Hamarosan ezekre a kártevőkre számíthatunk a szántóföldeken

Agro Napló
Április utolsó napjai eléggé változatos képet mutatnak. A záporokat napsütéses órák követik, a párás időjárás pedig a kórokozók szempontjából kedvező körülményeket teremt.

Az őszi búzánál már lehet találkozni a lisztharmattal és lehet számítani a különböző levélbetegségek (szeptóriás, pirenofórás, ramuláriás, rinhospóriumos levélfoltosság) megjelenésére, az időjárás kimondottan kedvező a megjelenésükhöz.

Fotó: Búza lisztharmat – Növényvédelmi Portál

A rovarkártevők közül a levéltetvekre és a vetésfehérítőkre kell a figyelmünket fordítani. A vetésfehérítők elkezdték a tojásrakást, nem szabad elmulasztani a védekezést ellenük, amennyiben elérjük a 10-15 bogár/10 hálócsapás kártételi küszöbértéket – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

Fotó: Vetésfehérítő imágó és tojás – Növényvédelmi Portál


Az őszi káposztarepce már az egész ország területén elkezdte a virágzást. A repcefénybogarak szép számmal vannak jelen a táblákon. Az ellenük történő védekezéskor kiemeltem figyeljünk a méhek védelmére. Mellettük kezdenek megjelenni a repcebecő-ormányosbogarak és a bundásbogarak is, viszont ezek száma még nem jelentős.

Fotó: Repcefénybogár és repcebecő-ormányos – Növényvédelmi Portál

Fotó: Barkó kártétel – Növényvédelmi Portál

A napraforgók és kukoricák igaz vontatottan, de elkezdtek már kelni, ilyenkor mindig figyelemmel kell kísérnünk a fiatalkori kártevők (barkók, sároshátú bogarak, vincellérbogarak) jelenlétét, mivel nagyon rövid idő alatt tudnak jelentős gazdasági kárt okozni.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Majdnem országos a csapadékhiány

Majdnem országos a csapadékhiány

A csapadékhiány az elmúlt napokban az ország jelentős részén fokozódott. A helyzet javulására majd jövő keddtől van esély. Az akác virágzik, de az idő...

AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

AM: Bizakodhatunk az idei jó termésben!

A tavaszi vetésterületek emelkedése további bizakodásra adhat okot az idei évre nézve – közölte Nagy István. Az áprilisi és május eleji időjárás lehet...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!