MENÜ

Hamarosan jöhetnek a halgazdálkodási támogatások

Agro Napló 2022.07.19.

Az Agrárminisztérium hivatalosan is benyújtotta az Európai Bizottság részére a 2021–2027-es Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Pluszt (MAHOP Plusz).

 

A MAHOP Plusz kiemelt célja a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetbe hozása, a haltermelés és halfeldolgozás versenyképességének, valamint fenntarthatóságának innováció és digitalizáció révén történő növelése a környezetterhelés csökkentése mellett.

Kiemelt szempont a klíma- és környezetbarát halgazdálkodási módszerek támogatása, a körforgásos gazdálkodás elvén alapuló módszerek részarányának növelése a termelési rendszereken belül, továbbá a vízi és vizes élőhelyek biodiverzitásának fenntartása, fejlesztése és a halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A MAHOP Plusz keretében Magyarország számára a halgazdálkodás fejlesztésére a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 20,14 milliárd forint állhat majd rendelkezésre a következő időszakban, amelyet 2029 végéig kell felhasználnia.

 

(Forrás: Agrárminisztérium)