Felvilágosító ellenőrzést tart a Nébih a drónos növényvédelmi szolgáltatóknál

Agro Napló
Támogató szemlékkel segíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését.

Az elmúlt időszakban számos jelzés érkezett a Nébih felé arról, hogy egyes szolgáltatók a közösségi médiafelületeken különböző drónos növényvédelmi szolgáltatásokat hirdetnek és ajánlanak a termelők részére. Egyebek között például repce és napraforgó deszikkálását, valamint gombaölő és rovarirtó kezeléseket szántóföldi kultúrákban, továbbá szőlő- és gyümölcsültetvényekben. Ezek kapcsán ki kell emelnünk, hogy Magyarországon jelenleg nem végezhető jogszerűen saját árutermelési és szolgáltatási célú drónos növényvédelmi tevékenység. Ugyanakkor – engedély birtokában – folytatható permeteződrónnal kísérleti célú növényvédelmi tevékenység.

A Nébih a fentiek miatt támogató ellenőrzési kampányt indított a hazai permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók körében, azzal a céllal, hogy részletes tájékoztatással szolgáljon számukra az őket érintő jogi szabályozási környezetről. A hivatal megalapítása óta arra törekszik, hogy támogassa a korszerű és egyben biztonságos növényvédelmi technológiai és technikai megoldások elterjedését Magyarországon, egyszersmind elősegítse a jogszerű alkalmazásukat biztosító szabályozási környezet kialakítását. Ebbe a célrendszerbe pedig jól illeszkednek a támogató ellenőrzések is – értesült a Nébih közleményéből az Agro Napló.

A közelmúltban indult ellenőrzési kampány várhatóan október végéig tart. A szemlék során szerzett tapasztalatokról a Nébih honlapján is beszámolunk.

(Forrás: Nébih)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!