MENÜ

Hamarosan ezekre a kártevőkre számíthatunk a szántóföldeken

Agro Napló 2022.04.29.

Április utolsó napjai eléggé változatos képet mutatnak. A záporokat napsütéses órák követik, a párás időjárás pedig a kórokozók szempontjából kedvező körülményeket teremt.

 

Az őszi búzánál már lehet találkozni a lisztharmattal és lehet számítani a különböző levélbetegségek (szeptóriás, pirenofórás, ramuláriás, rinhospóriumos levélfoltosság) megjelenésére, az időjárás kimondottan kedvező a megjelenésükhöz.

 

01-szántóföldi kártevők

Fotó: Búza lisztharmat – Növényvédelmi Portál

 

A rovarkártevők közül a levéltetvekre és a vetésfehérítőkre kell a figyelmünket fordítani. A vetésfehérítők elkezdték a tojásrakást, nem szabad elmulasztani a védekezést ellenük, amennyiben elérjük a 10-15 bogár/10 hálócsapás kártételi küszöbértéket – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

 

02.1-02.2_szántóföldi kártevők

Fotó: Vetésfehérítő imágó és tojás – Növényvédelmi Portál


Az őszi káposztarepce már az egész ország területén elkezdte a virágzást. A repcefénybogarak szép számmal vannak jelen a táblákon. Az ellenük történő védekezéskor kiemeltem figyeljünk a méhek védelmére. Mellettük kezdenek megjelenni a repcebecő-ormányosbogarak és a bundásbogarak is, viszont ezek száma még nem jelentős.

 

03_szántóföldi kártevők

Fotó: Repcefénybogár és repcebecő-ormányos – Növényvédelmi Portál

 

04_szántóföldi kártevők

Fotó: Barkó kártétel – Növényvédelmi Portál

 

A napraforgók és kukoricák igaz vontatottan, de elkezdtek már kelni, ilyenkor mindig figyelemmel kell kísérnünk a fiatalkori kártevők (barkók, sároshátú bogarak, vincellérbogarak) jelenlétét, mivel nagyon rövid idő alatt tudnak jelentős gazdasági kárt okozni.

 

(Forrás: NAK)