Figyelem! Mindjárt itt van az antibiotikumfelhasználási bejelentés első határideje

Agro Napló
Új előírás, hogy az állatorvosoknak havonta, először március közepéig, jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról.

Az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében január 28-án életbe lépett rendelkezés célja (melyről lapunk már korábban beszámolt), hogy segítse az antibiotikumok felelős alkalmazását, lehetőséget teremtve az eladási és felhasználási adatok keresztellenőrzésére is – értesült a Nébih tájékoztatójából az Agro Napló.

Az antibiotikum-felhasználásra vonatkozó adatokat az élelmiszertermelő állatok esetében havonta (minden hónap 15-éig, első alkalommal március 15-ig a februári adatokat) kell benyújtaniuk az állatorvosoknak. A bejelentést a Nébih által működtetett Ügyfélprofil Rendszeren keresztül, ide kattintva lehet megtenni.

A gördülékeny ügyintézéshez a bejelentő rendszer használatát segítő útmutató és egy tematikus „gyakran ismételt kérdések” gyűjtemény is elérhető a hivatal tematikus oldalán, ide kattintva.

A nemzetközi tapasztalatok alapján az új előírások jelentősen hozzájárulnak az antimikrobiális-rezisztencia (AMR) terjedésének visszaszorításához, és ezáltal a köz- és állategészségügy védelméhez.

Kapcsolódó anyagok:

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!