Hamarosan jöhet a karbonadó

Agro Napló
Karbonadót vezet be az EU minden olyan importtermékre, aminek előállítása káros gázok kibocsátásával jár.

Karbonadó bevezetéséről egyezett meg az Európai Unió kedden, egész éjszakán át tartó egyezkedés után. A megegyezés értelmében a vámot minden importtermék után kivetik, amelynek előállítása szennyezőanyagok kibocsátásával jár – írja a Reuters. A tagállamok képviselői és az Európai Parlament küldöttei hajnali ötkor jutottak megállapodásra arról, hogy szén-dioxid adót vetnek ki a következő importárukra:

  • vas,
  • acél,
  • cement,
  • műtrágya,
  • alumínium,
  • elektromos áram,
  • hidrogén.

Az ezeket az EU-ba importáló társaságoknak tanúsítványokat kell vásárolniuk, amivel fedezik a kibocsátott szén-dioxid-mennyiséget. A karbonadó mértéke a tervek szerint megegyezik azzal, amennyiért az EU-n belül működő cégeknek eddig is meg kellett vásárolniuk károsgáz-kibocsátásuk utáni szén-dioxid-kvótákat – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Ez az egyetlen olyan mechanizmus, amivel rábírhatjuk kereskedelmi partnereinket, hogy dekarbonizálják iparágaikat – idézte a hírügynökség Mohammed Chahimot, az EP tárgyalódelegációjának vezetőjét.

A lépés kiegyenlítettebbé teszi a versenyt az EU-n belül a szén-dioxid-kvóták miatt magasabb költséggel előállított és a lazább környezetvédelmi előírások miatt is olcsóbb külföldi termékek között. A karbonadóról szóló jogszabály életbe lépéséről várhatóan ezen a héten döntenek.

Az EU jelenleg ingyen szén-dioxid-kvóták kibocsátásával támogatja saját iparágait, hogy óvja őket a blokkon kívüli versenytől, de a karbonvám bevezetésével várhatóan kivezetik az ingyen kvóták intézményét.

A vám alól mentességet kaphatnak azok az államok, ahol az EU-val egyenértékű klímavédelmi szabályozás van érvényben, a Reuters szerint ez alapján az Egyesült Államok mentesülhet alóla. A karbonvám célja – más intézkedések mellett –, hogy az Európai Unióban az káros gázok kibocsátásának mértékét 2030-ra 55 százalékkal csökkentsék az 1990-es szinthez képest, és ezzel elkerülhetőek legyenek a klímaváltozás legsúlyosabb következményei.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!