Hatékonyabb technológia a szennyvíz utókezeléséhez

Agro Napló
Magyar és kínai kutatók közötti együttműködés keretében minden eddiginél hatékonyabb technológiát fejlesztettek ki a szennyvíz utókezelésére.

Egyre többször lehet arról hallani, hogy a háztartási szennyvízben lévő antibiotikumok nagy része nem bomlik le megfelelően a szennyvíztisztító telepeken, így azok a tisztított szennyvízzel együtt a felszíni vizekbe kerülhetnek, és hatással lehetnek az élővilágra.

Szintén gondot jelent, hogy a szennyvíztisztítók lagúnáiban a vízben lévő gyógyszermaradványokkal számos baktériumtörzs is találkozhat, amelyek rezisztenssé, azaz ellenállóvá is válhatnak az antibiotikumokkal szemben.

​​A tisztított szennyvíz tehát sok esetben gyógyszermaradványokkal és rezisztens baktériumokkal együtt kerül a felszíni vizekbe, ami nagymértékben hozzájárul a világszerte egyre több humán- és állat-egészségügyi problémát jelentő antibiotikum-rezisztencia terjedéséhez.

Magyar és kínai kutatók e probléma megoldására dolgoztak ki minden eddiginél hatékonyabb technológiát a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával, az Energiatudományi Kutatóközpont által vezetett kínai-magyar TéT pályázati program finanszírozásában. Az új eljárás lényege, hogy a szennyvíztisztító telep kifolyó vizét gyorsított elektronokkal sugározzák be – értesült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közleményéből az Agro Napló.

Az eredmények azt bizonyítják, hogy mind a penicillin-típusú (ß-laktám) és a tetraciklin-típusú antibiotikumok, mind a baktériumok nagymértékben elroncsolódnak 1–2 kGy* dózisnál. Emellett az is kiderült, hogy a rezisztens Staphylococcus aureus baktériumtörzs esetében a rezisztenciáért felelős mecA gén már egészen kis, 0,6 kGy dózissal besugározva degredálódik, így ezzel a besugárzással az antibiotikum-rezisztencia terjedése is visszafogható.

„Már kis (0,6 kGy) dózisú besugárzás hatására is jelentősen kevesebb bakteriális DNS lesz jelen a sejten kívüli térben, így a természetes rekombinációs folyamatok során csökken az esélye a rezisztens baktériumtörzsek kialakulásának. Megnövelt dózisok hatására pedig még tovább fokozódik az örökítőanyag roncsolódása, ezáltal az ellenálló mikrobák létrejöttének lehetősége is tovább csökken” 

– mutatott rá Dr. Belák Ágnes egyetemi docens, a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet szakértője, a kutatás egyik résztvevője.

A kísérleti eredmények alapján tehát az Energiatudományi Kutatóközpont, a MATE, valamint a pekingi Tsinghua University szakértői a szennyvíztisztítókból távozó szennyvizek utókezelésére a nagyenergiájú ionizáló sugárzás használatát javasolják.
A MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet Élelmiszer-mikrobiológia,-higiénia és -biztonság Tanszéke részéről Dr. Belák Ágnes és Dr. Kovács Mónika egyetemi docens, valamint Mohácsiné Dr. Farkas Csilla tanszékvezető egyetemi tanár vett részt a projektben.

* A Gray (Gy) a besugárzás SI mértékegysége, az elnyelt sugárdózis egysége, ahol 1 Gy egyenlő az 1 kg tömegű anyag által elnyelt 1 Joule energiával.

(Forrás: MATE)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!