Csapadékból nincs hiány

Agro Napló
A folytatásban is várható csapadék, vasárnap északon hó is, de keddig nagyobb mennyiség már nem valószínű. A jövő héten a délnyugati országrészben jelentősen megenyhül az idő.

A mögöttünk álló egy hétben folytatódott a hetek óta tartó csapadékos időjárás, de az átlagosnál már egy-két Celsius fokkal hűvösebb volt, így az téliesre is fordult. Csütörtökön, pénteken és szombaton igen nagy mennyiségű csapadék érkezett hazánkba, kezdetben északkeleten hóval, majd országszerte esővel. A Zemplénben helyenként 20 cm-t meghaladó hóréteg is kialakult. A három nap alatt az ország északi négyötödén 30-60 mm esett (1. ábra), mely egy havi mennyiségnek felel meg. A nagy csapadék hatására elsősorban a Tiszán és mellékfolyóin indultak el jelentős árhullámok. Nagyjából két napos szünet után kedden újabb csapadékhullám érkezett délnyugat felől hóval, esővel. A havazás egyre nagyobb területre terjedt ki, nagy területen gyűlt össze 5-10, többfelé 20 cm körüli vizes, tapadó hóréteg (2. ábra), és 10-40 mm újabb csapadékösszeg. Az elmúlt tíz nap során így az ország középső részén annak mennyisége a 80 mm-t is meghaladja (3. ábra). Az elmúlt 30 nap csapadékösszege nagyjából a Kaposvár - Nyíregyháza vonal széles sávjában 100, helyenként 150 mm-nél is több  (4. ábra), ami több mint duplája a havi átlagnak. A 90 napos csapadékösszeg is nagy területen mutat jelentős többletet hazánkban (5. ábra). A talaj felső 50 cm-es rétege csaknem országszerte telítetté vált, de az egy méteres rétegben is már csak az Alföldön van nedvességhiány. Ez utóbbi területeken a mélyebb rétegek még szárazak, viszont a rossz vízgazdálkodású talajokon a leszivárgás nagyon lassú, a csapadék ennél nagyobb ütemben érkezett, így elsősorban az Alföldön tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése.
hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 0 fok körül alakult, de a hét végén délkeleten 10 fok körül, szombaton 17-18 fok körül alakult (6. ábra). A leghidegebb éjszaka hétfő reggelre alakult ki a többnyire derült éjszakán, a fagyzugos területen és a havas északkeleten -10 fok körüli fagyok is előfordultak (7. ábra) – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrometeorológiai jelentésében, melyet az Agro Napló is megkapott.


1. ábra: 5 napos csapadékösszeg 2023. december 3-ig (mm)

2. ábra: Hóvastagságok 2023. december 7-én reggel 7 órakor (cm)


3. ábra: 10 napos csapadékösszeg 2023. december 6-ig (mm)

4. ábra: 30 napos csapadékösszeg 2023. december 6-ig (mm)


5. ábra: Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. december 6-ig (mm)

6. ábra: Maximum hőmérsékletek 2023. december 2-án (Celsius fok)


7. ábra: Minimum hőmérsékletek 2023. december 4-én (Celsius fok)

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, melyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső az Alföldön sokfelé már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok, főleg +4, +5 Celsius fok fölötti hőmérsékletnél. A talaj fölső egy méteres rétege viszont az ország nagyobb részén már most feltöltődött nedvességgel, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátás.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (8. és 9. ábra). Augusztus legvégén az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, az akkor elvetett őszi káposztarepce így szépen ki tudott kelni. Ez után száraz időszak következett, a később a földbe került magok csak nagyon lassan indultak fejlődésnek. Újabb jelentős csapadék csak szeptember 24-25-én érkezett, mely már szinte életmentő volt a repce számára. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett. Október utolsó dekádjától kimondottan csapadékosra fordult az idő, és bár az Alföldön kevesebb esett, mint a Dunántúlon és az északi tájakon, az esős, ugyanakkor enyhe időjárás országszerte igen kedvező feltételeket teremtett a korai fejlődéshez. November közepétől egyre nőtt az Alföldön a belvizes területek kiterjedése. A csapadékos idő egész novemberben és december elején is folytatódott, a tartós vízborítás pedig nem tett jót a kultúráknak. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 40-70, a Dunántúlon és az északi országrészben helyenként már 120 mm-rel is meghaladja az optimális értéket. A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekordmeleg ősz hatására.

8. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2023. december 6-ig (részletes magyarázat a szövegben)

9. ábra: Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2023. december 6-ig (részletes magyarázat a szövegben)

A folytatásban is kell csapadékra számítanunk egy hetes távlatban. Ugyanis vasárnap és a jövő hét első felében is érkeznek időjárási frontok az óceán felől hazánk térségébe, vegyes halmazállapotú csapadékot hozva. Péntektől keddig összességében 5 mm alatti mennyiség valószínű, majd szerdán érkezhet több eső, de ennek még nagy a bizonytalansága. Jellemző lesz a borongós, párás, ködös idő. A hőmérséklet éjszakánként többnyire fagypont alatt, napközben 0 fok körül, kissé a fölött várható. A jövő héten enyhül az idő, főleg délnyugaton, arrafelé már 10 fokos csúcsértékek is lehetnek. A jelenlegi hóréteg lassan kopni fog, nyugaton el is olvad a jövő hét elején, csak északon, északkeleten maradhat belőle, ahol vasárnap kap egy kis utánpótlást.

(Forrás: OMSZ)

 

Kövesse napról-napra az agrometeorológiai elemzéseket az Agro Napló főoldalán: www.agronaplo.hu!

* Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A májusi eső aranyat érne az Alföldön

A májusi eső aranyat érne az Alföldön

A hét elején a Dunántúlon sokfelé esett eső, ugyanakkor főleg az Alföldön régóta nem volt jelentős csapadék. A héten csak elszórtan esik, a jövő héten...

Marad a változékony kora tavaszi idő

Marad a változékony kora tavaszi idő

Bár tavaszi napok az elmúlt egy hét során is előfordultak, és ezen a héten még várhatók is, a télnek ilyenkor még bőven van ereje. A hét végén újabb l...

Jön az enyhe, szeles idő

Jön az enyhe, szeles idő

Hamarosan jelentős enyhülés érkezik megerősödő nyugatias széllel. Kevés csapadék várható, így tovább szárad a talaj fölső rétege, és egyre jobban viss...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!