Heti fókusz: A levéltrágyázás időzítése

Agro Napló
Az idei aszályos évjáratban még nagyobb jelentőséggel bír a levéltrágyázás megfelelő időzítése. Szakértőink mondják el véleményüket:

A levéltrágyázás időzítése

A hozzászólásokért kattintson!

Takács Attila
Hechta Kft.
Szabari Szabolcs
Yara Hungária Kft.
Kabai Gábor
AGRO.bio Hungary Kft.

Takács Attila (Hechta Kft.) 

 

A mezőgazdaságban most mindenki aggódva figyeli az időjárást, várja az esőt. Néha reménykedik, de ami eddig jött az nem pótolja a hiányzó csapadékot. Az utóbbi 20 év legaszályosabb éve lehet az idei. Ebben a helyzetben mindenkit az érdekel, hogy mit lehetne tenni a katasztrófa elkerülése érdekében. Az aszályos években nagy feladat életben tartani a növényeket, öntözés nélkül, a következő csapadék megérkezéséig. A növények részére tápanyagot és kondíciót kell biztosítani a túlélésük érdekében. Ezt levélen keresztül felszívódó tápanyagokkal és a növények élettani folyamatait serkentő készítmények együttes felhasználásával valósíthatjuk meg.

A repce virágzása elején kipermetezett Amalgerol 2-3 l/ha dózisban növeli a virágok megtermékenyülését, emellett fokozott tápanyag felvételre serkenti a repcét, amely hatására a növekedésben visszamaradt oldalhajtások is termékenyülnek. A virágok megtermékenyülését fokozhatjuk bór tartalmú lombtrágyákkal, melyekkel az Amalgerol jól keverhető. Ekkor már nitrogén tartalmú levéltrágyákat csak óvatosan használhatunk, nehogy megperzseljük a virágok bibéit, mert az termésveszteséggel járhat.

Az őszi kalászosok 2-3 héttel fejletlenebbek az ebben az időszakban megszokottól az aszály hatására. Az őszi búza esetében az intenzív tápanyagfelvétel a szárbaindulás elején kezdődik. Mivel a csapadékhiány miatt az őszi kalászosok csak nehezen veszik fel a talajból a tápanyagokat, a levélen keresztüli tápanyagpótlást kell előtérbe helyezni. A tápanyagok mellett érdemes Amalgerolt használni, a növények kondíciójának javítására, hogy jobban tűrjék a vízhiányt és életben maradjanak a következő, remélhetően megérkező csapadék lehullásáig. Az Amalgerol 3 l/ha dózisa valamely olyan nitrogén tartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, ami nem perzseli a növényeket, sokat segíthet az őszi kalászosok termékenységének megőrzésében aszályos körülmények között. Ezekből a nitrogén tartalmú levéltrágyákból (Azospeed, Fitohorm Turbo Nitrogén, Lovospeed, Greenmax, stb.) 15-20 litert kijuttatva hektáronként, Amalgerolal kombinációban egy erőteljes tápanyag-kondícionáló szer keveréket kapunk.

A tavaszi növények vetése már javában folyik. Remélhetően kikelnek a növények. Ha a szárazság tovább tart, már a növények 2-3 leveles állapotában segíteni kell a fejlődésüket. Már ekkor érdemes használni az Amalgerolt nitrogén tartalmú levéltrágyákkal együtt 3-4 l/ha dózisban. A tavaszi növények Amalgerol kezelése egy talajkezelést is jelent. Az Amalgerol fokozza a talajbaktériumok szaporodását és növeli a növények gyökerének mikorrhíza népességét, ami fejlettebb gyökérzetet eredményez. A fejlett gyökérzet kulcsfontosságú a vízfelvétel szempontjából aszályos körülmények között.

További információ:
www.hechta.hu

Szabari Szabolcs (Yara Hungária Kft.) 

A magunk mögött hagyott 6-8 hét ismét tanúbizonyságát adta annak, hogy változatlanul, és egyre inkább az időjárás a legfontosabb faktor a mai magyar mezőgazdaságban. A tavalyi, elmaradt ősz után különösen fájó ez az idei, fagyos hajnalokkal és folyamatos, sokszor viharos szélfúvásokkal tarkított aszály. Őszi vetésű kultúráink csapadék híján napról napra rosszabb képet mutatnak, főképp a Dunától keletre nagyon sok a januári hó alatt kikelt, heterogén, vontatott fejlődésű, gyenge állomány. A kalászosokban még a gyom sem érzi jól magát, s március utolsó napjaiban már feltűntek az első virágzásba menekülő repcék a határban.

A példátlan (megfeleltethető még ez a szó...?) évjáratban a növényeink felgyorsult fejlődése nyomán még rövidebb időszak áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy saját eszköztárunkat latba vessük, s természetesen a gazdaságosságot változatlanul szem előtt tartva, lehetőségeinkhez mérten minden segítséget megadjunk, a jó gazda gondosságával. Termék oldalról nézve az eszköz biztosított, hisz a YaraVita lombtrágya család minősége és ár/érték aránya, a mögötte álló 50 év tudással, már nagyon sok, s évről évre egyre növekvő számú gazdatárs bizalmát hálálta és hálálja meg, mind a mai napig.

A termék önmagában csak a megoldás egyik fele, mert azt kezében tartva ott az ember, az állományok fejlődésének és igényeinek folyamatos nyomonkövetője, az egyes kezelések összetételének, dózisának meghatározója és időzítője. Nincsenek egyenmegoldások. Teljesen más a kép Dunán innen és Dunán túl, Tiszán innen és Tiszán túl. Ott, ahol a kijuttatott fejtrágyák bemosó csapadék híján nem kerültek gyökérzónába, és a talajon keresztüli felvétel gátolt a lombon keresztüli segítségnyújtás elengedhetetlen.  Az aszálysújtotta kalászos táblákon, helyhez adaptáltan, idén nem a szokásos, technológiában szereplő 2x2 literes megosztásban ajánlottuk a növényspecifikus YaraVita Gramitrelt, hanem 3 liter/ha YaraVita Thiotrac (N: 200 g/l és SO3: 750 g/l) és 1,5 liter/ha YaraVita Gramitrel mixét. Ott pedig, ahol még nagyobb a baj és még gyengébb az állomány, ott 3 liter/ha (NPK alapú lombtrágya és a stimulátorok kedvező hatásait ötvöző) algakivonatos YaraVita Universal Bio és 3 liter/ha YaraVita Thiotrac-ot. Mindezt a lehető legkorábbi időpontra időzítve. Módosítva a tankmixünk szokásos összetételét, és csökkentve az összetevők dózisát. Annak érdekében, hogy a költségeket kordában tartsuk, a fejlődés kezdetén folyékony kénnel, nitrogénnel, NPK-val ráerősítsünk, citokinin-auxin-gibberelin által támogatott, teljes mezo- és mikroelemsorral segítsünk, kezeljük a kialakult stresszhelyzetet. Amire eddig nem nagyon volt példa: sokszor önálló lombtrágyás kezelésekre volt szükség, növényvédelemtől elváltan, időben elkülönítetten. Nem volt betegség, nem volt gyomfertőzés, a bogarak fáztak, de az éhség ott volt, amit enyhítenünk kellett. 

Ha felhoztuk az állományokat, akkor jöhetnek az intenzív növekedés kiszolgálására a növényspecifikus zászlóshajók: kalászosban a YaraVita Gramitrel, olajos és pillangós növényeinkben pedig a YaraVita Brassitrel Pro. A YaraVita-k specifikációiban a „felhasználás és időzítés gyakorisága” alatt ez áll: „szükség esetén 10-14 naponként ismételhető”. A kiváló tartamhatás miatt tehát két egymást követő kezelést ennél rövidebb idő alatt elvégezni még ebben az aszályos évjáratban is felesleges kiadást jelent. Ugyanakkor tudni kell, hogy a piacra kerülést megelőző szabadföldi és üvegházi kísérletekben még a kezelést követő 62. napon is kimutatható volt a lombtrágyaink markerrel jelzett hatóanyaga a levélanalízisek során.  Nyilván e kettő végpont között kell megtalálnunk az évjárathoz igazodó optimumot, mert az olyan években mint az idei, különösen felértékelődik az időzítés szerepe és termésre gyakorolt hatása.

Valamennyi YaraVita termékünk részletes ismertetője a yara.hu honlapon megtalálható, növényvédőszerekkel történő keverhetőségükre pedig a Yara TankmixIT alkalmazása ad azonnali választ, a zsebünkben lévő okostelefonra telepítve. Bármilyen kérdéssel állunk szíves rendelkezésére.

Ha már a szabadföldi gazdálkodás sikere mai állás szerint (legyünk optimisták...) 60 %-a odafenn dől el, akkor a maradék 40%-ot tápanyag-gazdálkodási oldalról rakjuk össze mi közösen. Ennek alapja Ön, ki ezeket a sorokat olvassa, sokéves tapasztalatával és belénk vetett bizalmával. Erre épülnek rá a Yara helyre adaptált megoldásai, kiváló termékekkel, és egy szolgálatkész szaktanácsadói csapattal.

Keressük egymást Bizalommal!

További információ:
www.yara.hu

Kabai Gábor (AGRO.bio Hungary Kft.) 

A korábbi időszakban a tápanyag-gazdálkodási tervek a talajon keresztüli tápanyag-ellátásra alapoztak, azonban az elmúlt évtizedekben a levélen keresztüli tápanyagpótlás létjogosultsága elvitathatatlanná vált. A levéltrágyák gyártási technológiájának javulásával, illetve egyes tápelemek pl. kén „természetes” úton savas esővel történő pótlódásának elmaradásával, a szervestrágyázás háttérbe szorulásával, valamint a korszerű fajták megnövekedett mikroelem igényének ellátására való törekvésének nyomán a lombtrágyázás elmaradhatatlan technológiai elemmé vált a növénytermesztési gyakorlatban.

A legtöbb növényi tápelem pótolható a levélen keresztül, de a gyakorlatban a mikro-, és a mezoelemek pótlása a leggyakoribb.

A növényi tápanyag-ellátottságának és a termés mennyiségének alakulása az ábrán látható módon egy haranggörbével jellemezhető dinamikát mutat. A tápanyag koncentráció növelésével a termésszint látványosan növekszi, azonban a növényi szövetekben lévő tápanyag-hiány a tünetek megszűnése után is fennáll, amíg az optimális szintet el nem éri és a termés mennyiség is maximalizálódik.

Az AGRO.bio termékkínálatában lévő korszerű lombtrágyák alkalmazásával hatékonyan megelőzhető, illetve orvosolható az egyes hiánytünetek kialakulása.

MicroFull – Komplex mikroelem-tartalmú lombtrágya, amely összetételéből adódóan (1,5% réz, 1% mangán, 0,5% cink, 0,3% vas, 0,04% molibdén) kiválóan segíti a fotoszintetikus folyamatokat, a klorofill megfelelő működését. Szántóföldi és kertészeti kultúrákban a hiánytünetek megelőzésére 2 l/ha dózisban alkalmazható.

AminoBór – Magas bórtartalmú lombtrágya a virágzás és terméskötődés elősegítésére, növeli az olajos növények olajtartalmát. Dózisa repcében, napraforgóban 2 l/ha, alkalmazása hajtásképződéstől virágzásig.

AminoKén – Optimális kén-nitrogén összetételű 150 g/l N, 570 g/l SO3) levéltrágya, olajos növények és gabonafélék kénhiányának megelőzésére 2-5 l/ha dózisban. Kalászosokban szárba indulástól kalászhányásig, olajokban bimbós állapotig alkalmazható.

CuproTonic – Réz-, és cinkhiány megelőzésére, valamint a növények ellenálló-képességének fokozására alkalmas lombtrágya. Egyedi formulációjának köszönhetően biztosított a benne lévő tápanyagok maradéktalan felvétele a növények számára. Összetétele: 72 g/l Cu, 14 g/l Zn. Kalászosokban a hiánytünetek megelőzésére és kezelésére 1-2 l/ha dózisban alkalmazható.

AlgaFix – Mikrobiológiai biostimulátor, amely a kizárólagos kinetin növényi hormon tartalmának köszönhetően okszerű beavatkozást tesz lehetővé. Segíti a stresszhatások kivédését, növeli a betegségekkel szembeni ellenállóságot, javítja a tápanyagok hasznosulását. Dózisa 1-2 l/ha.

Mivel a fentiekben is látható, hogy a tápanyaghiány tüneti megjelenése már súlyos ellátottsági problémákat feltételez, ezért a kijuttatás időzítéséhez és a megfelelő összetételű lombtrágya kiválasztásához célszerű figyelembe venni a talajvizsgálati eredményeket, az egyes növények eltérő igényét, illetve ha tehetjük levélanalízisre alapozni a technológiánkat.

Keresse ajánlatunkkal a szaktanácsadó kollégáinkat!

További információ:
www.agrobio.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!