór – Magas bórtartalmú lombtrágya a virágzás és terméskötődés elősegítésére, növeli az olajos növények olajtartalmát. Dózisa repcében, napraforgóban 2 l/ha, alkalmazása hajtásképződéstől virágzásig.

AminoKén – Optimális kén-nitrogén összetételű 150 g/l N, 570 g/l SO3) levéltrágya, olajos növények és gabonafélék kénhiányának megelőzésére 2-5 l/ha dózisban. Kalászosokban szárba indulástól kalászhányásig, olajokban bimbós állapotig alkalmazható.

CuproTonic – Réz-, és cinkhiány megelőzésére, valamint a növények ellenálló-képességének fokozására alkalmas lombtrágya. Egyedi formulációjának köszönhetően biztosított a benne lévő tápanyagok maradéktalan felvétele a növények számára. Összetétele: 72 g/l Cu, 14 g/l Zn. Kalászosokban a hiánytünetek megelőzésére és kezelésére 1-2 l/ha dózisban alkalmazható.

AlgaFix – Mikrobiológiai biostimulátor, amely a kizárólagos kinetin növényi hormon tartalmának köszönhetően okszerű beavatkozást tesz lehetővé. Segíti a stresszhatások kivédését, növeli a betegségekkel szembeni ellenállóságot, javítja a tápanyagok hasznosulását. Dózisa 1-2 l/ha.

Keresse ajánlatunkkal a szaktanácsadó kollégáinkat!

További információ:
agrobio.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!