MENÜ

Európai összefogást sürget a méhészek érdekében a magyar agrárminiszter

2019.11.22.

Európai szintű összefogást sürgetett a méhészek érdekében a magyar agrárminiszter a környezeti kihívások és az ázsiai versenytársak megjelenése miatt az unióban a magyar agrárminiszter Budapesten november közepén.

 

Nagy István az Európai Méhészeti Egyesület alapítása alkalmából tartott rendezvényen kifejtette – az Agrárminisztérium közlése szerint –, hogy a piaci körülmények, és a klímaváltozás, valamint a mezőgazdasági vegyszerhasználat egyre inkább ellehetetlenítik az európai méztermelőket. Ezzel nem csupán a hagyományos úton előállított méz került veszélybe, de a beporzás is, valamint ezzel együtt az élelmiszerek kétharmadának az előállítása, továbbá a biológiai sokszínűség és az ökológiai egyensúly - tette hozzá.

A miniszter a rendezvényen a kormány támogatásáról biztosította az Európai Méhészeti Egyesületet. Tagjait pedig arra kérte, hogy más országokban is hívják fel a döntéshozók figyelmét a méheket és a méhészeteket fenyegető veszélyekre.    

Takács Ferenc, az Európai Méhészeti Egyesület elnöke közölte: a hozzájuk csatlakozóknak vállalniuk kell a szigorú átvilágítást, a folyamatos ellenőrzést, és teljesíteniük kell a minőségi elvárásokat. Jogosultakká válnak ugyanakkor a "European Bee Made" védjegy használatára. Az egyesület a védjegyhasználati díjakból fedezi az ellenőrzéseket, és a kontinens EU-n kívüli országaiból is várja a csatlakozókat.

Takács Ferenc a kezdeményezést azzal indokolta, hogy Kína hatalmas mennyiségben értékesít cukorszirupból előállított készítményt, és ennek jelentős része Európába jut anélkül, hogy annak eredetét a csomagoláson feltüntetnék. A belföldi élelmiszerláncokban a magyar eredetjelölésű, olcsó utánzatok is megjelentek, becsapva a vásárlókat, és ellehetetlenítve a méhészeteket – hangsúlyozta.

Az érdekképviseletet – tette hozzá – nemcsak a piacvédelem indokolja, hanem a drámai mértékű környezetpusztítás is. Véleménye szerint a kedvezőtlen folyamatokat a mézelő méhek megállíthatják, ha az őket fenntartó méhészek nem tűnnek el, és kevesebb vegyszer jut a környezetbe. Az ökoszisztéma védelme ezért nem csak az európai méhészek érdeke, és bárki támogathatja őket, ha védjegyes mézet vásárol - mondta az egyesület vezetője.