Fókuszban Győr-Moson-Sopron megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. A huszadik rész fókuszában Győr-Moson-Sopron megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

Gazdasági szervezetek

  • Az első félév végén 71,9 ezer vállalkozást regisztráltak a megyében, az egy évvel korábbinál 2,4%-kal többet.
  • Az önálló vállalkozók száma 3,9%-kal nőtt, 52,5 ezret tartottak nyilván június végén. 48%-uk mellék-, 34%-uk főfoglalkozásban, 18%-uk nyugdíj mellett tevékenykedett. Mindhárom tevékenységi formában jóval többen végeztek munkát, mint tavaly ilyenkor.
  • A társas vállalkozások állománya tovább (1,4%-kal) fogyott. Közöttük a kft-k a legelterjedtebbek, számuk viszont továbbra is csökkent. Bt-ből szintén kevesebbet, szövetkezetből és rt-ből azonban többet regisztráltak.
  • A társas vállalkozások 92%-ának létszáma tíz fő alatti. Egyedül e körben csökkent a szervezetek száma, összességében 2,0%-kal. A kisebb méretű vállalkozások közül a 20–49 fős cégek száma bővült jobban, 6,4%-kal. Az 50–249 fős társas vállalkozásokból 21-gyel, a legalább 250 fős létszámúakból pedig kettővel többet regisztráltak, mint egy évvel korábban.
  • A két legnagyobb súlyú gazdasági ágban, a mezőgazdaságban és az ingatlanügyletekben – ahol az önálló vállalkozók dominálnak – továbbra is nőtt a vállalkozások száma. A harmadik és negyedik legtöbb szervezetet tömörítő kereskedelemben, valamint tudományos és műszaki tevékenységben szintén bővült az önálló vállalkozók köre, előbbi területen azonban a társas vállalkozások számának nagyobb ütemű csökkenését nem tudta ellensúlyozni.

Beruházás

  • Az első félévben a megyei székhelyű szervezetek 117,5 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg, ami összehasonlító áron 17%-kal elmaradt az előző év azonos időszakától.
  • A fejlesztési célú ráfordítások nagysága a visszaesés ellenére is jelentős, az országos 7,8%-át adta. Ez területi összehasonlításban Budapestet és Pest megyét követően a 3. legnagyobb összeg. Az egy lakosra jutó teljesítményérték az országos átlag 1,7-szerese, mely a fővárost követve a 2. legnagyobb.
  • A beruházások közel háromnegyede gépi, egynegyede építési jellegű volt. Előbbiek 12%-kal, utóbbiak 28%-kal csökkentek. A jármű- és gépbeszerzésekből 67%-ban részesedő import 22%-kal csökkent, míg a belföldi vásárlások dinamikusan, 20%-kal nőttek.
  • A fejlesztések mintegy kétharmada a feldolgozóiparban realizálódott, ahol 11%-kal csökkent a teljesítmény. A második legnagyobb összeg (7,8%) a szállítás és raktározás gazdasági ághoz köthető, ahol a nagy vasútfejlesztési projektek befejeződésével beruházások értéke a felére esett vissza.

Turizmus

  • Az első félévben 246 ezer vendég 515 ezer éjszakát töltött a megye kereskedelmi szálláshelyein. A külföldi foglalások dinamikusan bővültek, a belföldiek azonban csökkentek. Összességében 6,3%-kal többen, 1,2%-kal több éjszakára foglaltak szállást. Egy vendég átlagosan 2,1 éjszakára szállt meg.
  • A külföldi vendégéjszakák 29%-át a németek, 17%-át az osztrákok, 12%-át a románok, 11%-át pedig a csehek töltötték el. Utóbbi két országból jóval többen látogattak ide. A német vendégforgalom is tovább erősödött, az osztrákok érdeklődése viszont elmaradt az egy évvel korábbitól.
  • A vendégéjszakák 72%-a szállodákban, 16%-a panziókban realizálódott. A hotelek 44%-os, a panziók 33%-os szobafoglaltsággal üzemeltek.
  • A szálláshelyek folyó áron 5,9%-kal nagyobb, 6,4 milliárd forint bruttó bevételt értek el. Az összeg 54%-a szállásdíjból, egyharmada vendéglátásból származott. Előbbiből 7,4%-kal, utóbbiból 6,1%-kal többet realizáltak, mint az előző év első hat hónapjában. A belföldi bruttó szállásdíj 22%-át SZÉP-kártyával egyenlítették ki. 301 millió forint összértékben használták e fizetőeszközt, mely 6,2%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az összeg háromnegyede szállodákban került felhasználásra.

 

Forrás: KSH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!