Ezt lehet tudni a jövő évi büdzséről

Agro Napló
A családok támogatására, a külső és belső biztonság garantálására és a munkaalapú gazdaság erősítésére készül a kormány 2020-ban, de fel kell készülni a gazdaság lassulására is – írja a Világgazdaság a jövő évi büdzsé tervezési körirata alapján.

Hivatalosan is elindult a jövő évi költségvetés tervezése azzal, hogy a kabinet nyilvánosságra hozta a tervezési menetrendet tartalmazó költségvetési köriratát. Komolyabb létszámcsökkentés nem várható 2020-ban a minisztériumoknak kiadott utasítás szerint, a béremelésekre vonatkozóan a rendvédelmi, a szociális és az egészségügyi ágazatban dolgozók illetményemelését nevesítik a Pénzügyminisztérium (PM) anyagában. Az esetleges további béremelésekre külön céltartalékot képeznek, vagyis a büdzsé nyári elfogadásáig még változhat a törvényjavaslat – írta a lap.

A körirat még nem tartalmazza a kormány frissített makrogazdasági prognózisát, az várhatóan a jövő héten Brüsszelnek benyújtandó 2019-es konvergenciaprogramból derül majd ki. A kormány legutóbbi, 2018. decemberi előrejelzése szerint 2020-ban a gazdaság 4 százalékkal nőhet, 3 százalékos infláció mellett. A körirat szerint a növekedési előrejelzést 3,5 százaléknál alacsonyabbra nem csökkentik, mert a nyugdíjkiadások tervezésénél számolni kell a 2020-as nyugdíjprémium kifizetésével, és annak egyik feltétele a 3,5 százalék feletti növekedés.

A dokumentum szerint a kabinet tartja magát az eddigi óvatos megközelítéshez, vagyis egyszerre hangsúlyozza, hogy erőteljes a gazdaság növekedése, de fel kell készülni arra is, hogy a nemzetközi környezet romlása miatt a magyar gazdaságot meg kell erősíteni, hogy biztosított legyen a folyamatos, az EU átlagát 2 százalékkal meghaladó növekedés. Így a jövő évi büdzsé a családok támogatása mellett a gazdaságvédelemre fókuszál. Folytatódik az államadósság és a hiány csökkentése is.

A családvédelmi akcióterv 270-300 milliárdos többletkiadást jelenthet jövőre. A honvédelmi kiadások jövőre dinamikusan nőnek a már bejelentett fegyverrendszer-beszerzéseknek köszönhetően.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!