Fókuszban Pest megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A harmincnyolcadik rész fókuszában Pest megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

Gazdasági szervezetek

  • Pest megyében 2016. június 30-án 209 ezer gazdasági szervezetet regisztráltak, 1,8%-kal többet mint egy évvel korábban. A szervezetek több mint kilenctizedét adó vállalkozások 44%-a társas vállalkozás, 56%-a önálló vállalkozó volt. A társas vállalkozások száma 2,5%-kal csökkent, az önálló vállalkozóké 5,5%-kal, a nonprofit szervezeteké pedig 3,3%-kal emelkedett 2015 azonos időpontjához képest.
  • A társas vállalkozások héttizede (60 ezer) korlátolt felelősségű társaság, a betéti társaságok száma meghaladta a 24 ezret. Mindkét gazdálkodási formában kevesebb vállalkozást tartottak nyilván, mint egy évvel korábban.
  • A 110 ezer önálló vállalkozó 43%-a mellékfoglalkozásúként volt bejegyezve, a főfoglalkozásúak 41%-ot, a nyugdíjasok pedig 17%-ot képviseltek.
  • A legtöbbet, 29 ezret meghaladó szervezetet a mezőgazdaság nemzetgazdasági ágban regisztráltak, ezt megközelítő volt az ingatlanügyletek és a kereskedelem, gépjárműjavítás ágban nyilvántartottak száma is.

Beruházás

  • A megfigyelt Pest megyei székhelyű szervezetek 2016. I. félévében – az előzetes adatok szerint – 150 milliárd forintot fordítottak beruházásokra, összehasonlító áron 3,4%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban.
  • Az összes beruházás 48%-a az ipar nemzetgazdasági ágban valósult meg (magában foglalva a víz- és hulladékgazdálkodást is), 17%-a a kereskedelem, 7,6%-a pedig a szállítás, raktározás fejlesztését szolgálta.
  • Az ipari beruházások volumene 15%-kal csökkent, a kereskedelemé viszont 16, a szállítás, raktározásé pedig 6,7%-kal emelkedett.
  • A beruházásokra felhasznált összeg 28%-át építésre, 54%-át gépek, berendezések, 17%-át járművek beszerzésére fordították. A gépek, berendezések 46%-a volt hazai gyártású, 54%-a pedig importból származott.

Turizmus

  • Pest megye kereskedelmi szálláshelyein 242 ezer vendég szállt meg 2016 első félévében, számuk 4,8%-kal nőtt 2015 hasonló időszakához képest. A forgalom negyedét adó külföldi vendégek száma nagyobb mértékben (12%-kal) bővült, mint a belföldieké (2,3%-kal).
  • A vendégek 445 ezer éjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, 5,5%-kal többet, mint 2015 első hat hónapjában.
  • A külföldiek 121 ezer vendégéjszakájából 16 ezret a Németországból érkezők töltöttek a megyében, a román vendégek 14, a lengyelek 10 ezer éjszakára maradtak a kereskedelmi szálláshelyeken. 2015 első félévéhez viszonyítva a németek 3,1%-kal több vendégéjszakát töltöttek Pest megyében, míg a románok és a lengyelek körében jelentős, 64, illetve 25%-os volt a forgalomnövekedés.
  • Pest megyében a kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíjbevételei 9,7%-kal nőttek. A SZÉP Kártyát elfogadó egységekben a belföldi bruttó szállásdíj 21%-át fizették ily módon, ez az arány elmaradt az előző évitől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!