MENÜ

Figyelem! Mindjárt itt van az antibiotikumfelhasználási bejelentés első határideje

Agro Napló 2022.03.09.

Új előírás, hogy az állatorvosoknak havonta, először március közepéig, jelentést kell készíteniük az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról.

 

Az antimikrobiális-rezisztencia elleni küzdelem és a felelős gyógyszerhasználat érdekében január 28-án életbe lépett rendelkezés célja (melyről lapunk már korábban beszámolt), hogy segítse az antibiotikumok felelős alkalmazását, lehetőséget teremtve az eladási és felhasználási adatok keresztellenőrzésére is – értesült a Nébih tájékoztatójából az Agro Napló.

Az antibiotikum-felhasználásra vonatkozó adatokat az élelmiszertermelő állatok esetében havonta (minden hónap 15-éig, első alkalommal március 15-ig a februári adatokat) kell benyújtaniuk az állatorvosoknak. A bejelentést a Nébih által működtetett Ügyfélprofil Rendszeren keresztül, ide kattintva lehet megtenni.

A gördülékeny ügyintézéshez a bejelentő rendszer használatát segítő útmutató és egy tematikus „gyakran ismételt kérdések” gyűjtemény is elérhető a hivatal tematikus oldalán, ide kattintva.

A nemzetközi tapasztalatok alapján az új előírások jelentősen hozzájárulnak az antimikrobiális-rezisztencia (AMR) terjedésének visszaszorításához, és ezáltal a köz- és állategészségügy védelméhez.

Kapcsolódó anyagok:

 

(Forrás: Nébih)