MENÜ

Hamarosan kihirdethetik a méh állatjóléti támogatást!

Agro Napló 2022.04.07.

A magyar méhészet és a haszonállat-génmegőrzés a világ élvonalába tartozik. Az állam célja, hogy hazánk a világ egyik fontos méhészeti és génmegőrzési tudásközpontjává váljon.

 

Ennek érdekében méh állatjóléti pályázatot hirdet a méhészeti ágazat hatékonyságának növelése, az állatjóléti feltételek javítása és ezen keresztül a méh- egészségi problémák megelőzése érdekében, 10 milliárd forintos keretösszeggel – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

A „Méh állatjóléti támogatás” című (VP3-14.1.2-22 kódszámú) tervezet jelenleg társadalmi egyeztetésen van, a felhívás elérhető és megismerhető ide kattintva.

A támogatást igénylők a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet előírásain túlmutató, a méhészet számára kialakított állatjóléti követelmények teljesítését vállalhatják.

A felhívás a méhcsaládok ökoszisztéma-szolgáltató képességének fejlesztését célozza meg azáltal, hogy támogatást nyújt a méhek jólétét szolgáló higiéniai, állatvédelmi körülmények, feltételek biztosításához. A méhcsaládok egészsége, kiegyensúlyozott fejlődése, avagy nyugalma elősegítésével a méhcsalád jobban ellenállhat a betegségeknek, így az egészséges méhcsalád ökoszisztéma-szolgáltatása is fokozható. A magasabb kiadások kompenzálására uniós forrásból vissza nem térítendő forrást biztosítanak a gazdálkodóknak, mely reményeink szerint egy újabb ösztönző elem a méhészetek hatékonyságának további növelésére.

A 2,5 éven keresztül nyújtott kompenzációs támogatás (méhcsaládonként – melyek 0,2 állategységnek /ÁE/ felelnek meg – kalkulált összeggel) mértéke – a méz visszahagyására vonatkozó kötelezettség betartása esetén – 15 eurónak megfelelő forint méhcsaládonként, évente.

A felhíváshoz társadalmi egyeztetés keretében 2022. április 10-ig várják a kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat a fenti webcímen. A támogatást várhatóan 2024. december 31-ig tartó kötelezettségvállalási időszakkal hirdetik meg 2022. első fél évében.

 

(Forrás: NAK)