MENÜ

Gondot okozhat a gazdáknak a Sió-zsilip megnyitása

2018.02.26.

Február elején ismét megnyitotta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a Sió-zsilipet, a Balaton vízszintje ugyanis elérte a 124 centimétert – írta a Magyar Idők. A kamara somogyi elnöke szerint az intézkedés jelentős problémát okozhat a térség mezőgazdasági termelőinek.

 

Az OVF korábbi közleménye szerint a jelenleg rendelkezésre álló közép- és hosszú távú meteorológiai és az erre épülő hidrológiai előrejelzések szerint nagy valószínűséggel tovább emelkedhet a vízszint, ezért a kármegelőzés érdekében a felesleges vizet le kell ereszteni. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi elnöke elmondta: a Sió környékén gazdálkodók nem vitatják a vízeresztés szükségességét, de az időzítése miatt jogos a felháborodásuk. Az elnök szerint a vízügyi szakembereknek figyelembe kellett volna venniük az aktuá­lis tél végi, tavasz eleji mezőgazdasági munkákat, és talán már korábban, a turizmust nem zavaró időszakban is megtörténhetett volna a víztöbblet leeresztése. A zsilip megnyitásával lezúduló víz veszélyezteti a földek állapotát, kétséges, hogy a feláztatott talaj elbírja-e majd a tavaszi munkákhoz szükséges nehéz gépeket.

Kersák György, a Siófoki Térségi Gazdakör elnöke is aggódik a vízeresztés miatt. Elmondta: éppen akkor ,,engedik a nyakukra" a Siót, amikor kezdődnének a tavaszi mezőgazdasági munkák. Az a baj, hogy a magas vízállás miatt egyszerre túl nagy mennyiséget, másodpercenként harminc köbmétert engednek le. A szakember szerint így olyanok lesznek a földek, mint a szivacs, gépekkel nem lehet rájuk menni, az ősszel elvetett növényeket elárasztja a víz, majd kirohadnak.

Hamarosan bejárásra és egyeztetésre hívják meg a Sió-menti kritikus helyzetű településekre a vízügyes szakembereket a NAK és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének megyei vezetői, ám a Balatonszabadiban, Siójuton és Ádándon gazdálkodók attól tartanak, hogy a Balaton kiegyensúlyozott vízgazdálkodása és a turizmus érdekei felülírják érveiket.