Esőkkel kísért lehülés jön

Agro Napló
A hamarosan érkezik az eső a száraz északnyugati tájakra is, amihez lehűlés is társul. Szombaton csak pár fokkal, majd hétfőtől jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Keddtől fagy is lehet.

A mögöttünk álló egy hétben jellemzően száraz, napról-napra melegebb időjárás uralkodott hazánkban. Csak kedden fordultak elő záporok az ország keleti felén, de ezekből is kevés helyen hullott 1-2 mm-t meghaladó mennyiség. Bár a megelőző időszakban több hullámban is volt csapadék, de az elmúlt 30 nap során az északnyugati országrészben így is alig esett (1. ábra), és a déli, délnyugati tájak kivételével országszerte hiányt mutat az elmúlt egy hónap csapadékösszege (2. ábra). A talajok felszín közeli része mindenütt sokat száradt az egy héttel ezelőtti állapothoz képest, a Rábától északnyugatra viszont kritikusan száraz már a felső 20 cm-es réteg (3. ábra). A közepes és mélyebb talajrétegek többnyire jó vízellátottságúak (4. ábra), az Alföld keleti és déli tájain foltokban még mindig előfordul belvíz.

1. ábra: 30 napos csapadékösszeg 2023. március 22-ig (mm)

2. ábra: A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. március 22-ig (mm)

3. ábra: Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. március 21-én (%)

4. ábra: Talajnedvesség a talaj felső 50 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. március 21-én (%)

hőmérséklet a múlt hét közepén átvonult hidegfront mögött jelentősen visszaesett a megelőző időszakhoz képest. Múlt csütörtökön és pénteken csak 10 fok körül alakultak a maximum értékek, és a hideg levegő nyugalomba kerülésével péntek hajnalban országszerte erős, -3 és -6 fok közötti fagyok alakultak ki (5. ábra). Még szombaton és vasárnap is sokfelé hűlt fagypont alá a levegő a hajnali órákban, majd vasárnap napközben jelentős melegedés kezdődött (6. ábra). A hét elejétől megszűntek a fagyok, napközben pedig 15-20 fok közé melegedett a levegő. Az 5 cm-es talajhőmérséklet most 9 és 12 fok között alakul (7. ábra), és bár jelenleg nagy területen meghaladja a 10 fokot, ez még nem tekinthető tartósnak – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai jelentésében, melyet az Agro Napló is megkapott.

5. ábra: Minimum hőmérsékletek 2023. március 17-én (Celsius fok)

6. ábra: 24 óra alatt bekövetkezett hőmérséklet-változás 2023. március 20-án reggel 6 órakor (Celsius fok)

7. ábra: 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga 2023. március 22-én (Celsius fok)
 

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szépen meg van bokrosodva, és a repce is jól néz ki.
Az elmúlt napok 10 fok fölötti átlaghőmérsékletének hatására egyre több gyümölcsfajta virágzik, vagy áll közvetlen virágzás előtti állapotban. A mandula és kajszi mellett már az őszibarack is virágot bontott, valamint az alma és körte virágrügyei is erősen meg vannak duzzadva.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kecskemét és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon[i]* (8. és 9. ábra). Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Az év első hónapjában folytatódott az esős idő, egymást követő mediterrán ciklonok hoztak országszerte kiadós csapadékot, melyet a talaj már befogadni nem tudott, így egyre nagyobb területen jelentek meg a belvízfoltok, elsősorban az Alföldön. Január második felére már az ország túlnyomó részén elérte, a középső országrészben 100-150 mm-rel meg is haladta a szeptember eleje óta összegzett csapadék az őszi vetésű növények számára optimális mennyiséget. Január végén szárazabbra és kevésbé enyhére fordult az idő, de az igazi tél csak február első hetében érkezett meg. Február első fele száraz, hideg időt hozott, a tél folyamán egyedül ekkor sikerült a talajnak 5-20 cm mélyen átfagynia, miközben a belvizes területek kiterjedése lassan csökkent. A télies időjárás csak átmenetinek bizonyult, február közepén jelentően megenyhült az idő, de az egész hónap szárazabb maradt az ilyenkor szokásosnál, és március első két dekádjában is csak a déli országrészben hullott az átlagosnál több csapadék. Ezzel együtt az összegzett csapadék az ország döntő részén még mindig meghaladja az optimális mennyiséget.
A tenyészidőszak kezdete óta tartó szokásosnál enyhébb idő hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket, a déli országrészben több mint kétszerese annak.

8. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2023. március 22-ig (részletes magyarázat a szövegben)
 
9. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2023. március 22-ig (részletes magyarázat a szövegben)

A folytatásban két hullámban érkező lehűlés veti vissza a vegetáció idő előtti fejlődését, és csapadék is érkezik. Pénteken nappal még sokfelé melegszik 20 fok fölé a levegő, majd a nap második felében észak felől megvastagszik a felhőzet, és éjszakától egyre többfelé ered el az eső. Szombat délutánig nagy területen lehet 2-10 mm közötti mennyiségre számítani. A hőmérséklet ekkor az ilyenkor szokásos, 13-18 fok közötti értékekre esik vissza, majd vasárnap este újabb hidegfront éri el térségünket, ami mögött a jövő hét első felében hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét hétfőn és kedden erős, többfelé viharos szél kíséretében. Vasárnap estétől hétfő estig újabb 10 mm körüli csapadékra van kilátás, kedden és szerdán pedig hó és havas eső záporok is kialakulhatnak, de ezekből már nem érkezik jelentős mennyiség. Hétfőtől napközben is 10 fok alatti hőmérsékletek lesznek jellemzőek, kedden és szerdán hajnalban pedig nagy területen hűl fagypont alá a levegő, a szélvédett területeken főként szerdán lehet -5 foknál is hidegebb. A lehűlés hatására visszaesik a talajhőmérséklet is. Melegedésre jövő csütörtöktől számíthatunk, aminek üteme egyelőre még elég bizonytalan.

(Forrás: OMSZ)

Kövesse napról-napra az agrometeorológiai elemzéseket az Agro Napló főoldalán: www.agronaplo.hu!

[i] Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét végéig maradnak a zivatarok

A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, ugyanakkor a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is...

A májusi eső aranyat érne az Alföldön

A májusi eső aranyat érne az Alföldön

A hét elején a Dunántúlon sokfelé esett eső, ugyanakkor főleg az Alföldön régóta nem volt jelentős csapadék. A héten csak elszórtan esik, a jövő héten...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!