Érkezik a kedvezményes aszályhitel!

Agro Napló
Közzétették azt a kormányhatározatot, amely szerint az állattartók és az aszálykárosult termelők 3%-os kamattal vehetik fel szeptember 20-tól az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt az év végéig.

Megjelent a kormány határozata az aszály által sújtott mezőgazdasági termelők számára nyújtott Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel költségeinek emelt szintű kamattámogatásáról. Az indoklás szerint erre a történelmi léptékű aszály által okozott károk következményeinek enyhítése, a mezőgazdasági termelés folyamatosságának biztosítása és az élelmiszerellátás biztonságának megőrzése érdekében van szükség – értesült a Bank360.hu közleményéből az Agro Napló.

A határozat szerint az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt emelt szintű kamattámogatással az állattartók és az igazoltan aszálykárral érintett növénytermesztők vehetik igénybe a szeptember 20. után megkötött és 2022. december 31-ig hatályba lépő ilyen folyószámlahiteleikhez. Az állami kamattámogatás mértéke legfeljebb 14 százalékos úgy, hogy a hitelek induló éves kamatterhe a kamattámogatás figyelembevételével 3 százalék – ismerteti a Bank360.hu.

Az agrárminiszternek kell gondoskodni a kamattámogatás biztosításához szükséges miniszteri rendeleteinek a módosításáról, és a 2023-as költségvetés terhére 2,58 milliárd forint többletforrásról, 2024-ben és 2025-ben 2,88, 2026-ban pedig 720 millió forintról.

A kormány határozatában foglalt rendelkezések megfelelnek Nagy István agrárminiszter szeptember 4-i bejelentésével. A miniszter szerint augusztus végéig 1,3 millió hektár szántó- és ültetvényterületre jelentettek be a termelők aszálykárt. A szárazság és a csapadékhiány a tavaszi vetésű növényeket különösen súlyosan érintette, ennek következtében pedig az állattenyésztők takarmányellátása is veszélybe került, mert kevés és nagyon drága a takarmány.

Ezzel a döntéssel az Agrár Széchenyi Kártya az érintettek számára az év végéig olyan kedvezővé válik, mint az augusztustól elindult Széchenyi MAX hitelek, amelyeknek hasonló a kamatozása. Az Agrár Széchenyi Kártya a MAX termékek mellett is elérhető maradt, de eddig más kamatozással. Ez az 1 havi BUBOR értéke plusz 4 százalék, melyhez 4% kamattámogatás kapcsolódik. Az 1 havi BUBOR jelenleg 11,86 százalék. Ebből látszik, mekkora plusz kedvezményt kaptak most az érintett mezőgazdasági vállalkozások. Az Agrár Széchenyi Kártyát 500 ezertől 200 millió forint hitelösszegig lehet felvenni 12, 24 vagy 36 hónapra.

Az extra kamattámogatás mellett az aszálykárosult gazdálkodók számára lehetőség van a törlesztési moratóriumon igénybevételére is a már felvett hiteleikre.

Azoknak a mezőgazdasági cégeknek, amelyeknek ebben a helyzetben is van lehetőségük a beruházásra, megnyílt az új MAX hitelek között a kedvezményes Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX, amelynek feltételeiről itt lehet olvasni.

(Forrás: Bank360.hu)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!