Gyógyító gyógynövények – fűben-fában orvosság

Agro Napló
Gyógynövényismerő és felhasználó képzést indít a Szent István Egyetem (SZIE) Gyógy- és Aromanövények Tanszéke, ahol a jelentkezőket megismertetik annak a közszájon forgó szólás konkrét igazságtartalmával, hogy fűben-fában orvosság van, de melyikben milyen, ahhoz szükséges a szaktudás.

A felsőoktatási intézmény tájékoztatója emlékeztet. hogy a mézeskalács ízesítése mellett a szegfűszeg torokgyulladásra is kiválóan alkalmazható. Vagy: a kakukkfű lehet citromillatú is, továbbá a gyógynövény-kivonatokkal gátolható egyes magvak vagy éppen a burgonya csírázása.

Mindezen ismeretek továbbadásában van jelentős szerepe a SZIE Kertészettudományi Karán működő Gyógy- és Aromanövények Tanszék munkatársainak kutatóinak. A kutatásainak fókuszában a gyógynövények mélyebb megismerése, a hazai alapanyagtermelés támogatása áll. A szakértők – hazai és külföldi hallgatók segítségével – választ keresnek olyan kérdésekre, mint például miként tárolhatók a zöld fűszernövények a legkisebb aromaveszteség nélkül, vagy melyik levendulafajtát milyen célra érdemes telepíteni.

A gyógynövények ismerete azonban a hétköznapok során is hasznos lehet – hívják fel a figyelmet a szakemberek – , ráadásul a tendencia azt mutatja, hogy egyre gyakrabban választanak hazai vagy más égövről származó gyógynövényeket, gyógynövény-készítményeket a szintetikus gyógyszerek helyett az emberek belföldön is. A téli időszakban például előtérbe kerülnek a megfázásra, meghűlésre alkalmazható gyógyfüvek, így immunrendszerünk erősítéséhez a C-vitamin-tartalmú csipkebogyóra, az Amerikából honosított kasvirágra vagy éppen az egzotikusan hangzó ginzenggyökérre is érdemes több figyelmet szentelni.

Abban az esetben is gazdag eszköztár áll rendelkezésre, ha már kialakult tüneteket kell kezelni. A felsőlégúti panaszok enyhítésére szolgálhat a klasszikus hársfatea, a görcsös köhögést pedig a kakukkfű, a fehérmályva gyökere vagy a szöszös ökörfarkkóró virágai is enyhíthetik. Inhalálásra legnépszerűbb a kamilla virágzatából, a borsmenta vagy az eukaliptusz leveleiből készített lepárolt illóolaj. Kevésbé ismert tény, hogy a mézeskalács ízesítésekor használt szegfűszeget a torokgyulladás kezelésére is hatékonyan alkalmazhatjuk fájdalomcsillapítóként, de ugyanerre a panaszra javasolt az északról származó izlandi zuzmó is.

A természet kincseihez nemcsak a téli megbetegedések alkalmával lehet fordulni, hanem hasznos segítséget nyújthatnak a sokakat érintő krónikus panaszok esetében is. Gyomorhurut vagy visszatérő emésztési problémák esetén különösen ajánlott a cickafark hajtása vagy virágzata, a gyömbérgyökér vagy a jólismert köménymag. A babateák nélkülözhetetlen alapanyaga az édeskömény, míg alvászavar esetén a macskagyökér, a komlótoboz és a citromfű tehet jó szolgálatot.

Bár az egyes gyógynövényeket a hétköznapok során is alkalmazhatók, mégis érdemes szem előtt tartani, hogy használatuk nem veszélytelen. A piacon található számos készítmény közül nehéz kiválasztani a minőségileg hatásos és ugyanakkor biztonságos termékeket, éppen ezért kiváló lehetőség a SZIE képzése arra, hogy a téma iránt érdeklődők professzionális ismereteket kaphassanak a témában.

Az egyetem Budai Campusán található Gyógynövényismerő és -felhasználó képzésre január 11-ig lehet jelentkezni. A posztgraduális szakirányú továbbképzésről, illetve a jelentkezési feltételekről bővebben a SZIE honlapján lehet tájékozódni. A gyógynövényágazathoz kapcsolódó általános és technológiai ismeretek elsajátítására a Szent István Egyetem gyöngyösi Károly Róbert Campusán és a keszthelyi Georgikon Campusán is lehetőség van – tartalmazza az ismertetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!