Felmérik a magyar gyümölcsösök állapotát

Agro Napló
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai február 14. és április 16. között keresik fel a kifejezetten árutermeléssel foglalkozó gyümölcstermelő gazdálkodókat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján olvasható felhívás szerint a korábbiakhoz képest több gyümölcsfaj került fel a listára, így az idén az alma-, a kajszi-, a körte- és az őszibarack- mellett már a bodza-, a cseresznye-, a dió-, a meggy- és a szilvaültetvényeket is számba veszik.

Az adatszolgáltatásra kijelölt gyümölcsösöket a tavaly egységes területalapú támogatást igénylők nyilvántartása alapján választják ki a KSH szakemberei a 2500 négyzetméter területű vagy annál nagyobb árutermelők közül, ami az ország mintegy 1500 településén csaknem 15 ezer gazdaságot érint. Az összeírás első fázisában, vagyis február 14–28. között a termelők elektronikus formában, az interneten keresztül is kitölthetik a kérdőíveket. Az ehhez szükséges információkat a KSH postai és elektronikus úton is eljuttatja az érintetteknek. Azokat a gyümölcstermelőket pedig, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, az összeírás második fázisában, március 1. és április 16. között a KSH munkatársai személyesen keresik majd fel.

Az Agrárkamara szerint a magyar gyümölcskertészet állapotának lehető legpontosabb felmérése elengedhetetlen az ágazat fennmaradásához és a fejlődéséhez szükséges stratégiák kidolgozásához. Annak érdekében, hogy az adatgyűjtés minél sikeresebb legyen, a köztestület az előkészítő munkában is aktívan részt vett. A kérdőívek kidolgozásánál arra törekedtek, hogy a válaszok megadása ne jelentsen terhet a gazdálkodóknak, a kérdezőbiztosok minél lényegre törőbb információkat kérjenek az érintettektől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!