Fókuszban Nógrád megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A harmincötödik rész fókuszában Nógrád megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

Gazdasági szervezetek

  • 2016. június 30-án Nógrád megyei székhellyel 26 327 gazdasági szervezetet tartottak nyilván, ezek 72%-a önálló vállalkozó, 17%-a társas vállalkozás volt.
  • Az önálló vállalkozók száma 1,7%-kal, a nonprofit szervezeteké 2,8%-kal nőtt, a társas vállalkozásoké 3,4%-kal csökkent 2015. június végéhez képest.
  • A társas vállalkozások 67%-át korlátolt felelősségű társaságként, 28%-át betéti társaságként, 2,6%-át szövetkezetként, 0,9%-át részvénytársaságként jegyezték be. Számuk a mezőgazdaság, a bányászat, a tudományos és műszaki tevékenység, valamint a művészet és szabadidő gazdasági ágban bővült az előző év azonos időpontjához képest.
  • A megyei székhelyű gazdasági szervezetek 98%-a legfeljebb 9 főt foglalkoztatott. Az alkalmazásban állók száma 18 gazdasági szervezetben haladta meg a 249 főt.

Beruházás

  • A Nógrád megyei székhelyű gazdasági szervezetek 2016 I. félévében 11,5 milliárd forint értékű fejlesztést valósítottak meg,összehasonlító áron 2,0%-kal kevesebbet az egy évvel korábbinál.
  • Anyagi-műszaki összetétel szerint a beruházási összeg 18%-át épület és egyéb építmény építésére, 61%-át importból, 21%-át belföldről származó gépek, berendezések, járművek beszerzésére, 0,3%-át egyéb célra költötték. Épületek, egyéb építmények építésére 60%-kal kisebb, gép, berendezés, jármű belföldi beszerzésekre az előző év I. félévivel közel azonos, külföldről történő behozatalukra 70%-kal nagyobb összeget fordítottak.
  • A beruházások 77%-a az ipar nemzetgazdasági ágban valósult meg. Ezt a mezőgazdaság és az építőipar követte egyaránt 4,4%-os részesedéssel. A termelő ágak közül az építőiparban 2,5-szeres, a szolgáltató ágak közül az oktatásban 2-szeres az emelkedés.
  • Az egy lakosra jutó 59 ezer forintos beruházási teljesítményérték a megyék között a legalacsonyabb, az országos átlag 39%-a.

Turizmus

  • Nógrád megye kereskedelmi szálláshelyein 2016. I. félévben 26 ezer vendég 51 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,8%-kal nőtt, a vendégéjszakáké 6,0%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Külföldről érkezett a vendégek 6,9%-a, számuk 1,3%-kal, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 18%-kal emelkedett.
  • A külföldi vendégek harmada Németországból, 10%-a Szlovákiából, 7,9%-a Lengyelországból, 7,2%-a Ausztriából látogatott a megyébe.
  • A szállodák vendégforgalma 5,4%-kal bővült, a panzióké 12%-kal maradt el a 2015. I. félévitől.
  • A kereskedelmi szálláshelyek 282 millió forint bruttó szállásdíj-bevételt realizáltak, 2,6%-kal többet, mint az előző év január–júniusban. A bevétel 62%-a a szállodákban, 20%-a a panziókban, 18%-a a többi szállástípusban keletkezett. SZÉP kártyával egyenlítették ki a belföldi bruttó szállásdíjak 23%-át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!