Európa GMO-mentes mezőgazdaságának fenntartásáról írtak alá közös nyilatkozatot

Agro Napló
Európa GMO-mentes mezőgazdaságának fenntartásáról írt alá közös nyilatkozatot a szlovéniai Ptujban megrendezett miniszteri konferencián Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.  

A mezőgazdaságért felelős szakterületek miniszterei a találkozón megvitatták a génmódosított növények termesztésének visszaszorításával és betiltásával kapcsolatos kihívásokat.



A tanácskozáson szóba került az az európai uniós javaslat is, amely lehetővé teszi tagállamok számára, hogy területükön megtiltsák vagy korlátozzák a génmódosított élelmiszerek és takarmányok kereskedelmét.



A jelenlévők feladatul tűzték ki a kiváló minőségű és biztonságos élelmiszert termelő mezőgazdaság biztosítását, melynek érdekében közös fejlesztési lehetőségeket szorgalmaznak.



Az aláírók közreműködnek az állati takarmányok importfehérje-függésének feloldása terén alternatív takarmánynövények felkutatását segítő hazai és nemzetközi kutatások létrehozásában. További együttműködést vállaltak az élelmiszerek GMO-mentes jelölési rendszerének kidolgozásában, mely jelenleg az egyik legaktuálisabb feladat az idei évben.



A tanácskozók kiemelték a nyilvánosság tájékoztatásának fontosságát a megbízható forrásból származó, GMO-val kapcsolatos kutatási eredmények és információk kapcsán, mely lehetővé teszi a fogyasztók számára a tudatos választást.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!